Wat is de slimste manier om je race in te delen?

Hard of behoudend van start gaan, wel of niet overhouden voor de finish: de Olympische Spelen in Tokio gaven een mooi inkijkje in de racestrategie die verschillende topatleten hanteren. Welke aanpak levert het meeste succes en waarom?

Dit is de 71e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Wat is de slimste manier om je race in te delen?

INLEIDING:

Hard of behoudend van start gaan, wel of niet overhouden voor de finish: de Olympische Spelen in Tokio gaven een mooi inkijkje in de racestrategie die verschillende topatleten hanteren. Welke aanpak levert het meeste succes en waarom? Je hoort het in de 71e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Winnaars hebben altijd gelijk. We kunnen daarom niet anders concluderen dat tijdens de afgelopen Olympische marathon Eliud Kipchoge de beste racestrategie had. Redelijk hard in één tempo beginnen en dan maar wachten tot andere atleten het bijltje erbij neer gooien. Dat gebeurde ook, de een wat eerder dan de andere, maar de groep dunde lekker uit op die manier.

Toch was de Keniaan er  niet helemaal gerust op: na dertig kilometer versnelde hij nog wat en liet daarmee alle overgebleven concurrenten in de kopgroep achter. Het gaf het beoogde resultaat: Kipchoge kwam in zijn uppie over de finishlijn, bijna anderhalve minuut voor de nummer twee Abdi Nageeye.

Kipchoge hoefde maar één keer te knallen in Japan. Dat was anders voor Sifan Hassan, want die moest haar energie over een ruime week zien te verdelen. In totaal liep de Nederlandse zes wedstrijden voor drie verschillende disciplines: drie keer moest ze aan de bak voor een 1500 meter, tweemaal voor de 5000 meter en de 10 kilometer vormde het slotstuk.

Hassans plan werkte feilloos: op alle drie de onderdelen wist ze goud te bemachtigen. Bovendien was ze na haar laatste race, de 10 kilometer, volledig uitgeput: ze had de puf niet meer om haar handen in de lucht te gooien en op haar benen te blijven staan. Ze had haar energiepuzzel in Tokio perfect opgelost.

Hoe delen toplopers hun race in en waarom doen ze het op deze manier?
Maakt het uit om welke afstand het gaat? Benaderen mannen hun wedstrijd anders dan vrouwen?
En hoe adviseert coach Guido Vroemen zijn atleten Jetze Plat en Anne Terpstra om hun races in te delen?

In deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast gaan we op zoek naar de perfecte racestrategie.

 

SHOWNOTES:

Onze vorige aflevering over pacing: https://slimmer-presteren-podcast.nl/captivate-podcast/pacing-energie-verdelen-tijdens-de-race-hoe-doe-je-dat-slim/

 

Analyse van Sifan Hassans race: https://jurgenvanteeffelen.nl/sifan-hassans-uitgekookte-racestrategie/

 

Review uit 2020 waarin alle racestrategieën op een rij zijn gezet: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32599344/

 

Artikel over de hazende lampjes: https://jurgenvanteeffelen.nl/lampjes-als-hazen-helpen-ze-een-atleet-om-harder-te-lopen/

 

Alex Hutchinson over de ‘finishing kick’: https://www.outsideonline.com/health/training-performance/finishing-kick-running-physiology/

 

Amsterdamse studie naar het nut van microvariaties in tempo: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33691285/

 

—-

De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

 

Zie ook:

WEB: https://slimmer-presteren-podcast.nl

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/SlimmerPodcast

TWITTER: https://twitter.com/SlimmerPodcast

PODCAST PLAYERS: https://slimmer-presteren.captivate.fm/listen

VRIEND VAN DE SHOW: https://vriendvandeshow.nl/slimmerpodcast

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *