Sporten in de natuur: wat is de meerwaarde?

Kan de natuur het gezonde effect van sporten eigenlijk versterken en levert een uur bewegen in het groen inderdaad meer op dan een uur in de sportschool?

Dit is de 34ste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Sporten in de natuur: wat is de meerwaarde?

INLEIDING:

Dat bewegen gezond is, zal bekend zijn. Net zoals dat een wandeling in de natuur je goed doet. Maar kan de natuur het gezonde effect van sporten eigenlijk ook versterken en levert een uurtje bewegen in het groen inderdaad meer op dan een uurtje in de sportschool? Het zijn vragen die centraal staan in de 34e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Begin jaren ’80 kreeg de Amerikaan gezondheidsonderzoeker Roger Ulrich toestemming om in een ziekenhuis in de buurt van Philadelphia een stapel patiëntendossiers door te spitten. Ulrich richtte zich daarbij op de galblaasoperatie. Hoeveel dagen duurde het voordat mensen hiervan herstelden, hoeveel pijnstillers hadden ze daarbij nodig en had de verpleging nog bijzonderheden opgemerkt? Dat hier behoorlijke verschillen in waren, was geen verrassing.

Ulrich was echter benieuwd of het er mee te maken had in welke kamer een patiënt had gelegen en dan vooral wat het uitzicht vanuit het ziekenhuisbed was geweest. Na grondige analyse van bijna vijftig patiënten trok Ulrich zijn op dat moment baanbrekende conclusie dat het blikveld wel degelijk een verschil maakte voor het herstel na een operatie. Keken de patiënten namelijk uit op een landelijke omgeving, dan konden zij een stuk eerder naar huis dan wanneer ze uitzicht op een blinde muur hadden.

Dat de natuur ons welbevinden bevordert blijkt inmiddels uit tal van andere studies. Mensen die dichtbij de natuur wonen, hebben minder ziekten en leven langer, ze voelen zich beter en hebben minder last van depressies. Bovendien nodigt de natuur mensen uit om erop uit te trekken.

Maar of daarmee bewezen is dat sporten in de natuur méér oplevert dan je uitsloven in de sportschool is nog niet direct een uitgemaakte zaak. Vergeet daarbij ook niet dat hardlopen bij tropische temperaturen voor de meesten geen lolletje is en een rondje fietsen tijdens het pollenseizoen voor een atleet met hooikoorts een ware hel kan zijn.

In deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast gaan Gerrit en Jurgen op zoek naar het wetenschappelijke bewijs dat sporten in de natuur extra gezond is en horen zij tijdens het vaste rondje ‘Zoomen met Vroemen’ of het coach Guido Vroemen eigenlijk uitmaakt waar zijn atleten precies trainen.

 

SHOWNOTES:

Het artikel van Jurgen waar het allemaal mee begon: Groen Sporten, verschenen in de Stichtse Courant / De Kaap (nov 2017): https://jurgenvanteeffelen.nl/groen-sporten/

De website van Stichting Green Race: http://greenrace.nl/

Reportage over de Devil’s Trail 2017: https://utrechtsesportkrant.nl/rennen-met-de-duivel/

De vlog van Gerrit over zijn deelname aan de Devil’s Trail in 2018: https://www.youtube.com/watch?v=bXk1kTIXHh0

Overzichtsartikel van alle studies waarin sportbeleving binnen en buiten met elkaar zijn vergeleken: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21291246/

Website van Agnes van den Berg, hoogleraar natuurbeleving: http://www.agnesvandenberg.nl/

Toenemende invloed van klimaatverandering op wielerwedstrijden: https://www.velonews.com/culture/the-outer-line-climate-change-and-endurance-sports/

 

—-

De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

 

Zie ook:

WEB: https://slimmer-presteren-podcast.nl

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/SlimmerPodcast

TWITTER: https://twitter.com/SlimmerPodcast

PODCAST PLAYERS: https://slimmer-presteren.captivate.fm/listen

VRIEND VAN DE SHOW: https://vriendvandeshow.nl/slimmerpodcast

 

2 reacties op “Sporten in de natuur: wat is de meerwaarde?”

Gerrit en Jurgen, wat een mooie en leerzame serie podcasts hebben jullie neergezet. Ik vind alle topics leuk, maar reageer hier op een ‘oude’ aflevering waarvan het onderwerp me erg aanspreekt: sporten in de natuur. Voor mij heeft het een enorme meerwaarde. Ik zou het leuk vinden als jullie dit nog eens een keer zouden oppakken, maar het dan doortrekken naar de voordelen van social sports. Niet alleen om er sneller van te lopen/fietsen (zoals jullie al eens hebben besproken), maar om je er beter door te voelen. Sociaal sporten in verbinding met de natuur lijken me ideaal. Is er onderzoek van betekenis gedaan naar verschillen in prestaties tussen mensen die in club-verband trainen of alleen?

Beste Teun,

Dank voor je bericht. Interessante vraag. Dan zou je bijvoorbeeld moeten kijken naar metingen van welbevinden o.i.d. van atleten die alleen trainen versus dat in een groep doen. Ik weet niet of daar veel data over is, kunnen we uitzoeken. Ik moet dan ook meteen denken aan hoe de verschillende sporten zichzelf naar voren schuiven bij studies die laten zien dat mensen die een bepaalde sport beoefenen, langer leven of minder kwalen krijgen. Dan zou het bijvoorbeeld interessant zijn of er een verschil bestaat tussen tennissers die dit wel of niet in clubverband doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *