De ins en outs van de vermogensmeter

Meten is weten, zo wordt er gezegd. De rol van data in de topsport werd in de afgelopen jaren steeds groter. En ook de populariteit van diverse technologische snufjes die sportprestaties meten nam toe. Neem bijvoorbeeld de vermogensmeter. Met deze powermeter meet je de kracht (wattage) die je levert tijdens het fietsen. Maar hoe fijn sommigen die inzichten ook vinden, niet iedereen is blij met deze meter. Zo menen wielerromantici dat dit hun sport voorspelbaar maakt. En dat renners meer en meer machines worden, die enkel en alleen nog maar afgaan op cijfers. Maar is dit ook echt zo? Je leest, hoort en bekijkt het hieronder.

Wat is een vermogensmeter?

Een vermogensmeter, ook wel powermeter of wattagemeter genoemd, registreert tijdens het fietsen de energie die je verbruikt op het moment dat je trapt. Het geeft je zowel tijdens als na afloop van je inspanning inzicht in je energieverbruik.

Eenmaal klaar met je ronde, dan kun je dankzij de gegenereerde data je training of wedstrijd uitgebreid analyseren. Ging het minder goed dan verwacht? Dan kun je nagaan of je op een bepaald punt misschien te veel energie hebt verbruikt. Hierop kun je vervolgens inspelen in een volgende training of wedstrijd, door de indeling aan te passen bijvoorbeeld. Dit biedt uitkomst voor topsporters. Maar of de amateursporter ook iets heeft aan deze bulk van informatie, is nog maar de vraag.

Vermogensmeter: zinvol of onzin?

In de eerste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast doken Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen direct in de wereld van de vermogensmeter. Met een kritische blik gingen ze op onderzoek uit: wat is nou eigenlijk het nut ervan voor topsporters en amateurs? Hun eerste conclusie: de vermogensmeter is eerder ‘onzin’ dan ‘zinvol’.

Inmiddels zijn de heren een heleboel afleveringen, gesprekken met sporters, wetenschappers en coaches en metertests verder. Of hun meningen inmiddels een beetje bijgesteld zijn? Je hoort én bekijkt het allemaal in de onderstaande afleveringen.


Lijst met afleveringen van de Slimmer Presteren Podcast over de vermogensmeter:


Video’s van de Slimmer Presteren Podcast over de vermogensmeter:

Review van de Brooks Ghost Max hardloopschoenen: Comfort ontmoet duurzaamheid

Review van de Brooks Ghost Max hardloopschoenen: Comfort ontmoet duurzaamheid

Ontdek in deze bonusaflevering hoe de Brooks Ghost Max hardloopschoenen presteren op comfort, stabiliteit en duurzaamheid. Gerrit en Jurgen delen hun eerlijke ervaringen, rechtstreeks van het asfalt.
168. Eindejaarsaflevering: het laatste schoenennieuws, terugblikken en vooruitkijken

168. Eindejaarsaflevering: het laatste schoenennieuws, terugblikken en vooruitkijken

2023 zit er op. Met opnieuw heel wat kilometers achter de rug. Tijd voor nieuwe schoenen dus, maar welke dan? En wat gaat 2024 brengen?
120. Slimmer hardlopen of wielrennen met dure inlegzooltjes in je schoenen: zinvol of onzin?

120. Slimmer hardlopen of wielrennen met dure inlegzooltjes in je schoenen: zinvol of onzin?

Naast de gigantische keuze in hardloopschoenen zelf, kun je ook inlegzooltjes aanschaffen voor extra steun en comfort bij het sporten. Maar helpt dit tegen blessures? En bestaan er inlegzooltjes die je hardloopprestatie daadwerkelijk verbeteren?
hardloopschoenen

70. Hoeveel en welke soort hardloopschoenen heb je nodig?

Als er één attribuut is waar hardlopers niet zonder kunnen - oké, barefoot runners uitgezonderd- dan zijn het wel de schoenen. Alleen: met zoveel verschillende modellen voorhanden, maakt het dan eigenlijk nog uit welke schoen je aantrekt? Gerrit en Jurgen vragen het aan expert Patrick Stastra.
hardloopschoenrevolutie

53. De hardloopschoenrevolutie dendert voort: toch maar aan de dikke zolen?

In navolging van Nike hebben ook andere fabrikanten marathonschoenen, en ook spikes, op de markt gebracht met veerkrachtige zolen en een stijve carbonplaat erin verwerkt. Is nú het moment om je geld uit te geven aan een paar dure superstappers?
Nieuwe hardloopschoenen

37. Nieuwe hardloopschoenen: wat valt er nog te winnen? Met Wouter Hoogkamer

Met de nieuwe generatie hardloopschoenen zette Nike de afgelopen jaren de marathonwereld totaal op zijn kop. Waar is nu nog de meeste winst te halen op de marathon? De Slimmer Presteren Podcast spreekt met Wouter Hoogkamer, de bewegingswetenschapper die als eerste de Vaporfly testte in het laboratorium.
sportkleding

36. Sportkleding: welke invloed heeft de kleur van je schoenen of je shirt op de prestatie?

Het is best ingewikkeld om uit te zoeken in welke sportkleding en op welke schoenen een atleet goed presteert. Daarbij gaat het tegenwoordig niet alleen om het aantal laagjes en het materiaal: ook de kleur van het shirt en de schoenen spelen een rol. Of is dit klinkklare onzin?
Nike Vaporfly

06. Nike Vaporfly: wat is de grens van innovatie in de sport?

Zwempakken, klapschaatsen, ligfietsen of extra verende hardloopschoenen: de slimste trucjes en technieken worden ingezet om almaar sneller en sneller te gaan. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over ‘Nike Vaporfly: Wat is de grens van innovatie in de sport?’.

Vond je deze afleveringen over de vermogensmeter interessant? Dan zijn deze afleveringen misschien ook iets voor jou: