Is een cooling-down na het sporten zinvol of onzin?

Het lijkt de normaalste zaak van de wereld: even rustig dribbelen of uitfietsen na een training. Maar terwijl wielrenners na een loodzware etappe nog minutenlang op de rollers trappen, mogen voetballers na een wissel direct op de bank plaatsnemen. Vergeten ze het misschien of heeft een…

Dit is de 61ste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Is een cooling-down na het sporten zinvol of onzin?

INLEIDING:

Het lijkt de normaalste zaak van de wereld: even rustig dribbelen of uitfietsen na een training. Maar terwijl wielrenners na een loodzware etappe nog minutenlang op de rollers trappen, mogen voetballers na een wissel direct op de bank plaatsnemen. Vergeten ze het misschien of heeft een cooling-down eigenlijk helemaal geen nut? We zoeken het uit in aflevering 61 van de Slimmer Presteren Podcast.

De camera’s in de teambus van Jumbo-Visma draaiden op volle toeren. Dit waren beelden waar de documentairemakers van ‘Code Geel’ op hoopten toen ze het plan hadden doorgezet om de Nederlandse wielerploeg tijdens de Tour van 2020 zowat continu te volgen. Want hier zat een volkomen gedesillusioneerde Tom Dumoulin, die zijn emoties de vrije loop liet. De Nederlandse renner, waar aan het begin van de Tour nog zoveel van verwacht werd, was veranderd in een klein, snikkend hoopje mens op een zwarte lederen stoel in een bus.

“Ik zit met zoveel pijn op de fiets”, vertelt Dumoulin in het televisiebeeld aan de aanwezige ploegleiders. “Dit kan zo niet langer.” Merijn Zeeman geeft Dumoulin een paar klopjes op zijn rug en probeert hem moed in te spreken. Een moment later zegt hij tegen de renner: “Je moet nu toch even gaan uitfietsen, Tom.” In het daaropvolgende beeld zien we dat Dumoulin inderdaad achter de bus op de rollers aan het trappen is. Zeeman staat naast hem.

Hoe ellendig de renner zich ook voelt na een urenlange etappe, hij zal en moet een cooling-down doen. Maar waarom eigenlijk? Wat is de meerwaarde van een cooling-down na het sporten precies?

In aflevering 61 van de Slimmer Presteren Podcast zetten Gerrit en Jurgen de beschikbare wetenschappelijke kennis op een rij en checken zij tijdens het ‘Zoomen met Vroemen’ in hoeverre sportarts en coach Guido Vroemen zijn atleten verplicht tot een cooling-down na het sporten.

 

SHOWNOTES:

Overzichtsartikel van Bas van Hooren: https://link.springer.com/article/10.1007/s40279-018-0916-2#Sec3

 

—-

De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

 

Zie ook:

WEB: https://slimmer-presteren-podcast.nl

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/SlimmerPodcast

TWITTER: https://twitter.com/SlimmerPodcast

PODCAST PLAYERS: https://slimmer-presteren.captivate.fm/listen

VRIEND VAN DE SHOW: https://vriendvandeshow.nl/slimmerpodcast

 

Transcript

undefined

2 reacties op “Is een cooling-down na het sporten zinvol of onzin?”

Interessant verhaal weer en leuk om te zien dat een hoop weer terug te brengen is van ‘algemeen bekend’ naar ‘eigenlijk doet iedereen maar wat’ (iets met schapen).

Maar eentje die ik niet heb gehoord in dit stuk, hoe zit het met rekken en strekken direct na een inspanning? Is dat goed of beschadig je juist je spieren?

Gr.

Jac

Hey Jac,
dank voor je leuke reactie, en nog veel meer dank voor jouw aansluiting bij de Vrienden van de Show! 🙂
Dit is inderdaad wel een goede verdiepende vraag; we zetten hem op de lijst met ‘toekomstige onderwerpen en luisteraarsvragen’.
Grtz

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *