De ins en outs van de vermogensmeter

Meten is weten, zo wordt er gezegd. De rol van data in de topsport werd in de afgelopen jaren steeds groter. En ook de populariteit van diverse technologische snufjes die sportprestaties meten nam toe. Neem bijvoorbeeld de vermogensmeter. Met deze powermeter meet je de kracht (wattage) die je levert tijdens het fietsen. Maar hoe fijn sommigen die inzichten ook vinden, niet iedereen is blij met deze meter. Zo menen wielerromantici dat dit hun sport voorspelbaar maakt. En dat renners meer en meer machines worden, die enkel en alleen nog maar afgaan op cijfers. Maar is dit ook echt zo? Je leest, hoort en bekijkt het hieronder.

Wat is een vermogensmeter?

Een vermogensmeter, ook wel powermeter of wattagemeter genoemd, registreert tijdens het fietsen de energie die je verbruikt op het moment dat je trapt. Het geeft je zowel tijdens als na afloop van je inspanning inzicht in je energieverbruik.

Eenmaal klaar met je ronde, dan kun je dankzij de gegenereerde data je training of wedstrijd uitgebreid analyseren. Ging het minder goed dan verwacht? Dan kun je nagaan of je op een bepaald punt misschien te veel energie hebt verbruikt. Hierop kun je vervolgens inspelen in een volgende training of wedstrijd, door de indeling aan te passen bijvoorbeeld. Dit biedt uitkomst voor topsporters. Maar of de amateursporter ook iets heeft aan deze bulk van informatie, is nog maar de vraag.

Vermogensmeter: zinvol of onzin?

In de eerste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast doken Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen direct in de wereld van de vermogensmeter. Met een kritische blik gingen ze op onderzoek uit: wat is nou eigenlijk het nut ervan voor topsporters en amateurs? Hun eerste conclusie: de vermogensmeter is eerder ‘onzin’ dan ‘zinvol’.

Inmiddels zijn de heren een heleboel afleveringen, gesprekken met sporters, wetenschappers en coaches en metertests verder. Of hun meningen inmiddels een beetje bijgesteld zijn? Je hoort én bekijkt het allemaal in de onderstaande afleveringen.


Lijst met afleveringen van de Slimmer Presteren Podcast over de vermogensmeter:


Video’s van de Slimmer Presteren Podcast over de vermogensmeter:

Aflevering 01. De vermogensmeter: zorg of zegen?

Vermogensmeters (ook wel powermeters genoemd) worden steeds meer gebruikt op racefietsen en mountainbikes. Ze meten de kracht (wattage) die je moet leveren om vooruit te komen. En dat zorgt voor het nodige inzicht. Hoe fijn dit voor sommigen ook is, niet iedereen is enthousiast over deze meter. Het zou de sport voorspelbaar maken, en renners zouden er machines door worden, zo wordt gezegd. Maar is dit ook echt zo?

Aflevering 07. Reacties, vragen en reviews van de Slimmer Presteren Podcast

In deze aflevering blikken Gerrit en Jurgen terug op het eerste seizoen van de Slimmer Presteren Podcast. Allerlei onderwerpen passeren hierin de revue, waaronder de vermogensmeter. De eerste aflevering over het metertje maakte bij luisteraars namelijk de tongen los. De seizoensopener wordt dan ook uitgebreid besproken aan de hand van feedback en ervaringen van luisteraars.

Aflevering 20. Atletenbegeleiding op maat: hoe kijkt Guido Vroemen naar zijn data?

Meten is weten is het huidige credo in duursporten zoals wielrennen. Maar… wat zeggen deze getallen nou eigenlijk allemaal? In deze aflevering gaan Gerrit en Jurgen erover in gesprek met inspanningsfysioloog en topcoach Guido Vroemen. Naar welke data kijkt hij precies tijdens zijn trainingen? En hoe laat hij met behulp van cijfers zijn atleten slimmer presteren?

Aflevering 38. Sprinter, allrounder of puncheur: wat voor wielrenner ben jij? Check je Power Speed Profile

Wielrennen is veel meer dan een stukje hard kunnen trappen. De koers is grillig: er zijn demarrages, soms gaat het steil bergopwaarts en op het eind wacht altijd een stevige sprint. Een renner moet daarom van alle markten thuis zijn. Hoe kom je erachter waar jij goed in bent en hoe train je je zwakke plekken? In deze aflevering leent Jurgen een vermogensmeter van Guido Vroemen om zijn Power Speed Profile op te stellen. De uitkomst hiervan en hoe zo’n profiel een renner helpt effectiever te trainen, je hoort het hier.

Aflevering 77. ‘Special Guest’ Teun van Erp:

Wetenschappelijke kennis is de laatste jaren niet meer weg te denken uit het moderne professionele wielrennen. Doping heeft plaatsgemaakt voor de vermogensmeter. Teun van Erp stond als een van de eersten aan de wieg van deze revolutie en maakte recent een droomtransfer naar het team van Ineos Grenadiers. Hoe zorgt hij ervoor dat wielrenners slimmer kunnen presteren?


Vond je deze afleveringen over de vermogensmeter interessant? Dan zijn deze afleveringen misschien ook iets voor jou: