(Geen) zin om te sporten: tips voor extra motivatie en inspiratie

Het eerste seizoen van de Slimmer Presteren Podcast zit erop. In deze laatste aflevering voor de vakantie vatten we de belangrijkste lessen samen en geven aan de hand van het boek ‘Endure’ van wetenschapsjournalist Alex Hutchinson mentale tips om slimmer te presteren. Tot slot delen we onze tips over welke boeken jij zeker moet gaan lezen tijdens jouw vakantie deze zomer.

Dit is de 21ste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

(Geen) zin om te sporten: tips voor extra motivatie en inspiratie

INLEIDING:

In deze laatste aflevering van het eerste seizoen (geen paniek: na de zomervakantie zijn we er weer) vatten Gerrit en Jurgen de belangrijkste lessen van de eerste twintig afleveringen van de Slimmer Presteren Podcast samen en geven aan de hand van het boek ‘Endure’ (aanrader!) van wetenschapsjournalist Alex Hutchinson mentale tips om slimmer te presteren.

Lange tijd werden fysieke prestaties voornamelijk beoordeeld vanuit de wetenschappelijke kennis die er over spieren, hart en longen bestond, en leek ‘het hoofd’ een ondergeschikte rol te spelen. Onterecht, concludeerde Hutchinson, nadat hij zijn boek over de grenzen van het menselijk presteren geschreven had.

 

Voor het boek putte hij uit talloze wetenschappelijke studies, gesprekken met deskundigen en zijn eigen ervaringen als atleet. Als student van 20 jaar en lid van het hardloopteam van de Canadese McGill universiteit weet Hutchinson namelijk out of the blue tijdens een 1500 meter wedstrijd de voor hem magische grens van 4 minuten te verbreken. Hij had de hoop op zo’n prestatie eigenlijk al opgegeven, maar nu was het hem tijdens een onbeduidende indoorwedstrijd ineens wél gelukt. Hoe dat kwam, daar kwam Hutchinson na de race pas achter: een onoplettende tijdwaarnemer had hem onbedoeld geholpen door aan het begin van de wedstrijd veel te snelle tussentijden door te geven.

 

Vanaf die dag was de 4 minuten-grens geen grens meer voor Hutchinson. Net zoals dat voor menig atleet niet meer was toen Roger Bannister in 1954 de mijl in 3 minuut en 59,4 seconden wist te beëindigen, en naar verwachting een marathon binnen de twee uur over vijf jaar geen hele bijzondere prestatie meer zal zijn. Het geeft volgens Hutchinson maar aan dat fysieke grenzen meer in het hoofd dan in het lichaam zitten. Hij verwijst daarbij naar een studie waarin proefpersonen tijdens een statische squat (‘muurzitten’) het steeds langer volhielden wanneer ze beloond werden met een groter geldbedrag. ‘Zorgt geld voor een verandering in de fysiologie? Nee, het zijn je hersenen die de grens bepalen.’

 

Hoe de hersenen dit doen en hoe je ze in je eigen voordeel kunt beïnvloeden tijdens het sporten, daar gaat aflevering 21 van de Slimmer Presteren Podcast over. Want slimmer presteren betekent vooral ook: het koppie erbij houden.

 

 

SHOWNOTES:

Het artikel van Jurgen waar het allemaal mee begon: “Rekbare grenzen aan de menselijke prestatie” verschenen in Sportgericht (Nr. 2, 2020): https://jurgenvanteeffelen.nl/rekbare-grenzen-aan-de-menselijke-prestatie/

 

De ‘Zomervakantie Boekentips’:

Boek ‘Born to Run’ van Christopher McDougall: https://www.chrismcdougall.com/born-to-run/

Boek ‘Endure’ van Alex Hutchinson: https://runningmagazine.ca/reviews/review-endure-by-alex-hutchinson/

 

Boek ‘Two Hours’ van Ed Caesar: https://www.theguardian.com/books/2015/jul/18/two-hours-the-quest-to-run-the-impossible-marathon-ed-caesar-review

 

Boek ‘The Sports Gene’ van David Epstein: https://www.nytimes.com/2013/08/13/science/the-sports-gene-considers-the-root-of-athletic-success.html

 

Het geheim van wielrennen: https://hetgeheimvanwielrennen.nl/

 

Het Maakbare Uur: https://www.harpercollins.nl/9789402702460/het-maakbare-uur/

 

De Hardloop Revolutie (Sportrusten): https://www.sportrusten.nl/webshop/boeken/hardloopboeken/hardlooprevolutie/

 

Trending Topic: we moeten iets met social media #Maarwat (ebook): https://www.kobo.com/nl/nl/ebook/trending-topic

 

—-

De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

 

Zie ook:

WEB: https://slimmer-presteren-podcast.nl

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/SlimmerPodcast

TWITTER: https://twitter.com/SlimmerPodcast

PODCAST PLAYERS: https://slimmer-presteren.captivate.fm/listen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *