Categorieën
Innovaties Seizoen 8

153. Sterkere spieren met behulp van elektrische stimulatie (EMS): zinvol of onzin?

Home » Afleveringen

Dit is de 153e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Sterkere spieren met behulp van elektrische stimulatie (EMS): zinvol of onzin?

INLEIDING:

Om je spieren in vorm te krijgen, moet je ze trainen. Dat gaat helaas niet zonder inspanning, vermoeidheid en spierpijn. Gelukkig zijn er nu ‘ElektroMyoStimulatie’ studio’s waar je spieren moeiteloos aan het werk worden gezet. Maar word je hier wel sterker en fitter van? We zoeken het uit in aflevering 153 van de Slimmer Presteren Podcast.

Een profvoetballer in de problemen

Was dat even schrikken zeg voor de 19-jarige Duitse Bundesliga speler wiens casus besproken wordt in een medisch wetenschappelijk artikel uit 2015. De voetballer had na de laatste teamtraining gisteren al stevige pijn in zijn kontspieren gevoeld, maar nu, net na de wedstrijd van zojuist, was het helemaal heftig.

Hij was de tweede helft ingevallen en dit was geenszins een pretje geweest vanwege de onwillige bilspieren. Toch had de Duitse tiener uiteindelijk ‘gewoon’ 40 minuten kunnen meevoetballen.

Elektrische spierstimulatie te ver doorgeschoten

In de kleedkamer was de koek helemaal op. Hij was naar de wc gestrompeld maar bij het plassen viel het hem meteen op: zijn urine was wel heel erg donker. De voetballer werd direct vanuit de kleedkamer naar het ziekenhuis gebracht. Daar constateerden de doktoren dat zijn plas ongewoon veel eiwitten en rode bloedlichaampjes bevatte.

Bovendien lieten de uitslagen van zijn bloed een torenhoge verhoging van creatine kinase en myoglobine zien: eiwitten die duiden op zware spierschade. Bij navraag door de doktoren of de voetballer naast zijn normale training op de club nog andere activiteiten had ondernomen, vertelde hij regelmatig gebruik te maken van EMS, elektromyostimulatie.

Het liep gelukkig goed af

De voetballer werd direct naar de intensive care gebracht en aan het infuus gelegd. Bovendien werd hem verteld dat hij heel veel water moest drinken, zo’n 10 liter op een dag. Het hielp: de bloedwaarden van de spiereiwitten liepen in de dagen erna gestaag terug en ook zijn urine kreeg langzaam weer de normale kleur. Na drie dagen werd de Duitse voetballer ontslagen uit het ziekenhuis.

Wat is elektrische spierstimulatie (EMS) en welke kansen biedt het?

Het is een keer niet een succesverhaal van EMS dat hier beschreven is. Want afgaande op de grote meerderheid van artikelen op Internet is EMS juist een geweldige methode om sterkere spieren te krijgen en fitter te worden.

Jurgen probeerde het daarom maar eens zelf uit.

Hoe dit precies afliep en welke wetenschap er ten grondslag ligt aan EMS hoor je in de 153e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Video over sterkere spieren met behulp van elektrische stimulatie (EMS): zinvol of onzin?

https://www.youtube.com/watch?v=5OA8yzrGVHg

Categorieën
Interview met gast Seizoen 8 Tips marathon

152. Slimmer sporten in de warmte met tips van bewegingswetenschapper Puck Alkemade

Home » Afleveringen

Dit is de 152e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer sporten in de warmte met tips van bewegingswetenschapper Puck Alkemade

INLEIDING:

Hittegolven en tropische temperaturen lijken steeds normaler te worden. Het sportende lichaam moet hiermee om zien te gaan. Waarom lukt het de ene sporter ogenschijnlijk beter dan de andere? Kan iedereen leren sporten in de warmte? We vragen het aan onze Special Guest en kersverse doctor in de Bewegingswetenschappen, Puck Alkemade.

Er was eens een snikhete Olympische marathon

Op 30 augustus 1904, om drie over drie in de middag gaan in het Francis Field stadion van Saint Louis 42 atleten van start voor wat de huiveringwekkendste marathon in de geschiedenis van de Olympische Spelen zal worden. De ingrediënten voor een sportieve ramp: snikheet weer, een gebrek aan water, en een enorm stoffig parcours waarin bovendien een zevental pittige beklimmingen zijn opgenomen.

Hardlopen in de hitte geeft lichamelijke klachten

Het zal geen verrassing zijn dat de meerderheid van de deelnemers de finish niet bereikt. Zo moeten Sam Mellor en John Lordan, winnaars van de Boston marathon in 1902 en 1903, halverwege opgeven vanwege hevige krampen en braken. Hun landgenoot William Garcia is er erger aan toe: hij wordt naast de weg gevonden terwijl hij bloed spuugt.

Manieren om met de warmte om te gaan bij het sporten

Uiteindelijk passeren 14 van de 42 gestarte atleten de finishlijn. De eerste atleet die de meet passeert, is de Amerikaan Fred Lorz. Terwijl hij klaar staat om te worden gehuldigd, komt echter zijn bedrog naar buiten: Lorz is na 15 kilometer met kramp uitgestapt maar omdat de auto waarin hij naar het stadion wordt teruggereden, panne krijgt, besluit hij het laatste stuk van het parcours gewoon weer te gaan lopen.

Warmte maakt langzamer

Lorz wordt gediskwalificeerd maar gelukkig voor de Amerikaanse fans komt even later zijn landgenoot Thomas Hicks het stadion binnen. Meer dood dan levend, dat wel. Hicks moet over de finishlijn gedragen worden; het is het waarschijnlijke gevolg van de mix van brandy, rauwe eieren en strychnine die de atleet tijdens de race naar binnen heeft gewerkt. Zijn tijd van 3 uur 28 minuten en 45 seconden is nog steeds de langzaamste winnende tijd op een Olympische marathon ooit.

Sporten in de warmte blijft een uitdaging

Ruim een eeuw later vormt de warmte voor veel sporters nog altijd een gehate tegenstander. Maar gelukkig voor hen heeft de wetenschap niet stilgezeten en zien we tegenwoordig hockeyers met kekke koelvesten in de dugout zitten, Olympische atleten intensieve inspanningssessies in de hittekamer uitvoeren en wielrenners met een temperatuursensor op hun borst koersen.

Waarom ze dit doen en wat de recreatieve sporter met deze kennis allemaal kan, hoor je in de 152e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast van bewegingswetenschapper Puck Alkemade.

Video over slimmer sporten in de warmte met tips van bewegingswetenschapper Puck Alkemade

https://www.youtube.com/watch?v=M6dVMPZR6xw

Categorieën
Seizoen 8 Sportvoeding

151. Slimmer presteren met kersensap: zinvol of onzin?

Home » Afleveringen

Dit is de 151e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer presteren met kersensap: zinvol of onzin?

INLEIDING:

Niet alleen Jonas Vingegaard’s prestaties op de fiets spraken tijdens de afgelopen Tour tot de verbeelding, ook de razendsnelle manier waarop hij een fles kersensap ná de rit wegklokte viel de wielerfans op. 

Zijn anti-oxidanten misschien het geheim achter het succes van de Jumbo-Visma ploeg?

Of had Vingegaard gewoon zin in een frisse fruitdrank?

Wat zit er precies in kersensap en kan een atleet hier baat bij hebben?

Video over slimmer presteren met kersensap: zinvol of onzin?

https://www.youtube.com/watch?v=LraQbUSJncw

Categorieën
Innovaties Seizoen 8

150. Slimmer presteren op een nieuw nummer in jouw sport: leren van beachvolleybal

Home » Afleveringen

Dit is de 150e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het met beachvolleyballers Alexander Brouwer, Kirsten Bröring en Sam van der Loo over

Slimmer presteren op een nieuw nummer: leren van beachvolleybal

INLEIDING:

Beachvolleybal is inmiddels een volwaardige Olympische sport. Maar de sport blijft zich ontwikkelen. Zo moet een nieuwe format de sport nog aantrekkelijker maken. Hoe werkt deze King of Queen of the Court variant? Wat zijn de eisen die hierbij aan de spelers worden gesteld? En hoe kun jij je aanpassen wanneer jouw sport in een nieuw jasje wordt gestoken?

In aflevering 151 van de Slimmer Presteren Podcast leggen we ons oor te luister bij drie toppers in het Nederlandse beachvolleybal: olympiër Alexander Brouwer, aanstormend talent Kirsten Bröring en Nederlands Kampioen Sam van der Loo.

Evolutie van beachvolleybal: Nieuwe regels en aanpassingen

De Fosbury flop, springveerschoenen en dichte wielen: sport staat bekend om zijn continue innovatiedrang. Enerzijds is het doel hierbij om nog sneller te gaan, hoger te komen of sterker te worden, anderzijds zorgt vernieuwing ervoor dat een sport aantrekkelijker wordt en daarmee nieuwe atleten en fans trekt.

Beachvolleybal vormt een schoolvoorbeeld van dit laatste. Het is ontstaat uit het klassieke indoorvolleybal, maar inmiddels heeft de sport niet alleen zijn eigen niche gecreëerd, het is ook een wereldwijde sensatie geworden.

Beachvolleybal: Van zand tot olympisch podium

Zon, zee en strand vormden jarenlang de basis van beachvolleybal. Bevriende volleyballers die om de tijd op het strand te verdrijven een net ophingen en gezellig een balletje sloegen; beachvolleybal behelsde lange tijd niet meer dan dat. Het keerpunt kwam echter toen de sport officieel als een aparte discipline werd erkend.

Het zorgde voor een geheel nieuwe dimensie in het spel: met slechts twee spelers aan elke kant -in plaats van de traditionele zes- vereiste het een heel ander niveau van individuele vaardigheid en teamwork. De verschuiving van een gepolijste vloer naar bewegend zand vroeg bovendien om een aanpassing van de spelers wat betreft hun behendigheid, balans en uithoudingsvermogen.

Queen & King of the Court: Vernieuwing in de schijnwerpers

Maar het echte sleutelmoment voor de sport kwam in 1996 toen beachvolleybal op het programma van de Olympische Spelen te vinden was. Deze erkenning inspireerde een nieuwe generatie atleten en vandaag de dag is beachvolleybal een bloeiende sport met zijn eigen sterren, iconische momenten en fanbase.

De komende week zijn deze sterren in Rotterdam te bewonderen tijdens het Queen & King of the Court toernooi.

Reden genoeg voor Gerrit en Jurgen om in de 150e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast in het beachvolleybal te duiken.

Ze spreken hiervoor met de Nederlandse toppers Alexander Brouwer, Kirsten Bröring en Sam van der Loo. Hoe weten zij zich zo goed aan te passen aan vernieuwingen in hun sport?

Video over slimmer presteren op een nieuw nummer in jouw sport: leren van beachvolleybal

https://www.youtube.com/watch?v=_1UYQ2fGkJ8

Categorieën
Seizoen 8 Training en herstel

149. Sporten in vieze lucht vermijden: wat zou je moeten doen?

Home » Afleveringen

Dit is de 149e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Sporten in vieze lucht vermijden: wat zou je moeten doen?

INLEIDING:

Lekker buiten sporten heeft voor de meeste mensen nog altijd de voorkeur. Helaas is de lucht waarin je dat doet niet altijd even schoon. Welke maatregelen kun je dan het beste nemen? En wat is eigenlijk de impact van luchtvervuiling op je gezondheid en je sportprestatie?

Beijing 2008: Haile Gebrselassie en smog

Vroeg je in de aanloop naar de Olympische Spelen in 2008 in Beijing aan de atletiekkenners wie dé topfavoriet op de marathon was, dan antwoordde 9 op de 10 steevast met “Haile Gebrselassie”. Een logische keus: de Ethiopische langeafstandsloper was sinds eind september 2007 wereldrecordhouder op deze afstand.

Gebrselassie verbeterde toen in Berlijn het toenmalige record van de Keniaan Paul Tergat met een tijd van 2 uur, 4 minuten en 26 seconden; een jaar later snoepte hij op dezelfde plek nog bijna een halve minuut hier vanaf.

De impact van luchtvervuiling

Maar toen Gebrselassie in februari 2008 naar Beijing reisde om alvast poolshoogte te nemen, kon de Chinese hoofdstad hem amper bekoren. De lucht was grijs en gevuld met smog vanwege alle uitlaatgassen en andere luchtvervuiling waarmee Beijing al langere tijd te kampen had.

Geen fijne omgeving voor atleten en al helemaal niet voor Gebrselassie die met astma te kampen had. De atleet gaf aan te vrezen voor zijn gezondheid wanneer hij 42 kilometer en 195 meter in deze vervuilde lucht zou gaan lopen.

Keuzes en gevolgen voor (top)sporters

Tot teleurstelling van de Ethiopische atletiekfederatie besloot Gebrselassie de marathon daarom aan zich voorbij te laten gaan en in plaats ervan de kortere 10 kilometer te lopen. Achteraf had de Ethiopiër spijt van zijn keus: terwijl in de eerste week van de Spelen er nog altijd een grijze deken over Beijing hing, klaarde de lucht tijdens de tweede week op onverklaarbare wijze helemaal op. De marathon werd zelfs bij een zonnetje en een prachtig helderblauwe lucht gelopen.

Vieze lucht en jouw eigen gezondheid

Maar hoe schadelijk is het sporten in vervuilde lucht nou eigenlijk voor je en over welke stoffen praten we precies?

Wat kun je het beste doen als je wil sporten op een plek waar veel smog is?

Kun je eigenlijk ‘acclimatiseren’ aan vieze lucht?

In aflevering 149 van de Slimmer Presteren Podcast gaan we op zoek naar de antwoorden.

Video over Sporten in vieze lucht vermijden: wat zou je moeten doen?

https://www.youtube.com/watch?v=-dQ_wXcEkK0

Categorieën
Interview met gast Seizoen 8 Sportvoeding Training en herstel

148. Meer energie tijdens het sporten door efficiëntere mitochondriën

Home » Afleveringen

Dit is de 148e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Meer energie tijdens het sporten door efficiëntere mitochondriën

INLEIDING:

Ze zijn de energiefabriekjes of machinekamers van je spieren: de mitochondriën. Wat maakt ze zo belangrijk en hoe werken ze precies? Wat is de beste training om meer en betere mitochondriën te kweken? Kunnen anti-oxidanten, polyfenolen en taurine dit inderdaad ook bewerkstelligen?

We vragen het in aflevering 148 van de Slimmer Presteren Podcast aan onze Special Guest, hoogleraar Bewegingswetenschappen in Maastricht, Matthijs Hesselink.

Wat is er aan de hand bij een verstoorde stofwisseling?

Toen Tadej Pogačar ogenschijnlijk uit het niets een paar jaar geleden zijn neus aan het venster van het wielerpeloton stak, verbaasde dat vele volgers van de koers. Zo jong nog en dan al zo sterk, het was bijkans Merckx-iaans wat de Sloveen op de fiets liet zien.

Maar Iñigo San-Millán, werkzaam als sportarts bij Team UAE, de ploeg van Pogačar, keek er een stuk minder van op. San-Millán werkte namelijk ook als assistant professor aan de universiteit van Colorado, waar hij onderzoek deed naar de veranderde stofwisseling bij patiënten met diabetes en kanker. En waar hij af en toe ook de op en top fitte renners van Team UAE, waaronder Pogačar, onder de loep nam.

Mitochondriën die bijzonder goed bleken te werken

San-Millán richtte zich hierbij op hun mitochondriën, afzonderlijke structuren in de spiercellen waar suiker en vet verbrand worden en omgezet in de broodnodige energie om te kunnen fietsen. Terwijl de mitochondriën duidelijk haperden in de patiënten, bleken ze uitzonderlijk efficiënt te werken in de profwielrenners.

Niet alleen suiker en vet bleken bij hen een uitstekende brandstof voor de mitochondriën te zijn, ook wisten ze het lactaat dat tijdens een fietsinspanning in de spieren geproduceerd werd, snel en vakkundig weg te werken. Vooral Pogačar was gezegend met uitstekend werkende mitochondriën, zo lieten resultaten van San-Milláns onderzoek zien.

Alles wat we willen weten over mitochondriën en sporten

Dat roept de volgende vragen bij ons op:

  • Hoe werken mitochondriën precies en waarom zijn ze zo belangrijk voor duursporters?
  • Wat gebeurt er tijdens training met ze?
  • En zijn al die middeltjes die in de media opduiken als wonderstofjes voor de mitochondriën echt de moeite waard om te proberen?

We vragen het aan Matthijs Hesselink, hoogleraar lichamelijke activiteit en metabole gezondheid in Maastricht.

Video over meer energie tijdens het sporten door efficiëntere mitochondriën

https://www.youtube.com/watch?v=umVdKAFgS4c

Categorieën
Seizoen 8

Zomerbreak Update: Terugblik op de (sport)zomer en wat komt er in Seizoen 8

Home » Afleveringen

Dit is een bonus aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Zomerbreak Update: Terugblik op de (sport)zomer en wat komt er in Seizoen 8

INLEIDING:

We hebben jullie gemist tijdens de zomerbreak! Terwijl seizoen 8 eigenlijk ‘pas’ volgende week van start gaat, hebben we een verrassende bonusaflevering voor jullie klaarstaan.

Gerrit, Jurgen en Guido zijn al in de startblokken gaan zitten om te praten over wat hen is opgevallen deze sportzomer. Ze duiken in de indrukwekkende Tour de France 2023, waarbij ze specifiek de opvallende tijdrit van Jonas Vingegaard bespreken. Daarnaast bespreken ze ook de spannende momenten van het WK Voetbal voor dames in Australie en het WK fietsen in Glasgow.

Bovendien delen ze hun interacties met luisteraars de afgelopen weken en en kijken ze enthousiast vooruit naar de komende weken. Wat staat er te gebeuren op het gebied van afleveringen en deelname aan events?

Het is een dynamische vooruitblik op wat seizoen 8 van de Slimmer Presteren Podcast in petto heeft.

In deze aflevering maken we een uitzondering op onze gebruikelijke stijl – deze keer is er nauwelijks wetenschap, maar des te meer referenties naar de actuele sportactualiteit. Dus verwacht een informeel en verfrissend gesprek.

We kunnen niet wachten om met jullie weer te duiken in de wereld van sport, wetenschap en innovatie!

Categorieën
Masters of Movement Seizoen 7

Slimmer kijken tijdens het sporten: lessen van de ASM Masters of Movement

Home » Afleveringen

Dit is een bonus aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer kijken tijdens het sporten: lessen van de ASM Masters of Movement

INLEIDING:

‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’. Johan Cruijff wist meestal al voordat hij de bal kreeg toegespeeld waarheen hij hem zou passen, maar het is nou niet dat hij buitengewoon goede ogen had…

Hoe ontwikkelt een atleet zijn kijk- en beslisgedrag eigenlijk? Helpt het beoefenen van andere sporten hierbij?

En een VR- of ander innovatieve bril?

Voor de recentste wetenschappelijke en praktische inzichten hierover staken we ons licht op bij de ASM Masters of Movement op vrijdag 23 juni 2023.

Video over slimmer kijken tijdens het sporten: lessen van de ASM Masters of Movement op 23 juni 2023

https://www.youtube.com/watch?v=a-OFdlkclS0

Categorieën
Seizoen 7 Sportvoeding Tips marathon

147. Seizoensafsluiting: 3x poepen voor de race, zinvol of onzin?

Home » Afleveringen

Dit is de 147e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

3x poepen voor de race, zinvol of onzin?

INLEIDING:

Een belangrijke wedstrijd gaat vaak gepaard met veelvuldig toiletbezoek. Poepen geeft hierbij weliswaar een opgelucht gevoel maar helpt het de prestatie ook? En levert een vezelarm dieet je eigenlijk iets op? Deze en andere sportieve hoogtepunten komen voorbij in deze laatste -luchtige- aflevering van seizoen 7.

Sportvoeding is een aanslag op je darmen

“I. Need. To. Shit.” Hoorden de Movistar ploegleiders vanuit hun volgauto de woorden van Annemiek van Vleuten nou goed? Moest hun kopvrouw kakken? De ploegleiders kunnen het nauwelijks geloven.

De Tour is nog maar net begonnen en Van Vleuten kampt met maag- en darmproblemen. En dat het daarmee niet fijn fietsen is, liet Tom Dumoulin al eerder zien in de door hem gewonnen Giro. Als het gaat borrelen in de buik, dan moet het eruit. Zo snel mogelijk!

Wedstrijdspanning leidt tot vaker poepen

Inname van teveel zoet voedsel tijdens de inspanning, de hitte waarin gesport wordt, spanningen rondom de wedstrijd, de komst van een verstorende darmbacterie: ze kunnen allemaal bijdragen aan de maag- en darmproblemen waar veel duursporters tijdens een race mee te kampen krijgen.

Er lijkt weinig aan te doen en eigenlijk is er maar één remedie: naar het toilet te gaan. Bij voorkeur voorafgaand aan de race, maar als het niet anders kan tijdens.

Wat zegt de wetenschap over de voordelen van een grote boodschap?

Maar levert ‘de grote boodschap’ eigenlijk nog iets op behalve een ‘opgelucht’ gevoel?

En kan een vezelarm of ander dieet de darmen hierbij nog van dienst zijn?

Gerrit, Jurgen en Guido bespreken het in de 147e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, waarin ze ook gezamenlijk terugblikken op het 7e seizoen van de podcast.

Video over 3x kakken voor de race, zinvol of onzin?

https://www.youtube.com/watch?v=jWz1WCTRB78

Categorieën
Seizoen 7

BONUS. Terugblik op de avonturen van Gerrit tijdens zijn eerste halve triatlon

Home » Afleveringen

Dit is een BONUS aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Terugblik op de avonturen van Gerrit tijdens zijn eerste halve triatlon

INLEIDING:

Na zijn knotsgekke avonturen op de marathon de afgelopen jaren, vond Gerrit het eens tijd om weer eens een nieuwe uitdaging aan te gaan. Afgelopen zaterdag verscheen hij daarom aan de start van de halve van Zeewolde. En ja, ook daar liep het weer eens heel anders dan hij had verwacht.

De hoogste tijd daarom voor een terugblik. 

Verwondering, kritiek en een mogelijke oplossing

Daarin de nodige verwondering over de gang van zaken in het warme weekend dat achter ons ligt. Enerzijds drastisch ingerijpen bij een klein evenement op zaterdag, terwijl bij warmer weer en meer deelnemers op zondag in Hoorn alles gewoon doorgaat.

We uiten in deze aflevering zo goed mogelijk gewogen kritiek op het handelen van de NTB en de organisatie in Zeewolde.

En komen daarbij met een constructieve oplossing over hoe dat in de toekomst wat ons betreft anders zou kunnen.Want waarom laat je een deelnemer zelf niet kiezen wat hij of zij verantwoord vindt?

Belangrijk om maatregelen te nemen bij hitte

De NTB en Zeewolde Endurance besloten zaterdag 23 juni 2023 vanwege de hitte het loopparcours te halveren voor de 160 deelnemers op de halve triathlon afstand.

Terwijl het warme weer ruim van te voren bekend was bij deelnemers, er iedere 900m een waterpost stond, mensen altijd in de buurt bij de finish en/of de EHBO waren. Kortom, er waren bijzonder veel (nodige) veiligheidsmaatregelen genomen.

Schieten we door in de betutteling?

Wat Gerrit betreft een vorm van onnodige betutteling. Waarom een deelnemer niet zelf de verantwoordelijkheid laten houden over zijn/haar gezondheid?

Moeten we in Nederland toe naar een ‘zero incidenten maatschappij’? Terwijl het idee dat het ook wel eens ‘mis zou kunnen gaan’, nou juist een triathlon een leuke uitdaging maakt!

Waar sta jij in deze discussie? Veiligheid voor alles? Of binnen weloverwogen kaders risico’s durven toestaan?

Categorieën
Seizoen 7 Training en herstel

146. Sporten in de avond: wat maakt het uit voor je slaap?

Home » Afleveringen

Dit is de 146e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Sporten in de avond: wat maakt het uit voor je slaap?

INLEIDING:

Vooral in de zomer is het heerlijk om ’s avonds nog te sporten. Maar voor het herstel is het wel belangrijk dat je hierna goed slaapt. Gaat laat sporten op de dag eigenlijk ten koste van je nachtrust? En is het daarom slimmer om ’s avonds vooral met de beentjes omhoog te gaan zitten?

Slaap is belangrijk voor sporters

‘De Tour win je in bed’. Nog altijd wordt Joop Zoetemelk gequoot wanneer het om het belang van een goede nachtrust voor een sporter gaat. Maar terwijl Zoetemelk in zijn tijd op een doorgezakt matras in een gehorige Franse hotel de slaap moest proberen te vatten, wordt het de renners tegenwoordig een stuk gemakkelijker gemaakt.

Kwaliteit van slaap beïnvloeden

De ploegen nemen hun eigen matrassen, kussens en dekens mee. Hotelkamers worden volledig verduisterd (zelfs het standby-knopje van de tv in de hotelkamer verdwijnt onder een zwart stukje tape) en gekoeld met een mobiele airco.

En mocht het nog steeds niet lukken, dan kan een renner terugvallen op een app met ademhalingsoefeningen of zelfs een slaapcoach.

Tactisch omgaan met je tijd

Het is vooral ook zaak om na afloop van een etappe zo snel mogelijk naar het hotel te gaan. Want hoe eerder de douche, massage en het diner afgerond zijn, des te vroeger kan de renner naar zijn bedje.

Sommige ploegen kiezen er daarom voor om de gele trui wanneer die voor het grijpen ligt, nog even aan zich voorbij te laten gaan. Want een gele trui betekent onnodig wachten: wachten bij de dopingcontrole, wachten bij het podium vanwege de plichtplegingen, wachten op de journalisten die een quote van de leider in de koers willen hebben, et cetera. 

Wat is het effect van sporten voor het slapen gaan?

Beïnvloedt een late training of wedstrijd de nachtrust van een sporter eigenlijk? En maakt het daarbij uit hoe intensief de inspanning is geweest?

Aflevering 146 van de Slimmer Presteren Podcast gaat op zoek naar het antwoord: Gerrit en Jurgen duiken in de wetenschappelijke literatuur en coach Guido vertelt over zijn aanpak van een late training.

Video over sporten in de avond: wat maakt het uit voor je slaap?

https://www.youtube.com/watch?v=2gDywWJDzVQ

Categorieën
Innovaties Seizoen 7 Sportlab

145. Je drempels meten met een slim t-shirt: werkt dat?

Home » Afleveringen

Dit is de 145e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Je drempels meten met een slim t-shirt: werkt dat?

INLEIDING:

Om het beste uit je training te halen is het belangrijk om je drempels en zones te kennen. Een inspanningstest met dure en specifieke meetapparatuur is hiervoor de gouden standaard.

Voetballers met ‘data-hesjes’

Wanneer een voetballer tegenwoordig zijn shirt op het veld uittrekt, wordt dat beboet met de gele kaart. Het wordt door de hoge heren van de voetbalbond beschouwd als ‘niet chique’ of zelfs als aanstootgevend. Over dat laatste valt tegenwoordig te twisten: een blote torso komt namelijk amper nog tevoorschijn.

Kleding vol met sensoren

De meeste profvoetballers dragen onder hun shirt namelijk een smartvest, een soort sport-bh met een GPS tracker erin verwerkt waarmee de locatie op het veld minutieus gevolgd kan worden. Handig voor de trainer en de staf om te zien hoeveel meters hun spelers maken of hoe goed ze de ruimte tijdens de wedstrijd opzoeken.

Vragen die je met ‘slimme kleding’ (Smart Wear) kan beantwoorden

Zogeheten ‘slimme’ kleding is tegenwoordig ook in andere sporten te vinden. Zit de wielrenner tijdens de tijdrit wel in zijn meest aerodynamische houding op de fiets?

Welke zoutconcentratie heeft het zweet van de beachvolleyballer wanneer het kwik tot boven de 30 graden stijgt?

Wat is de hartslag van de tennisser tijdens de tiebreak in de laatste en beslissende set?

Hoe goed slaapt de basketbalspeler na een late wedstrijd en lange reis naar huis?

Wat is de snelheid van de zwemmer die het Kanaal oversteekt met de stroming mee?

Proefjes doen met het Tymewear shirt

Het zijn allemaal vragen waar slimme kleding volgens de fabrikanten ervan het antwoord kunnen geven. Maar hoe betrouwbaar zijn dit soort metingen eigenlijk, hoe goed zijn de sensoren getest en werken ze onder alle omstandigheden?

In aflevering 145 van de Slimmer Presteren Podcast zoeken we het uit in ons eigen lab. Tijdens het sporten gaan we een shirt testen dat nauwkeurig de ademhaling weet te volgen.

Hoe werkt het precies en maakt dit shirt een inspanningstest uiteindelijk overbodig?

We zoeken het voor je uit in onze eigen Slimmer Presteren Sportlab!

Video over je drempels meten met een slim t-shirt: werkt dat?

https://www.youtube.com/watch?v=d1s-qAYuIys