Categorieën
Interview met gast Masters of Movement Seizoen 6

Bonus. Slimmer presteren door je brein in beweging te brengen

Home » Afleveringen

Dit is een bonus aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer presteren door je brein in beweging te brengen

INLEIDING:

Hoe word je slimmer door te bewegen? En welke oefeningen voor je brein laten je creatiever bewegen?

Voor een antwoord hierop legden we ons oor te luister bij de vierde Masters of Movement Masterclass. Deze bijeenkomst op vrijdag 9 december 2022, werd aangevoerd door cabaretier en gymleraar Peter Heerschop.

Een van Nederlands bekendste hersenwetenschappers Margriet Sitskoorn toonde ons de relaties tussen het brein, onze complexe omgeving, en het effect van bewegen daarop.

De Portugese onderzoekster Sara Santos deelde veel voorbeelden van hoe je de creativiteit bij sporters kan stimuleren.

De avond eindigde met een interactieve workshop kickboksen – zonder rake trappen en klappen gelukkig – onder leiding van wereldkampioen Floris Hoek uit Katwijk.

In deze aflevering blikken Jurgen en Gerrit terug op wat ze die avond hebben geleerd, en komen alle hoofdrolspelers een voor een aan het woord.

Slimmer Presteren Podcast nu ook op LinkedIn

De Slimmer Presteren Podcast vind je vanaf nu ook op LinkedIn. Naast dat je daar direct ziet wanneer er een nieuwe aflevering online komt, voegen we ook iets nieuws toe:

Iedere week delen we een tip, uiteraard gebaseerd op wetenschap, om slimmer te presteren in je werk. Inspiratie uit de fysiologie, psychologie en voedingsleer.

Zo is er bijvoorbeeld een studie die aantoont dat mensen die koud (af)douchen, zich minder vaak ziekmelden.

Nieuwsgierig? Ga ons dan nu gelijk even volgen op LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/slimmer-presteren-podcast/

Werk met zin!

Slimmer Presteren Podcast
Categorieën
Seizoen 6

126. Jaaroverzicht 2022: wat zullen we nooit vergeten uit ons derde jaar?

Home » Afleveringen

Dit is de 126e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Jaaroverzicht 2022: wat zullen we nooit vergeten uit ons derde jaar?

INLEIDING:

En daar is nummer 126. De mannen van de Slimmer Presteren Podcast hebben het geflikt: de marathon aan afleveringen is ook dit jaar weer voltooid!

Wat waren de hoogtepunten van 2022 en welke momenten maakten het verschil?

Hoogtepunten Slimmer Presteren Podcast in 2022

Dat waren toch zeker wel de diverse ontmoetingen met onze luisteraars. Wat een leuke mensen zijn dat toch!

We trapten het jaar af met samen live schaatsen kijken tijdens de Olympische 10km in Beijing. Samen met kenners Anne Tauber en Martin van de Pol leerden wat er voor nodig is om hard te schaatsen. Wat lijkt dat alweer lang geleden zeg.

In mei 2022 stonden we voor het eerst echt oog in oog met een grote groep luisteraars tijdens de viering van onze 100ste aflevering. In de theaterzaal in Leersum maakten we een aflevering over het Placebo Effect, speelden we onze eigen Slimmer Presteren Kennisquiz en gingen we daarna gezellig samen sporten.

Uiteraard (bijna) allemaal in zo’n prachtig Slimmer Presteren sportshirt. Die we tot onze trots en vreugd bij steeds meer sportwedstrijden in het het deelnemersveld kunnen zien. Iedereen die op onze mailinglijst staat, ontdekt de kortingscode waarmee je zo’n shirt gratis kan bemachtigen.

Plannen Slimmer Presteren Podcast voor 2023

En…wat gaan we volgend jaar eigenlijk doen? Nou, wat ons betreft komen er nog veel meer ontmoetingen met onze luisteraars.

Of het nou is door gezamenlijke deelname aan wedstrijden; zie onze wekelijkse mailing voor de actuele kalender. Of bij onze eigen Slimmer Presteren events en meetups.

Een belangrijke om in je agenda te zetten is de Heuvelrug Triathlon, op zaterdag 9 september 2023 rondom het Henschotermeer. Ook als je nog nooit een triathlon gedaan hebt, is dat een hele leuke om mee te doen. We helpen je er doorheen! Letterlijk.

Maar het belangrijkste plan voor 2023 is natuurlijk dat we van plan zijn om gewoon weer twee keer 21 afleveringen te gaan maken.

Waarin we kijken naar de laatste ontwikkelingen in de (sport-)wetenschap, ons laten inspireren door de topsport, maar daarbij altijd terugkomen op de vraag:

Is het voor een amateursporter nou zinvol of onzin om hier je tijd, energie of geld aan te besteden?

Heb jij nog leuke suggesties voor onderwerpen of specifieke vragen?

Aarzel niet en neem contact met ons op!

Video jaaroverzicht 2022: wat zullen we nooit vergeten uit ons derde jaar?

https://www.youtube.com/watch?v=dfoum-odLxU

Categorieën
Interview met gast Seizoen 6

125. Trainen voor een gezonder hart volgens Thijs Eijsvogels

Home » Afleveringen

Dit is de 125e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Trainen voor een gezonder hart volgens Thijs Eijsvogels

INLEIDING:

Sporten is gezond en verlaagt de kans op hart- en vaatziekten. Maar net als je gewone spieren wordt tijdens inspanning ook je hart belast. Hoe train je je hart op de beste manier en kan teveel belasting misschien ook een gevaar vormen?

Een wielrenner die carriëre vroegtijdig afbreekt

Eind oktober 2022 kondigde de wielrenner Sonny Colbrelli zijn afscheid van het peloton aan. Met zijn 32 jaar was hij zeker nog niet te oud voor de koers. Sterker nog: slechts één jaar eerder had de Italiaan het beste seizoen van zijn wielercarrière beleefd, met overwinningen in Parijs-Roubaix, de Benelux Tour, en het Italiaans én Europees kampioenschap.

Maar krap een half jaar later ging het plotsklaps mis met Colbrelli. Tijdens de Ronde van Catalonië in maart 2022, in de rit naar Sant Feliu de Guíxols waar hij als tweede over de streep kwam, stortte hij na afloop in elkaar. Oorzaak: een hartstilstand als gevolg van ritmestoornissen.

Gelukkig voor Colbrelli zien de hartspecialisten tegenwoordig wel vaker een sporter met dit soort problemen en zijn er redelijk eenvoudige oplossingen voorhanden. De Italiaan kreeg een implanteerbare defibrillator om zijn hartritme te ondersteunen. Het bood Colbrelli soelaas: hij revalideerde voorspoedig en wilde weer snel terugkeren in het wielerpeloton.

Maar helaas voor de renner dwarsboomden de Italiaanse regels hem bij dit plan. In tegenstelling tot Nederland en de meeste andere landen is in Italië topsport met een implanteerbare defibrillator namelijk niet toegestaan. Colbrelli overwoog nog even om een Zwitser licentie te nemen, maar de wielerautoriteiten gaven hem hier uiteindelijk geen groen licht voor. Het betekent het einde van Colbrelli’s carrière.

Thijs Eijsvogels legt uit hoe (on)gezond sporten voor je hart is

Colbrelli is niet de enige wielrenner die tijdens zijn carrière met problemen aan het hart te kampen krijgt. Het roept de vraag op hoe gezond duursporten eigenlijk is voor het hart.

Wat maakt het hart kwetsbaar voor langdurige en extreme belasting?

Is er misschien een optimale dosis voor een gezond hart en is teveel sporten daarom nadelig?

Voor een antwoord op deze vragen gaan we in de 125e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast in gesprek met Thijs Eijsvogels, inspanningsfysioloog in het Radboudumc in Nijmegen én expert op het gebied van sport en bewegen op de gezondheid van het hart.

Video trainen voor een gezonder hart volgens Thijs Eijsvogels

https://www.youtube.com/watch?v=PzgPtZ-vDxU

Categorieën
Hardlopen Seizoen 6 Training en herstel

124. Schaven aan je loopstijl: voor wie is dat zinvol of onzin?

Home » Afleveringen

Dit is de 124e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Schaven aan je loopstijl: voor wie is dat zinvol of onzin?

INLEIDING:

Kleine pasjes, grote stappen. Voorovergebogen lichaam, kaarsrecht bovenlijf. Pompende armen, armen die amper bewegen. Kijk je om je heen tijdens een loopwedstrijd dan zie je een enorme variatie in loopstijlen. Is er een zuinige manier om te lopen en hoe kun je die trainen?

Een kampioen met een loopstijl die er niet uit zag

We vergeten het wel eens. Maar Emil Zátopek -bijnaam: de Locomotief- was echt een geweldige langeafstandsloper! Ga maar na. De Tsjecho-Slowaak won op de Olympische Spelen in 1952 in Helsinki drie keer goud, op de 5 en 10 kilometer op de baan én op de marathon.

Tijdens zijn carrière wist hij bovendien op allerlei verschillende afstanden 18 wereldrecords aan te scherpen. Tussen 1948 en 1954 won hij 38 wedstrijden op rij op de 10 kilometer. En in de periode 1949-1951 won hij alle 69 wedstrijden waaraan hij deelnam! Kortom: Zátopek was een absolute grootheid in zijn tijd.

Is schudden en schokken tijdens het hardlopen nadelig?

Helaas voor hem: Zátopeks successen worden heden ten dage veel minder goed herinnerd dan zijn loopstijl. Want daar was volgens Jan en Alleman écht alles op aan te merken, zo lelijk liep de Tsjecho-Slowaak. Hij schudde met zijn hoofd en schokte met zijn lichaam. Volgens sommige journalisten was Zátopek ‘het afschrikwekkendste horror-spektakel sinds Frankenstein’.

Wat is het effect van loopstijl op snelheid?

Zátopek zelf zat er niet mee. Hij pareerde de kritiek met de uitleg dat het bij het hardlopen om de snelheid ging en dat atletiektoernooien geen schoonheidsverkiezingen waren. Dat laatste is nog steeds zo, maar toch is er tegenwoordig bij het hardlopen veel aandacht voor loopscholing. Hoe zit dit eigenlijk?

Valt er wat te winnen met een goede loopstijl, en hoe ziet die er dan uit?

De 124e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast gaat aan de hand van de wetenschappelijke studies, eigen ervaringen in de praktijk, en de kennis van topcoach Guido Vroemen op zoek naar het antwoord.

Video over schaven aan je loopstijl: voor wie is dat zinvol of onzin?

https://www.youtube.com/watch?v=VgMK9db_zjs

Categorieën
Seizoen 6 Training en herstel

123. Je marathontijd blijven aanscherpen: hoe doe je dat?

Home » Afleveringen

Dit is de 123e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Je marathontijd blijven aanscherpen: hoe doe je dat?

INLEIDING:

Bij de eerste marathon ben je blij dat je de finish haalt. Maar daarna wil je steeds meer en ga je voor een PR. En nog een. En nog een. Hoe lang kun je je blijven verbeteren op de marathon? En waar ligt jouw grens voor een snellere marathon?

Bij je eerste marathon al voor een snelle tijd

Debuteren op de marathon in een toptijd, dat is voor maar weinig atleten weggelegd. Maar Letesenbet Gidey, de Ethiopische langeafstandsloopster, besloot het in 2022 toch te proberen. Op de baan had ze de jaren ervoor al laten zien dat ze razendsnel was: niet voor niets was ze nog steeds wereldrecordhoudster op de 5 en 10 kilometer. 

Een bijzonder snelle vrouw op de marathon

Maar ook bij een paar uitstapjes buiten de baan had Gidey haar talent al geregeld tentoongespreid. In 2019 was ze, 21 jaar oud pas, wereldkampioene in het veldlopen geworden én had ze Zevenheuvelenloop gewonnen in een tijd van onder de drie kwartier. Het was de beste wereldprestatie ooit voor een vrouw op de 15 kilometer en om het in het juiste perspectief te plaatsen: Gidey was die dag sneller dan Khalid Choukoud, Nederlands toploper bij de mannen.

De beste plek voor een marathondebuut

Het was duidelijk dat Gidey het in zich had om ooit ook op de marathon een toptijd neer te zetten. Maar wat was het beste moment om deze stap te maken? En waar zou ze dan haar eerste marathon moeten lopen? Het bleef lange tijd gissen want er zijn zoveel marathons tegenwoordig waar knetterhard gelopen wordt.

Het werd Valencia, 4 december 2022 in de ochtend: een parcours als een biljartlaken, heerlijk Spaans winterzonnetje, een uitstekend deelnemersveld. Perfecte omstandigheden voor een toptijd. Bovendien kende Gidey het parcours: tijdens de editie die een jaar eerder gehouden werd, had ze de halve marathon afgeraffeld in 1 uur 2 minuten en 52 seconden, een wereldrecord op die afstand.

Een uniek marathon prestatie in Valencia

Toen Gidey aan de start van de marathon verscheen werd er daarom stiekem gehoopt op een nieuw wereldrecord. Maar een tijd die sneller was dan de 2.14.04 van Brigid Kosgei zat er helaas niet in voor de Ethiopische. Gidey werd zelfs in de slotfase geklopt, maar met een tijd van 2.16.49 noteerde ze wél de snelste tijd voor een debutant ooit.

Wat kun je doen voor een snellere marathon?

Letesenbet Gidey lijkt in ieder geval een mooie toekomst als marathonloopster tegemoet te gaan. Wat is eigenlijk dé manier om jezelf te blijven verbeteren op zo’n afstand?

Is het een kwestie van alleen méér trainen?

Maar hoe dan: lange afstanden of juist veel intervals?

Is krachttraining een slim idee?

En hoe zorg je ervoor dat je niet teveel gaat doen en geblesseerd raakt?

Aflevering 123 van de Slimmer Presteren Podcast gaat op zoek naar de antwoorden.

Video je marathontijd blijven aanscherpen: hoe doe je dat?

https://www.youtube.com/watch?v=S8qas6ch_SU

Categorieën
Seizoen 6 Training en herstel

122. Hardnekkige blessures: hoe kan de radioloog helpen?

Home » Afleveringen

Dit is de 122e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Hardnekkige blessures: hoe kan de radioloog helpen?

INLEIDING:

Ga je lekker, schiet het plotseling in je Achillespees. Waarom duren sommige blessures aan pezen, spieren en knieën zo lang om te herstellen? Kan het maken van een scan hierbij helpen? We vragen het in aflevering 122 van de Slimmer Presteren Podcast aan onze Special Guest, radioloog Frank Smithuis.

Kraakbeen als zwakke plek in je gewrichten

Twee versleten knieën: het was de diagnose die de Ethiopische langeafstandsloopster Almaz Ayana in 2017 te horen kreeg. Het was een zuur bericht voor Ayana: ze had het jaar ervoor de Olympische 10.000 meter in Rio gewonnen en met haar 26 jaar was ze qua fysieke capaciteiten nog in de bloei van haar hardloopcarrière. Behalve haar knieën dan: het kraakbeen erin was grotendeels aangetast en weggesleten waardoor hardlopen op topniveau een kwelling was geworden. 

De juiste diagnose zorgt voor de juiste aanpak

Had Ayana 20 jaar eerder met dit probleem gekampt, dan was het einde carrière geweest. Want kraakbeen is nou eenmaal weefsel dat niet aangroeit en na slijtage kan herstellen, zo was lange tijd de gedachte.

Maar dankzij voortschrijdend medisch inzicht denken sommige kniespecialisten daar tegenwoordig toch anders over. Roland Biedert is er één van. De Zwitser hielp zijn landgenoot Roger Federer weer op de been en ook Ayana wist hij van haar knieproblemen te verlossen.   

Beeldvorming brengt de mogelijkheid voor kraakbeentransplantatie

Zijn oplossing voor Ayana was uiterst innovatief: haar knieën ondergingen een kraakbeentransplantatie. “Een Amerikaanse was de donor”, vertelde sportmanager Jos Hermens tegenover het Parool. “Tijdens de operatie is kraakbeen ingebracht en dat is succesvol ingegroeid. De dokter heeft prachtig werk geleverd.”

Waarvan akte: Ayana was dit najaar tijdens de TCS Amsterdam Marathon de snelste vrouw en verbeterde met haar 2.17.20 en passant het parcoursrecord. Een medisch wonder, zo keek Hermens tegen de wederopstanding van Ayana aan.

Sportblessures bij de radioloog

Wat zijn eigenlijk de meest voorkomende klachten aan het bewegingsapparaat bij hardlopers?

Hoe worden blessures aan enkels, knieën en pezen tegenwoordig klinisch beoordeeld?

Heeft een scan altijd een meerwaarde en welke is dan het beste om te gebruiken?

In aflevering 122 gaat de Slimmer Presteren Podcast op zoek naar antwoorden bij skeletradioloog én hardloper Frank Smithuis.

Video over hardnekkige blessures: hoe kan de radioloog helpen?

https://www.youtube.com/watch?v=kql5-yp05p4

https://www.youtube.com/watch?v=kql5-yp05p4

Categorieën
Seizoen 6 Training en herstel

121. Sporten in de kou: waar moet je op letten?

Home » Afleveringen

Dit is de 121e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Sporten in de kou: waar moet je op letten?

INLEIDING:

Wind, kou, regen zijn niet echt de ideale omstandigheden om lekker buiten te sporten. Wat doet kou met je lichaam tijdens het sporten, hoe kun je je er tegen wapenen en zijn er ook gevaren? En helpt een koude douche of bad om je beter te laten presteren?

Een verhaal over wielrenners in de kou

Het voorjaar in Italië is normaliter een aantrekkelijke periode om op de fiets te stappen. Geen wonder dat de Giro door veel renners als de mooiste van de drie grote ronden beoordeeld wordt. Maar of Johan van der Velde er ook zo over denkt?

Op 5 juni 1988, tijdens de 14e etappe van de Giro van dat jaar, was namelijk van een behaaglijk voorjaarszonnetje absoluut geen sprake. De etappe ging naar Bormio en op het programma stond onder ander de beruchte Passo de Gavia. En daar spookte het behoorlijk, zo merkten de renners toen zij steeds verder met de beklimming bezig waren. Zware nevel, sneeuw, barre omstandigheden om te fietsen.

Hoe een sporter bevangen kan raken door de kou

Van der Velde was hier totaal niet op gekleed. Met korte mouwtjes en zonder handschoentjes en petje was hij aan de klim begonnen. Het weer was aan de voet nog dusdanig goed dat de Nederlander zich van alle extra ballast ontdaan had en zijn jack en handschoenen aan een begeleidende motoragent had gegeven.

Het bleek een grove inschattingsfout van de Nederlander. Van der Velde kwam weliswaar nog als eerste boven maar de top bleek dusdanig in nevelen gehuld dat hij de verzorger die met droge, warme kleding op hem stond te wachten, volledig miste. Uiteindelijk besloot Van der Velde, totaal bevangen door de kou, na vier kilometer dalen plaats te nemen in een rennersbus, waar hij samen met een groot aantal collega’s probeerde op te warmen.

Zo reden die dag verschillende busjes tot een paar kilometer voor de finish, waarvandaan de renners de laatste kilometers weer fietsend aflegden. De organisatie zag het na deze extreme etappe door de vingers. Van der Velde finishte uiteindelijk op meer dan drie kwartier van de winnaar.

Belangrijke vragen over sporten in de kou

Maar wat doet kou precies met het lichaam en hoe zit dit tijdens het sporten?

Kun je eigenlijk wennen aan de kou, bijvoorbeeld door koud te douchen?

En waarom is een buff zo’n geweldig kledingstuk voor een sporter?

In aflevering 121 van de Slimmer Presteren Podcast gaan we op zoek naar de antwoorden.

Video over sporten in de kou: waar moet je op letten?

https://www.youtube.com/watch?v=5kiCalGgF94

Categorieën
hardloopschoenen Hardlopen Innovaties Seizoen 6 Wielrennen

120. Slimmer hardlopen of wielrennen met dure inlegzooltjes in je schoenen: zinvol of onzin?

Home » Afleveringen

Dit is de 120e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer hardlopen of wielrennen met dure inlegzooltjes in je schoenen: zinvol of onzin?

INLEIDING:

Goed schoeisel is de basis voor elke hardloper. Naast de gigantische keuze in schoenen zelf, kun je inlegzooltjes aanschaffen voor extra steun en comfort. Maar helpt dit ook tegen blessures? En bestaan er inlegzooltjes die je hardloopprestatie daadwerkelijk verbeteren? En hoe zit dit eigenlijk bij het wielrennen? We bespreken het in de 120e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Een olympisch kampioen met ongelijke voeten

Dat meervoudig Olympisch kampioen op de wielerbaan Harrie Lavreysen met jaloersmakende bovenbeenspieren gezegend is zal iedereen bekend zijn. Maar zo’n halve meter verderop, aan de onderkant van zijn voeten, ziet het er helemaal niet meer zoals op het plaatje in een anatomieboek uit.

Lavreysen heeft namelijk asymmetrische platvoeten. “Een anatomisch foutje”, vertelde zijn podotherapeut tegenover Trouw. “Je ziet het onder andere terug in het lengteverschil van een centimeter tussen beide voeten.”

Je voetzool moet de brachten van het lijf overbrengen

Het betekent dat de voeten van Lavreysen bij de binnenkant een beetje ingezakt zijn. Door deze stand staan de knieën iets naar binnen en heeft de baansprinter van nature de neiging de meeste druk via de buitenkant van de voet op de pedalen te zetten. En dat is zonde: idealiter gebruikt een wielrenner de hele voetzool om de door zijn benen gegenereerde spierkracht op de pedalen over te brengen.

Voor welke sporters hebben inlegzooltjes eigenlijk zin?

Op maat gemaakte zooltjes, die uiteindelijk worden verwerkt in op maat gemaakte kneiterharde schoenen van carbon, vormen daarom een geschikte oplossing voor Lavreysen. Vooralsnog lijkt het sprintkanon hier zeker voordeel van te hebben.

Maar hoe zit dit met sporters die geen klinisch relevante afwijkingen in hun voeten of benen hebben? Hebben die baat bij inlegzooltjes tijdens het hardlopen of wielrennen?

We bespreken het mogelijk nut van zooltjes in de 120e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Video over slimmer hardlopen of wielrennen met dure inlegzooltjes in je schoenen: zinvol of onzin?

https://www.youtube.com/watch?v=cUn_FMrP6VE

Categorieën
Interview met gast Seizoen 6 Sport psychologie

119. Zelfregulatie tijdens het sporten met special guest Marije Elferink-Gemser

Home » Afleveringen

Dit is de 119e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Zelfregulatie tijdens het sporten met special guest Marije Elferink-Gemser

INLEIDING:

Kapotte teennagels tijdens je eerste marathon omdat je nieuwe schoenen hebt aangetrokken. Een lekke band tijdens de triatlon omdat je je fiets niet gecheckt hebt. Met spierpijn aan de start omdat je je liet overhalen voor een extra training. Bij een sportprestatie hoort ook dat je de goede keuzes maakt en juiste beslissingen neemt. Maar hoe doe je dat precies en kun je het leren?

We vragen het in de 119e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast aan Marije Elferink-Gemser, expert op het gebied van zelfregulatie in de sport.

Ook in de topsport worden ‘domme’ fouten gemaakt

‘Ben ik soms dom of zo?’ Het was de vraag die Abdi Nageeye zich na zijn mislukte marathon op de WK in het Amerikaanse Eugène in 2021 stelde. Want opnieuw was er iets gruwelijks fout gegaan bij de Nederlandse atleet, en dit keer was het helemaal zijn eigen schuld. Je zou het niet verwachten bij een ervaren atleet als Nageeye, die in Eugène al weer zijn zestiende marathon liep. Maar het was echt een beginnersfout om een nieuw model schoen aan te trekken.

Het belang van reflecteren en leren van je fouten

Nageeye had zich simpelweg in de luren laten leggen door zijn sponsor Nike. Die bood hem net voor het WK een nieuw ontwikkelde schoen van het type Alphafly aan en de Nederlandse kanshebber op een medaille durfde dit wel aan.

“Er was mij verzekerd dat deze schoenen na dertig kilometer zéker voordeel zouden opleveren. Ik heb twee duurloopjes van die afstand gelopen en dat voelde voor mij geweldig. Voor mij stond de keuze vast: ik zou hierop gaan lopen.” Aldus motiveerde Nageeye zijn besluit na afloop tegenover de NOS.

Nageeye realiseerde zijn vergissing te laat

Maar toen de atleet zich bij de start van de marathon meldde, viel het hem al op dat niet één van zijn tegenstanders met ook Nike als sponsor, had besloten te experimenteren met de nieuwe schoenen. Nageeye realiseerde zich dat hij een verkeerde keuze had gemaakt maar het was te laat om nog van schoeisel te wisselen.

De kracht van het brein kostte hem zijn kop

Het was een blunder die tussen zijn oren bleef zitten, zo vertelde Nageeye de NOS. “Ik heb gefaald, was het enige dat ik dacht.” Vervolgens maakte hij ook op tactisch vlak nog een fout die je niet zou verwachten van een wereldtopper: Nageeye verloor kort na het punt van 30 kilometer bij een drinkpost de aansluiting met de kopgroep, en bij zijn poging om dat recht te zetten schoot de pijn in zijn benen. Gedesillusioneerd stapte de Nederlander uit de wedstrijd. 

Marije Elferink Gemser weet alles over zelfregulatie

Een verkeerde schoenkeuze zorgde er dus voor dat Nageeye een dikke streep door zijn WK ambities kon zetten. Hoe zorg je ervoor dat je wel de juiste beslissingen neemt in een wedstrijd maar ook gedurende je gehele sportcarrière?

Hoort dit bij talent of kun je het toch ook leren?

In de 119e aflevering de Slimmer Presteren Podcast gaan we dieper in op de rol van zelfregulatie tijdens het sporten met onze ‘Special Guest’ Marije Elferink-Gemser.

Video over zelfregulatie tijdens het sporten met special guest Marije Elferink-Gemser

https://www.youtube.com/watch?v=ZW-2PZck6OI

Categorieën
Marathon Seizoen 6 Training en herstel Training marathon

118. Aanpassingen aan je trainingsschema: mag dat zomaar?

Home » Afleveringen

Dit is de 118e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Aanpassingen aan je trainingsschema: mag dat zomaar?

INLEIDING:

Dilemma: staat er een zware intervaltraining op het programma, heb je net slecht geslapen. Wat doe je dan? Niet zeuren en gewoon gaan? Of het toch rustiger aandoen? Is je trainingsschema altijd heilig of mag je er gerust van afwijken? En hoe bepaal je dat dan? Aflevering 118 van de Slimmer Presteren Podcast gaat op zoek naar de antwoorden.

Ook professionele sporters laten het soms lopen

Sowieso waren het andere tijden en golden voor Johan Cruijff wellicht andere regels, maar ook Nederlands bekendste voetballer liep regelmatig de kantjes ervan af tijdens de trainingen. Vooral tijdens de wekelijkse conditietraining in het Amsterdam Bos, die traditioneel werd afgesloten met een rondje hardlopen om de Bosbaan, wilde Cruijff het vaak rustig aandoen.

Johan Cruijff liep de kantjes er vanaf

Cruijff wist al snel hoe van het looprondje een groot stuk afgesneden kon worden. Achteraan starten in de groep -je veters nog even moeten strikken hielp daar ook bij-, in de gaten houden waar de trainer naar aan het kijken was, en als die even niet oplette: hop, snel de bosjes in. Werkte altijd.

Je digitale trainingsschema heeft alles in de gaten

Maar tegenwoordig is het een stuk lastiger om zomaar te ontsnappen aan de training. Wearables die van alles en nog wat meten inclusief je precieze plek op de aardbol, zorgen ervoor dat de trainer of coach, of anders je clubgenoten op Strava wel, je constant in de gaten kunnen houden. ‘Hé, die lange duurtraining van je dit weekend, wat ging daar mis?’

Hoe heilig is het trainingsschema?

Bovendien: heb je jezelf er vooral niet mee als je de kantjes tijdens de training er vanaf gaat lopen, zwemmen of fietsen?

Is het ook slim om af en toe gas terug te nemen wanneer je toch niet gemotiveerd bent om te trainen?

Een keertje een intervaltraining overslaan, hoe erg is dat?

In aflevering 118 bespreken Gerrit, Guido en Jurgen het dilemma waar elke atleet regelmatig mee te maken heeft: hoe heilig is het trainingsschema?

Video over aanpassingen aan je trainingsschema: mag dat zomaar?

https://www.youtube.com/watch?v=KU6k1eUAwNQ

Categorieën
Seizoen 6 Training en herstel

117. Slimmer presteren door te trainen met extra warme kleding aan: zinvol of onzin?

Home » Afleveringen

Dit is de 117e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer presteren door te trainen met extra warme kleding aan: zinvol of onzin?

INLEIDING:

Ga je sporten in de warmte dan kun je je lichaam daaraan laten wennen. Maar er zijn ook aanwijzingen dat langdurige hittetraining ervoor zorgt dat je bij koelere temperaturen beter presteert. Hoe werkt deze warmte training precies en helpt het al door je heel warm aan te kleden tijdens het trainen? En is dit eigenlijk gevaarlijk? We bespreken het in de 117e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Topprestatie met een extra laagje kleding aan

Ach, als dit probleem met een extra shirt opgelost kon worden, dan moest dat maar. Annemiek van Vleuten vertelde in de ‘In het Wiel’ podcast dat zij tijdens de door haar op miraculeuze wijze gewonnen wegwedstrijd tijdens de afgelopen WK wielrennen in Australië van de jury een oranje shirt over haar snelpak moest aantrekken. De renster had zich noodgedwongen in dat laatste gehesen toen bleek dat de nieuwe teamkleding een paar maatjes te groot was.

Warm kleden in koelere omstandigheden

Nee, heel professioneel kwam het allemaal niet over. Maar om daar nu over te klagen, daar was geen tijd voor. Van Vleuten moest knechten voor Vos, dat was nou eenmaal het enige waarom ze vandaag -met een breukje in haar elleboog- op de fiets was gestapt.

Dus hop, snel dat shirt aan, en door met de koers. Een beetje warm was het wel in het begin merkte ze, maar gelukkig waren de omstandigheden in Australië niet zo heet als in Tokio een jaar eerder, tijdens de Olympische Spelen in 2021.

Hittetraining en acclimatiseren in voorbereiding op een grote wedstrijd

Destijds had Van Vleuten zich grondig voorbereid op de hitte door regelmatig in een klimaatkamer te trainen en op tijd naar Japan af te reizen. Het is het welbekende acclimatiseren, je lichaam laten aanpassen aan de warmte door de warmte juist op te gaan zoeken.

Afreizen naar een tropisch land, een heet bad na de training nemen, de sauna regelmatig bezoeken of gewoon een extra shirt en broek op de fiets aan te trekken; het zijn allemaal manieren om aan de warmte te wennen.

Hittetraining levert betere prestaties, ook in minder warme temperaturen

Volgens recent Noors onderzoek helpt deze aanpak echter niet alleen om in warme omstandigheden beter te presteren maar ook bij koelere temperaturen.

Hoe dit precies zit en of het zinvol is om je tijdens het sporten wat dikker in te pakken, hoor je in de 117e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Video over slimmer presteren door te trainen met extra warme kleding aan: zinvol of onzin?

https://www.youtube.com/watch?v=woB-xempWIo

Categorieën
Interview met gast Masters of Movement Seizoen 6 Training en herstel

116. De kansen van differentieel leren bij de Masters of Movement

Home » Afleveringen

Dit is de 116e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

De kansen van differentieel leren bij de Masters of Movement

INLEIDING:

Hardlopen, een bal gooien of een forehand slaan: het zijn bewegingen die vanzelf gaan. Maar kijk je er nauwkeurig naar, dan blijkt zo’n automatische beweging bijna nooit identiek te zijn. Is het inslijten van een perfecte beweging door hem te herhalen dan wel de manier om motorisch te leren of moet je juist variatie aanbieden (differentieel leren)?

Het was de vraag die centraal stond tijdens de derde bijeenkomst van de Masters of Movement van het ASM.

De uitmuntende techniek van tennisser Roger Federer

Nadat Roger Federer op 24 september 2022 dan echt zijn laatste bal als proftennisser had geslagen en emotioneel afscheid nam van zijn fans, kwamen de commentatoren woorden tekort om de unieke klasse van de Zwitser te beschrijven. Vooral zijn oogstrelende techniek werd geroemd: de fluwelen enkelhandige backhand, de prachtig uitgevoerde service. Nooit met kracht geslagen, maar altijd op souplesse en met gevoel. En ogenschijnlijk zonder haperingen. Precies: als een Zwitsers uurwerk.

Geen enkele slag in geweldig tennis blijkt identiek

Maar wie de slagen van Federer heel erg vertraagd afspeelt, zal zien dat er wel degelijk de nodige variatie in de slagbeweging van de Zwitser zat. Dat is logisch voor de backhand: een speler moet reageren op de bal van de tegenstander die op hem afkomt. En ook voor de service: wil hij de tegenstander blijven verrassen, dan moet een tennisser variëren met de plaatsing, de snelheid en het effect van de bal.

Variatie is de sleutel van differentieel leren volgens Wolfgang Schöllhorn

Maar zelfs wanneer je ogenschijnlijk identiek geslagen aces -en Federer heeft er heel wat geslagen- nauwkeurig langs elkaar legt, zie je dat er geen één hetzelfde is. Het is precies wat een jonge Wolfgang Schöllhorn opmerkte, toen hij aan het begin van zijn onderzoekscarrière de bewegingen van Duitse topatleten -discuswerpers, kogelstoters, speerwerpers, tienkampers- ging filmen en beeldje voor beeldje terugkeek.

Ze waren nooit precies hetzelfde! Niet tussen atleten, maar ook niet binnen dezelfde atleet. En helemaal opvallend: hoe hoger het prestatieniveau van de atleet, hoe groter de variatie tussen zijn bewegingen! Zou die variatie wellicht veel meer betekenis hebben dan enkel ‘ruis’?

Verslag Masters of Movement bijeenkomst over differentieel leren

De rest is geschiedenis: Schöllhorn introduceerde het model van ‘differentieel leren’ in de wetenschappelijke wereld, schreef er tal van artikelen en boeken over, en klom op tot professor en expert op het gebied van motorisch leren.

Tijdens de derde bijeenkomst van de Masters of Movement van ASM kwam Schöllhorn over zijn inzichten vertellen.

Ook Jeroen Otter, geroemd om zijn innovatieve trainingsaanpak bij de Nederlandse shorttrackploeg, schoof aan.

In de 116e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast blikken we terug op de succesvolle bijeenkomst.

Video over de kansen van differentieel leren bij de Masters of Movement

https://www.youtube.com/watch?v=iaH86aw9XpA

Als eerste op de hoogte!

Meld je nu aan en ontvang iedere vrijdagmorgen een e-mail in je inbox: acties, evenementen en nieuwe afleveringen!