Categorieën
Seizoen 6 Training en herstel

121. Sporten in de kou: waar moet je op letten?

Wat doet kou met je lichaam tijdens het sporten, hoe kun je je er tegen wapenen? Zijn er ook gevaren van sporten in de kou? En helpt een koude douche of bad om je beter te laten presteren?

Home » Afleveringen » Seizoen 6 » 121. Sporten in de kou: waar moet je op letten?

Dit is de 121e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Sporten in de kou: waar moet je op letten?

INLEIDING:

Wind, kou, regen zijn niet echt de ideale omstandigheden om lekker buiten te sporten. Wat doet kou met je lichaam tijdens het sporten, hoe kun je je er tegen wapenen en zijn er ook gevaren? En helpt een koude douche of bad om je beter te laten presteren?

Een verhaal over wielrenners in de kou

Het voorjaar in Italië is normaliter een aantrekkelijke periode om op de fiets te stappen. Geen wonder dat de Giro door veel renners als de mooiste van de drie grote ronden beoordeeld wordt. Maar of Johan van der Velde er ook zo over denkt?

Op 5 juni 1988, tijdens de 14e etappe van de Giro van dat jaar, was namelijk van een behaaglijk voorjaarszonnetje absoluut geen sprake. De etappe ging naar Bormio en op het programma stond onder ander de beruchte Passo de Gavia. En daar spookte het behoorlijk, zo merkten de renners toen zij steeds verder met de beklimming bezig waren. Zware nevel, sneeuw, barre omstandigheden om te fietsen.

Hoe een sporter bevangen kan raken door de kou

Van der Velde was hier totaal niet op gekleed. Met korte mouwtjes en zonder handschoentjes en petje was hij aan de klim begonnen. Het weer was aan de voet nog dusdanig goed dat de Nederlander zich van alle extra ballast ontdaan had en zijn jack en handschoenen aan een begeleidende motoragent had gegeven.

Het bleek een grove inschattingsfout van de Nederlander. Van der Velde kwam weliswaar nog als eerste boven maar de top bleek dusdanig in nevelen gehuld dat hij de verzorger die met droge, warme kleding op hem stond te wachten, volledig miste. Uiteindelijk besloot Van der Velde, totaal bevangen door de kou, na vier kilometer dalen plaats te nemen in een rennersbus, waar hij samen met een groot aantal collega’s probeerde op te warmen.

Zo reden die dag verschillende busjes tot een paar kilometer voor de finish, waarvandaan de renners de laatste kilometers weer fietsend aflegden. De organisatie zag het na deze extreme etappe door de vingers. Van der Velde finishte uiteindelijk op meer dan drie kwartier van de winnaar.

Belangrijke vragen over sporten in de kou

Maar wat doet kou precies met het lichaam en hoe zit dit tijdens het sporten?

Kun je eigenlijk wennen aan de kou, bijvoorbeeld door koud te douchen?

En waarom is een buff zo’n geweldig kledingstuk voor een sporter?

In aflevering 121 van de Slimmer Presteren Podcast gaan we op zoek naar de antwoorden.

Video over sporten in de kou: waar moet je op letten?

https://www.youtube.com/watch?v=5kiCalGgF94

2 reacties op “121. Sporten in de kou: waar moet je op letten?”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *