Categorieën
Interview met gast Seizoen 9

189. Slimmer presteren in Parijs: over judo met Casper de Wit

In deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast bespreken we met Casper de Wit hoe wetenschap en innovatie bijdragen aan betere judo-prestaties. Ontdek hoe je als amateursporter kunt leren van de technieken en strategieën van topjudoka’s!

Home » Afleveringen » Seizoen 9 » 189. Slimmer presteren in Parijs: over judo met Casper de Wit

Dit is een 189e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer presteren in Parijs: over judo met Casper de Wit

De Olympische Spelen in Parijs naderen, op wie moeten we gaan letten? Uiteraard zijn ook de Nederlandse judoka’s van de partij. Wat kunnen we leren van hun aanpak? Welke rol spelen wetenschap en innovatie hierbij? We vragen het aan onze ‘Special Guest’ Casper de Wit, embedded scientist bij de Judo Bond Nederland.

Deze aflevering biedt een diepgaand inzicht in hoe wetenschap en innovatie bijdragen aan de prestaties van topjudoka’s en wat wij als amateursporters hiervan kunnen leren. Door te kijken naar energieverdeling, efficiënte training en strategisch denken, kunnen ook wij slimmer presteren.

Wie is Casper de Wit van de Nederlandse judobond?

Casper de Wit heeft een master in bewegingswetenschappen en combineert zijn kennis als sportwetenschapper en krachttrainer bij de Nederlandse Judobond. Hoewel hij zelf geen topjudoka is, heeft hij een brede sportachtergrond in onder andere roeien en krachtsport. Deze ervaring gebruikt hij om wetenschappelijke inzichten te vertalen naar praktische trainingen voor judoka’s.

De complexiteit van judo: meer dan kracht alleen

Casper legt uit dat judo veel meer is dan alleen fysieke kracht. Het is een dynamische en complexe sport die draait om techniek en efficiëntie. Hij vergelijkt judo met schaken, waarbij je constant strategisch moet denken en anticiperen op de bewegingen van je tegenstander. Een goede judoka maakt optimaal gebruik van de kracht en beweging van de tegenstander, wat ook wel “de zachte weg” genoemd wordt in het Japans.

Wetenschap en innovatie in de judotraining

Een belangrijk onderwerp in deze podcast is hoe wetenschap en innovatie worden geïntegreerd in de training van judoka’s. Casper vertelt hoe ze proberen de energie van sporters zo efficiënt mogelijk te verdelen. Dit kan betekenen dat ze soms minder trainen om beter te presteren. Een voorbeeld hiervan is Noël van ’t End, waarbij het behouden van fysieke kracht belangrijker is dan steeds sterker worden.

Trainingselementen: randori en techniek

Randori-trainingen, of sparring sessies, zijn cruciaal voor judoka’s om hun technieken te oefenen in een semi-competitieve setting. Daarnaast zijn techniektrainingen en krachttrainingen essentieel.

Casper benadrukt het belang van een goede warming-up, vooral op wedstrijddagen. Een slechte warming-up kan desastreus zijn voor de prestaties, terwijl een goed opgebouwde warming-up ervoor zorgt dat het lichaam klaar is voor de intense inspanning die judo vereist.

Regels en puntentelling in judo

Casper legt uit hoe een judowedstrijd werkt, inclusief de basisregels en puntentelling. Een wedstrijd kan abrupt eindigen met een ippon (vol punt), wat de wedstrijd direct beslist. Daarnaast bespreken we de strategieën die judoka’s gebruiken tijdens wedstrijden, zoals het inzetten op halve punten of het tactisch uitspelen van de tijd.

Praktische toepassing van wetenschap in judo

Tot slot bespreekt Casper de praktische toepassing van wetenschap in judo. Het gaat niet alleen om het meten van prestaties, maar ook om het optimaliseren van het herstel tussen wedstrijden door, bijvoorbeeld door middel van fietsen voor actieve herstelperiodes. Dit helpt judoka’s om hun lactaatniveau te verlagen en klaar te zijn voor de volgende wedstrijd.

Stellingen van Jurgen waar Casper de Wit op reageert:

Ko-soto-gake, yoko-otoshi, harai-tsurikomi-ashi en kata-guruma zijn dagelijkse kost voor mij.
Dit zijn originele judoworpen zoals ontwikkeld door Jigoro Kano, de grondlegger van het judo. Volgens mij komt Casper niet uit het judo namelijk maar heeft hij enkel een achtergrond als bewegingswetenschapper. Hoe is hij bij de Judobond terecht gekomen? Hoe ziet zijn dagelijkse werk eruit?

Een Olympische judoka moet vooral groot en sterk zijn.
Judo profileert zich als meer dan een ‘simpele’ vechtsport: gaat ook om discipline en respect (meer een opvoedkundige methode dan sport). Stelling is bedoeld om meer achtergrond te krijgen over de fysieke en mentale uitdaging van judo, hoe kijkt een bewegingswetenschapper hiernaar (in motorisch, fysiologisch, en tactisch opzicht)? Hoe zit een judoka in elkaar (kracht, explosiviteit, uithoudingsvermogen, pacinggedrag, herstelvermogen).

Het is jammer dat de yuko is afgeschaft.
Terug naar de basis: hoe steekt een judowedstrijd in elkaar? 4 minuten, punten krijgen bij goede worpen (ippon, waza-ari) maar ook straffen (wanneer precies?). Hoe zit het precies?

Snel herstellen is het belangrijkste onderdeel tijdens een judowedstrijd.
Omdat tijdens een toernooi de wedstrijden in een gewichtsklasse op 1 dag plaats vinden, is het herstel tussen de wedstrijden door superbelangrijk. Hoe verdelen judoka’s hun energie niet alleen over 1 wedstrijd maar ook over de hele dag? Wat zijn herstelmodaliteiten die judoka’s toepassen? Waar kijkt Casper naar (HRV?)

Wanneer een judoka drie kilo te zwaar is voor een toernooi, dan stuur ik hem of haar meteen de sauna in.
Judo werkt met gewichtsklassen. Daardoor altijd de problematiek van gewicht en (mogelijk) eetstoornissen. Hoe kijkt Casper hiernaar?

Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

1. Hoe kan wetenschap bijdragen aan betere judo-prestaties?
Wetenschap helpt bij het optimaliseren van de energieverdeling en het bepalen van efficiënte trainingsschema’s. Hierdoor kunnen judoka’s met minder inspanning meer rendement uit hun training halen.

2. Wat is het belang van een goede warming-up voor judoka’s?
Een goede warming-up zorgt ervoor dat het lichaam fysiek klaar is voor de intense inspanning die een judowedstrijd vereist. Dit voorkomt blessures en zorgt voor betere prestaties op de mat.

3. Welke rol speelt krachttraining in judo?
Krachttraining is essentieel voor het opbouwen en onderhouden van fysieke kracht en explosiviteit. Het helpt judoka’s om blessures te voorkomen en hun prestaties te optimaliseren.

4. Hoe ziet een typische wedstrijddag eruit voor een judoka?
Een wedstrijddag begint met een weging en een warming-up. Tijdens de dag zijn er meerdere wedstrijden, met herstelperiodes daartussen. Actief herstel, zoals fietsen, helpt judoka’s om klaar te zijn voor de volgende wedstrijd.

Video over slimmer presteren in Parijs: over judo met Casper de Wit

https://www.youtube.com/watch?v=_yjodYqWEJ4

Één reactie op “189. Slimmer presteren in Parijs: over judo met Casper de Wit”

Beste podcast heren en Casper,

Het voorbeeld van Casper over gewicht maken door iemand van 100 kg werd in de podcast positief ontvangen, alsof het een simpele rekensom is. Ik denk dat het klopt dat je met het omlaag brengen van vezel en koolhydraat inname tijdelijk gewicht kan verliezen. Tegelijkertijd vertrouw ik op capers ervaring dat dit bij zwaargewichten zo kan werken, maar waarschijnlijk is gewicht maken bij lagere gewichten toch complexer omdat de totale energie inname lager ligt. Als gevolg daarvan is er minder ruimte en minder effect van het reduceren van vezel en koolhydraten in de voeding, waardoor ook andere strategieën van belang zijn. Ik ben benieuwd welke strategieën de huidige lichtgewichten gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *