De feiten en fabels van sportpsychologie

Sporten is natuurlijk een lichamelijke bezigheid. Maar, verschillende onderzoeken tonen aan dat ook de juiste mindset een grote rol speelt in het behalen van goede sportprestaties. Zo kan je brein ervoor zorgen dat je nét iets langer doorgaat of dat tandje erbij zet. Maar hoe zijn lichaam en hersenen hierin met elkaar verbonden? Duursportfanaat Gerrit Heijkoop en journalist Jurgen van Teeffelen onderzoeken sportpsychologie in de Slimmer Presteren Podcast.

Pijn is een emotie

Mensen die verkondigen dat pijn een emotie is die je kunt uitschakelen, zijn af en toe irritant. Je hebt er dan ook echt even niks aan als je stukgaat van de spierkramp. Maar zit er misschien een kern van waarheid in? Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het brein een hele grote rol speelt tijdens sportprestaties. Zo toonde een studie aan dat proefpersonen tijdens een ‘wallsit’ toch nét iets langer volhouden wanneer er een groter geldbedrag beloofd wordt. Dit onderstreept maar weer eens dat we tot meer in staat zijn, dan we in eerste instantie denken.

Een sportief brein

Gerrit en Jurgen hebben al veel podcastafleveringen gewijd aan sportpsychologie. Hierdoor hebben ze een hoop geleerd over fysieke én mentale grenzen. Dat je slimmer kan presteren door te sporten in een groep bijvoorbeeld. Of dat muziek je prestaties kan verbeteren. En hoe je op verschillende manieren motivatie kan vinden. Wil jij meer leren over hoe je lichaam en hersenen samenwerken wanneer je sport? Luister dan naar de onderstaande podcastafleveringen of bekijk de YouTube-videoreeks.


Lijst met afleveringen van de Slimmer Presteren Podcast over sportpsychologie:


Video’s van de Slimmer Presteren Podcast over sportpsychologie:

Aflevering 21. (Geen) zin om te sporten: tips voor extra motivatie en inspiratie

In deze aflevering vatten Gerrit en Jurgen de belangrijkste lessen van de eerste 20 afleveringen van de Slimmer Presteren Podcast samen. Ook geeft het tweetal aan de hand van het boek ‘Endure’ (aanrader!) van wetenschapsjournalist Alex Hutchinson mentale tips om slimmer te presteren. Want slimmer presteren betekent vooral ook: je koppie erbij houden!

Aflevering 26. Pijn is fijn: de melkzuur mythe en de lactaat laster

Zware inspanning gaat gepaard met het gevoel dat je kapotgaat. Maar wat voel je dan eigenlijk? Wat betekent deze pijn tijdens het sporten? En lukt het ons in deze aflevering om een hardnekkig misverstand over melkzuur en lactaat de wereld uit te helpen? In deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast bespreken Gerrit en Jurgen de huidige inzichten van het ‘pijn lijden’ tijdens inspanning en gaan ze zelf ook op de pijnbank met een heuse ‘ijswater test’.

Aflevering 27. De Solo Rider: Hoe sterk is de eenzame fietser (hardloper, zwemmer, schaatser…)?

Waarom voelt alleen sporten zoveel zwaarder dan samen in een groep en hoe zorg je ervoor dat je in je uppie ook het beste uit jezelf haalt? In deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast gaan Gerrit en Jurgen dieper in op de wetenschappelijke inzichten van het alleen sporten. Ook vertellen ze over hun eigen ervaringen met wel of geen tegenstanders in de buurt.

Aflevering 34. Sporten in de natuur: wat is de meerwaarde?

Dat bewegen gezond is, is algemeen bekend. Net zoals dat een wandeling in de natuur je goed doet. Maar kan de natuur het gezonde effect van sporten eigenlijk ook versterken en levert een uurtje bewegen in het groen inderdaad meer op dan een uurtje in de sportschool? In deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast gaan Gerrit en Jurgen op zoek naar het wetenschappelijke bewijs en horen zij tijdens het vaste rondje ‘Zoomen met Vroemen’ of het coach Guido Vroemen uitmaakt waar zijn atleten precies trainen.

Aflevering 58. Welke muziek kan jouw sportprestatie verbeteren?

‘We are the champions’ en ‘Bloed, zweet en tranen’. Muziek is allang niet meer weg te denken uit de sport. Maar kan muziek de fysieke prestatie écht beïnvloeden? En hoe werkt dit dan precies? In deze aflevering duiken Gerrit, Jurgen en Guido in de wereld van de kracht van muziek tijdens het leveren van sportieve prestaties.

Aflevering 76. Beginnersfouten bij voorbereiding op de Rotterdam Marathon

Hoewel menig mens zich tegenwoordig waagt aan een marathon, is het nog steeds een sportprestatie waar een gedegen voorbereiding bij komt kijken. Trainen, eten, herstellen, verbeteren: het moet allemaal maar precies in je dagelijks leven passen. Hoe deed onze eigen Gerrit dit tijdens zijn derde marathon in Rotterdam? Welke lessen heeft hij geleerd? Je komt erachter in deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.


Vond je deze afleveringen over sportpsychologie interessant? Dan zijn deze afleveringen misschien ook iets voor jou: