Categorieën
Interview met gast Masters of Movement Seizoen 9

190. Slimmer presteren door méér te spelen: lessen van Joe Baker tijdens de ASM Masters of Movement

Home » Afleveringen

Dit is een 190e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer presteren door méér te spelen: lessen van Joe Baker tijdens de ASM Masters of Movement

In deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast bespreken we de inzichten van de Canadese sportwetenschapper Joe Baker, die tijdens de ASM Masters of Movement bijeenkomst sprak over het concept ‘structured play’ in sport en talentontwikkeling. Joe Baker deelt zijn visie op hoe structured play kan bijdragen aan betere sportprestaties en meer plezier in het sporten.

De 10.000 Uren Regel: Achterhaald en gedateerd

Joe Baker benadrukt dat het idee dat je 10.000 uur moet trainen om uit te blinken in een sport inmiddels achterhaald is. Hij stelt dat plezier en variatie in bewegen centraal moeten staan, wat leidt tot een duurzamere sportcarrière en meer plezier in het sporten. Dit sluit aan bij het concept van structured play, waarbij gestructureerde spelelementen worden geïntegreerd in trainingen om atleten te motiveren en veelzijdiger te laten bewegen.

Wat is Structured Play?

Geert Savelsbergh, een van de oprichters van het Athletic Skills Model (ASM), legt uit hoe structured play een compromis vormt tussen vrije speelvormen en gestructureerde trainingsmethoden. Door variatie in beweging aan te bieden, worden sporters flexibeler en actiever, wat leidt tot betere prestaties in hun specifieke sport. Het doel is om sporters meerdere bewegingsoplossingen te laten ontdekken en hen actief te betrekken bij hun eigen leerproces.

Praktische toepassingen van Structured Play

Jurgen van Teeffelen en Gerrit Heijkoop bespreken ook hoe deze benadering in de praktijk kan worden toegepast, zowel voor kinderen als voor volwassen sporters. Voor kinderen betekent dit dat ze door verschillende sporten en spelvormen te beoefenen een brede motorische basis ontwikkelen. Voor volwassen atleten, zoals triatleten, kan structured play helpen om trainingen leuker en socialer te maken, wat de motivatie en het plezier in de sport verhoogt.

Plezier en motivatie in sport

De aflevering gaat verder in op het belang van plezier in sport, zowel voor topsporters als voor recreatieve sporters. Het behouden van plezier en motivatie is cruciaal voor langdurige betrokkenheid bij sport en beweging. Joe Baker pleit voor een meer holistische benadering van talentontwikkeling, waarbij coaches en trainers aandacht besteden aan zowel de prestaties als het welzijn van hun atleten.

ASM initiatief voor basisscholen: Bewegen en leren

Tot slot bespreken we ook een nieuw initiatief van ASM voor basisscholen, waarbij kinderen in de klas meer gaan bewegen en leren over bewegen. Dit programma biedt leerkrachten handvatten en inspiratie om op een speelse en gevarieerde manier bewegingsonderwijs te integreren in de dagelijkse lessen. Dit initiatief richt zich op het vergroten van de bewegingsvaardigheden van kinderen en het bevorderen van een gezonde en actieve levensstijl.

De toekomst van talentontwikkeling

Joe Baker’s inzichten en het concept van structured play bieden een frisse blik op talentontwikkeling en sporttraining. Door plezier en variatie centraal te stellen, kunnen sporters niet alleen betere prestaties leveren, maar ook langer gemotiveerd blijven.

Het ASM initiatief voor basisscholen toont aan hoe deze principes al op jonge leeftijd kunnen worden geïntroduceerd, wat bijdraagt aan een gezondere en actievere generatie.

Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

1. Wat is structured play en hoe verschilt het van traditionele training?
Structured play combineert de voordelen van vrije speelvormen met gestructureerde trainingsmethoden. Het biedt atleten variatie in beweging, wat hen helpt meerdere bewegingsoplossingen te ontdekken en actiever te worden.

2. Waarom is de 10.000 uren regel achterhaald?
Joe Baker legt uit dat deze regel te simplistisch is en voorbijgaat aan het belang van plezier en variatie in bewegen. Plezier en gevarieerde bewegingsactiviteiten dragen bij aan een duurzamere sportcarrière en betere prestaties.

3. Hoe kan structured play worden toegepast in de praktijk?
Voor kinderen betekent dit het beoefenen van verschillende sporten en spelvormen om een brede motorische basis te ontwikkelen. Voor volwassen atleten kan structured play helpen om trainingen leuker en socialer te maken, wat de motivatie verhoogt.

4. Wat is het nieuwe initiatief van ASM voor basisscholen?
ASM heeft een lesmodule ontwikkeld waarmee kinderen in de klas meer gaan bewegen en leren over bewegen. Dit programma biedt leerkrachten handvatten en inspiratie om op een speelse en gevarieerde manier bewegingsonderwijs te integreren in de lessen.

Video over slimmer presteren door méér te spelen: lessen van Joe Baker tijdens de ASM Masters of Movement

https://www.youtube.com/watch?v=uV8TlrJlecs

Categorieën
Nieuws

Gezocht: Full-time (Junior) Online Marketing Specialist voor “Slimmer Presteren”

Over Slimmer Presteren:
In de wekelijkse Slimmer Presteren Podcast nemen presentator Gerrit Heijkoop en wetenschapsjournalist Jurgen van Teeffelen nieuwe ontwikkelingen in de sportwereld onder de loep. Ons doel is om luisteraars te helpen beter te presteren, met de juiste kennis!

Na 4,5 jaar komen we aan bij onze 200ste aflevering. We zijn inmiddels de meest beluisterde podcast over hardlopen en duursport.

We hebben een groot en betrokken netwerk van Vrienden van de Show. Samen nemen we deel aan leuke evenementen en inspireren we elkaar om op een leuke en slimme manier grenzen te verleggen.

En nu staan we op het punt een volgende stap te maken.

Samen met topcoach en sportarts Guido Vroemen (vaak aan het eind van de aflevering met de praktische ‘reality-check’) en Vriend van de Show Gijs van Gemert, zijn we bezig met de lancering van een aantal nieuwe producten en diensten onder het merk Slimmer Presteren.

Op die manier hopen we nog veel meer mensen bij onze community te betrekken, meer mensen samen in beweging te brengen en nog heel lang door te kunnen met dit gave project.

Om die groei mogelijk te maken, zijn wij op korte termijn op zoek naar een:

Full-time (Junior) Online Marketing Specialist

Slimmer Presteren Community Meetup bij de Uilentorenloop in Leersum

Verantwoordelijkheden:

De nieuwe medewerker zal verantwoordelijk zijn voor de online marketing en community engagement van de Slimmer Presteren Podcast en aanverwante diensten.

Deze uitvoerende rol omvat de volgende taken:

1. Marketing-coördinatie en content creatie:

 • Vertalen van marketingdoelstellingen naar concrete content zoals teksten, afbeeldingen, social media posts, webpagina’s en mailings.
 • Actief creëren en beheren van content voor wekelijkse podcastafleveringen, nieuwe diensten, live events en meetups, binnen de bestaande huisstijl.
 • Hergebruiken van archiefcontent om nieuwe luisteraars aan te trekken en engagement te verhogen.

2. Online advertentiecampagnes:

 • Opzetten en beheren van gerichte online advertentiecampagnes op platforms zoals Google Ads, Facebook Ads, Instagram en LinkedIn.
 • Analyseren en rapporteren van campagneresultaten en optimaliseren op basis van deze data.

3. AI experimenten:

 • Zelfstandig onderzoek doen naar en experimenteren met AI-tools om marketingprocessen te automatiseren en te verbeteren.
 • Voorstellen en implementeren van efficiëntere werkprocessen met behulp van AI.

4. Community engagement:

 • Actief betrokken zijn bij de online interactie met (potentiële) communityleden via social media en het eigen community platform.
 • Proactief kansen identificeren voor nieuwe content of diensten op basis van data-analyse.

5. Eigen scholing en ontwikkeling:

 • Persoonlijke ontwikkeling en groei zijn een fundamenteel principe van de werkzaamheden. Eén dag per week is volledig gewijd aan eigen scholing en ontwikkeling. Dit kan bestaan uit online cursussen, seminars, workshops in SEO, content marketing, data-analyse en andere relevante onderwerpen.
 • Regelmatige coaching en bijsturing door de leidinggevende om de voortgang te monitoren en te ondersteunen. Dit omvat het stellen van leerdoelen en evalueren van de persoonlijke groei.

Werktijden en Locatie:

 • Werktijden zijn flexibel en zelf in te delen op basis van een 40-urige werkweek.
 • Standplaats wordt op termijn het Slimmer Presteren Centrum in het midden van Nederland (we zijn op dit moment nog volop op zoek naar een geschikte locatie). Medewerker wordt geacht daar dan minimaal 2 dagen per week aanwezig te zijn; de rest mag online / op afstand worden gewerkt.

Salaris en Voordelen:

Salaris:
Afhankelijk van relevante werkervaring tussen €2500 en €3000 bruto per maand.

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

 • Eén dag per week (8 uur) verplicht besteden aan eigen scholing en ontwikkeling.
 • Reiskostenvergoeding op basis van daadwerkelijk gemaakte kosten.
 • Werken in een omgeving die sport, wetenschap en innovatie ademt, met diverse topsporters en live events.
 • Persoonlijke trainingsbegeleiding in een sport naar keuze (een-op-een coaching en toegang tot faciliteiten).
 • Alle ruimte om zelf te trainen en ambitieuze sportdoelen na te streven.
Veel enthousiasme voor de Slimmer Presteren Pubquiz

Kwalificaties die wij zoeken:

Vereiste Kwalificaties:

 1. Affiniteit met online marketing, content creatie en community management.
 2. Basiskennis van het opzetten en beheren van online advertentiecampagnes.
 3. Bekendheid met sociale mediaplatforms zoals Instagram, LinkedIn, YouTube en Strava.
 4. Basiskennis van AI-tools en een sterke interesse in het experimenteren met nieuwe technologieën.
 5. Uitstekende schrijf- en communicatievaardigheden in het Nederlands.
 6. Zelfstandige werkhouding en proactieve instelling. Iemand die niet wacht op instructies, maar zelf start en meedenkt.
 7. Sterke analytische vaardigheden en vermogen om data-gedreven beslissingen te nemen.

Gewenste Kwalificaties:

 1. Bereidheid en vermogen om snel nieuwe kennis en vaardigheden aan te leren.
 2. Kennis van SEO en content marketing strategieën, of bereidheid deze te leren.
 3. Affiniteit met duursporten zoals hardlopen, wielrennen, mountainbiken of triathlon. Het liefst zelf sportief actief.
 4. Creatief en in staat om kansen te zien en deze om te zetten in concrete acties.
 5. Ervaring met data-analyse en het gebruik van analytics tools (pre).
 6. Ervaring met het organiseren van live events en meetups (pre).
 7. Woonachtig in midden-Nederland, omgeving Utrecht – Amersfoort – Veenendaal (pre).

Sollicitatieprocedure:

Interesse?
Stuur je sollicitatie uiterlijk 5 augustus per e-mail naar post@slimmerpodcast.nl met daarin:

 • Jouw persoonlijke motivatie.
 • Een zelf-evaluatie op de gevraagde kwalificaties (incl. voorbeelden waaruit dat blijkt).
 • Korte video om ons enthousiast te maken.

Op basis hiervan worden de meest veelbelovende kandidaten uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek met een van de oprichters en tevens direct leidinggevende.

 • Bij een wederzijdse match volgt een arbeidsvoorwaardenvoorstel.
 • Beoogde startdatum: tussen 1 september en 1 oktober 2024.
 • Voor vragen of een kennismakingsgesprek voorafgaand aan je sollicitatie kun je contact opnemen via e-mail.

Vragen (en antwoorden) die je misschien nu nog zoekt:

Over de bedrijfscultuur:

1. Wat maakt de bedrijfscultuur bij Slimmer Presteren uniek en aantrekkelijk? Zijn er specifieke waarden of activiteiten die de cultuur kenmerken?

De cultuur bij Slimmer Presteren is zeer informeel en kenmerkt zich door een platte organisatiestructuur. Er zijn weinig formele overleggen en procedures, wat medewerkers veel invloed en vrijheid geeft. Feedback en proactief meedenken worden sterk gewaardeerd, en de drie directeuren zijn zeer toegankelijk.

De werkomgeving ademt sport, wetenschap en innovatie, en er is veel ruimte voor persoonlijke en professionele ontwikkeling.

2. Kun je enkele voorbeelden geven van hoe de informele startup cultuur zich in de praktijk uit?

Medewerkers hebben de vrijheid om zelf hun werktijden en -dagen in te delen, zolang ze de afgesproken doelen behalen. Er is een open deur-beleid, waarbij iedereen gemakkelijk toegang heeft tot de directieleden voor feedback en ideeën.

Regelmatig worden teamactiviteiten georganiseerd die zowel sportief als sociaal van aard zijn, zoals gezamenlijke trainingen, deelname aan sportevenementen en informele borrels.

Unieke aspecten van de functie:

3. Welke specifieke aspecten van de functie maken deze rol bij Slimmer Presteren bijzonder ten opzichte van andere marketingfuncties?

De functie biedt een unieke mix van verantwoordelijkheden, waaronder het gebruik van AI-tools, de mogelijkheid om content te creëren voor zowel wekelijkse podcastafleveringen als nieuwe sportdiensten, en het werken in een omgeving die direct betrokken is bij de wereld van topsport en innovatie.

Daarnaast krijgt de medewerker veel vrijheid om experimenten uit te voeren en nieuwe marketingstrategieën te ontwikkelen.

4. Zijn er bepaalde projecten of initiatieven waar de nieuwe medewerker aan zal werken die bijzonder interessant of innovatief zijn?

Ja, de medewerker zal betrokken zijn bij het opzetten en promoten van nieuwe (sport-)diensten, zoals bijvoorbeeld de Slimmer Presteren Quiz op locatie .

Ook het organiseren en promoten van live events en community meetups maakt deel uit van de functie. Dit biedt unieke kansen om creatieve en impactvolle marketingcampagnes te ontwikkelen.

Opnames Slimmer Presteren Podcast, inc Zoomen met Vroemen

Persoonlijke ontwikkeling:

5. Welke mogelijkheden zijn er voor persoonlijke en professionele ontwikkeling? Zijn er specifieke programma’s, coaching of mentorschapsmogelijkheden die jullie aanbieden?

 Medewerkers krijgen één dag per week de tijd om zich te richten op eigen scholing en ontwikkeling. Er is regelmatig coaching en begeleiding door de leidinggevenden om voortgang te monitoren en ondersteunen.

Daarnaast zijn er mogelijkheden voor deelname aan workshops en trainingen die relevant zijn voor de functie. De informele cultuur en platte organisatie bieden veel ruimte voor zelfontwikkeling en het nemen van initiatief.

6. Hoe wordt de “dag per week voor eigen scholing en ontwikkeling” in de praktijk ingevuld?

Deze dag kan flexibel worden ingevuld door de medewerker, afhankelijk van hun interesses en ontwikkelingsbehoeften. Het kan gaan om online cursussen, het bijwonen van seminars, het volgen van trainingen in SEO, content marketing, data-analyse of andere relevante onderwerpen.

Regelmatige gesprekken met leidinggevenden helpen bij het identificeren van leerdoelen en het evalueren van de voortgang.

Impact en betrokkenheid:

7. Kun je voorbeelden geven van hoe het werk van de nieuwe medewerker direct impact heeft op de sporters en de community?

Door het creëren van boeiende en relevante content, draagt de nieuwe medewerker bij aan het vergroten van de luisteraars van de podcast en het versterken van de community.

Het promoten van nieuwe sportdiensten en het organiseren van live events zorgt voor directe interactie en engagement met sporters. Succesvolle marketingcampagnes leiden tot een grotere deelname aan trainingen, tests en events, waardoor sporters direct profiteren van de aangeboden diensten.

8. Zijn er successen of verhalen van huidige medewerkers die laten zien hoe zij bijdragen aan de missie van Slimmer Presteren?

Huidige medewerkers hebben succesvol bijgedragen aan de groei van de podcast tot een van de best beluisterde hardlooppodcasts in Nederland en België.

Door innovatieve marketingstrategieën en sterke community engagement hebben ze de online aanwezigheid en interactie met sporters significant vergroot.

Dit heeft geleid tot een hogere deelname aan events en diensten, wat de missie van Slimmer Presteren om sporters beter te laten presteren ondersteunt.

Sport en lifestyle:

9. Hoe wordt sport en een actieve levensstijl geïntegreerd in het dagelijkse werk? Zijn er gezamenlijke sportactiviteiten, uitdagingen of evenementen waaraan medewerkers deelnemen?

Sport en een actieve levensstijl zijn diep geïntegreerd in het dagelijkse werk bij Slimmer Presteren. Medewerkers worden aangemoedigd om actief te blijven en hebben toegang tot trainingsfaciliteiten en begeleiding.

Er worden regelmatig gezamenlijke sportactiviteiten georganiseerd, zoals hardloop- en fietstrainingen, deelname aan sportevenementen en uitdagingen. Dit bevordert niet alleen de gezondheid en fitheid van medewerkers, maar versterkt ook de teamgeest en samenwerking.

Sollicitatieprocedure:

Interesse?
Stuur je sollicitatie uiterlijk 5 augustus per e-mail naar post@slimmerpodcast.nl met daarin:

 • Jouw persoonlijke motivatie.
 • Een zelf-evaluatie op de gevraagde kwalificaties (incl. voorbeelden waaruit dat blijkt).
 • Korte video om ons enthousiast te maken.

Op basis hiervan worden de meest veelbelovende kandidaten uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek met een van de oprichters en tevens direct leidinggevende.

 • Bij een wederzijdse match volgt een arbeidsvoorwaardenvoorstel.
 • Beoogde startdatum: tussen 1 september en 1 oktober 2024.
 • Voor vragen of een kennismakingsgesprek voorafgaand aan je sollicitatie kun je contact opnemen via e-mail.
Categorieën
Interview met gast Seizoen 9

189. Slimmer presteren in Parijs: over judo met Casper de Wit

Home » Afleveringen

Dit is een 189e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer presteren in Parijs: over judo met Casper de Wit

De Olympische Spelen in Parijs naderen, op wie moeten we gaan letten? Uiteraard zijn ook de Nederlandse judoka’s van de partij. Wat kunnen we leren van hun aanpak? Welke rol spelen wetenschap en innovatie hierbij? We vragen het aan onze ‘Special Guest’ Casper de Wit, embedded scientist bij de Judo Bond Nederland.

Deze aflevering biedt een diepgaand inzicht in hoe wetenschap en innovatie bijdragen aan de prestaties van topjudoka’s en wat wij als amateursporters hiervan kunnen leren. Door te kijken naar energieverdeling, efficiënte training en strategisch denken, kunnen ook wij slimmer presteren.

Wie is Casper de Wit van de Nederlandse judobond?

Casper de Wit heeft een master in bewegingswetenschappen en combineert zijn kennis als sportwetenschapper en krachttrainer bij de Nederlandse Judobond. Hoewel hij zelf geen topjudoka is, heeft hij een brede sportachtergrond in onder andere roeien en krachtsport. Deze ervaring gebruikt hij om wetenschappelijke inzichten te vertalen naar praktische trainingen voor judoka’s.

De complexiteit van judo: meer dan kracht alleen

Casper legt uit dat judo veel meer is dan alleen fysieke kracht. Het is een dynamische en complexe sport die draait om techniek en efficiëntie. Hij vergelijkt judo met schaken, waarbij je constant strategisch moet denken en anticiperen op de bewegingen van je tegenstander. Een goede judoka maakt optimaal gebruik van de kracht en beweging van de tegenstander, wat ook wel “de zachte weg” genoemd wordt in het Japans.

Wetenschap en innovatie in de judotraining

Een belangrijk onderwerp in deze podcast is hoe wetenschap en innovatie worden geïntegreerd in de training van judoka’s. Casper vertelt hoe ze proberen de energie van sporters zo efficiënt mogelijk te verdelen. Dit kan betekenen dat ze soms minder trainen om beter te presteren. Een voorbeeld hiervan is Noël van ’t End, waarbij het behouden van fysieke kracht belangrijker is dan steeds sterker worden.

Trainingselementen: randori en techniek

Randori-trainingen, of sparring sessies, zijn cruciaal voor judoka’s om hun technieken te oefenen in een semi-competitieve setting. Daarnaast zijn techniektrainingen en krachttrainingen essentieel.

Casper benadrukt het belang van een goede warming-up, vooral op wedstrijddagen. Een slechte warming-up kan desastreus zijn voor de prestaties, terwijl een goed opgebouwde warming-up ervoor zorgt dat het lichaam klaar is voor de intense inspanning die judo vereist.

Regels en puntentelling in judo

Casper legt uit hoe een judowedstrijd werkt, inclusief de basisregels en puntentelling. Een wedstrijd kan abrupt eindigen met een ippon (vol punt), wat de wedstrijd direct beslist. Daarnaast bespreken we de strategieën die judoka’s gebruiken tijdens wedstrijden, zoals het inzetten op halve punten of het tactisch uitspelen van de tijd.

Praktische toepassing van wetenschap in judo

Tot slot bespreekt Casper de praktische toepassing van wetenschap in judo. Het gaat niet alleen om het meten van prestaties, maar ook om het optimaliseren van het herstel tussen wedstrijden door, bijvoorbeeld door middel van fietsen voor actieve herstelperiodes. Dit helpt judoka’s om hun lactaatniveau te verlagen en klaar te zijn voor de volgende wedstrijd.

Stellingen van Jurgen waar Casper de Wit op reageert:

Ko-soto-gake, yoko-otoshi, harai-tsurikomi-ashi en kata-guruma zijn dagelijkse kost voor mij.
Dit zijn originele judoworpen zoals ontwikkeld door Jigoro Kano, de grondlegger van het judo. Volgens mij komt Casper niet uit het judo namelijk maar heeft hij enkel een achtergrond als bewegingswetenschapper. Hoe is hij bij de Judobond terecht gekomen? Hoe ziet zijn dagelijkse werk eruit?

Een Olympische judoka moet vooral groot en sterk zijn.
Judo profileert zich als meer dan een ‘simpele’ vechtsport: gaat ook om discipline en respect (meer een opvoedkundige methode dan sport). Stelling is bedoeld om meer achtergrond te krijgen over de fysieke en mentale uitdaging van judo, hoe kijkt een bewegingswetenschapper hiernaar (in motorisch, fysiologisch, en tactisch opzicht)? Hoe zit een judoka in elkaar (kracht, explosiviteit, uithoudingsvermogen, pacinggedrag, herstelvermogen).

Het is jammer dat de yuko is afgeschaft.
Terug naar de basis: hoe steekt een judowedstrijd in elkaar? 4 minuten, punten krijgen bij goede worpen (ippon, waza-ari) maar ook straffen (wanneer precies?). Hoe zit het precies?

Snel herstellen is het belangrijkste onderdeel tijdens een judowedstrijd.
Omdat tijdens een toernooi de wedstrijden in een gewichtsklasse op 1 dag plaats vinden, is het herstel tussen de wedstrijden door superbelangrijk. Hoe verdelen judoka’s hun energie niet alleen over 1 wedstrijd maar ook over de hele dag? Wat zijn herstelmodaliteiten die judoka’s toepassen? Waar kijkt Casper naar (HRV?)

Wanneer een judoka drie kilo te zwaar is voor een toernooi, dan stuur ik hem of haar meteen de sauna in.
Judo werkt met gewichtsklassen. Daardoor altijd de problematiek van gewicht en (mogelijk) eetstoornissen. Hoe kijkt Casper hiernaar?

Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

1. Hoe kan wetenschap bijdragen aan betere judo-prestaties?
Wetenschap helpt bij het optimaliseren van de energieverdeling en het bepalen van efficiënte trainingsschema’s. Hierdoor kunnen judoka’s met minder inspanning meer rendement uit hun training halen.

2. Wat is het belang van een goede warming-up voor judoka’s?
Een goede warming-up zorgt ervoor dat het lichaam fysiek klaar is voor de intense inspanning die een judowedstrijd vereist. Dit voorkomt blessures en zorgt voor betere prestaties op de mat.

3. Welke rol speelt krachttraining in judo?
Krachttraining is essentieel voor het opbouwen en onderhouden van fysieke kracht en explosiviteit. Het helpt judoka’s om blessures te voorkomen en hun prestaties te optimaliseren.

4. Hoe ziet een typische wedstrijddag eruit voor een judoka?
Een wedstrijddag begint met een weging en een warming-up. Tijdens de dag zijn er meerdere wedstrijden, met herstelperiodes daartussen. Actief herstel, zoals fietsen, helpt judoka’s om klaar te zijn voor de volgende wedstrijd.

Video over slimmer presteren in Parijs: over judo met Casper de Wit

https://www.youtube.com/watch?v=_yjodYqWEJ4

Categorieën
Seizoen 9

188. Slimmer Presteren tijdens de Ironman Westfriesland: een race report

Home » Afleveringen

Dit is een 188e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer Presteren tijdens de Ironman Westfriesland: een race report

Op zondag 23 juni 2024 stonden vier uitverkoren atleten van het Slimmer Presteren Podcast-team al om 5 uur ‘s ochtends naast hun bed. De ironman 5150 triathlon Westfriesland wacht immers op niemand. Hoe verging het ze in Hoorn en omgeving?  Welke unieke ervaringen deden ze tijdens de race op? En hebben ze nog nieuwe lessen voor hun volgende triatlon geleerd?

Start van de dag in pittoresk Hoorn

Onze dag begon in het pittoreske Hoorn, waar we al snel geconfronteerd werden met de uitdagingen van de Ironman. Ondanks de spanning en het vroege tijdstip was de sfeer fantastisch, mede dankzij de mooie locatie aan de haven van Hoorn en het prachtige weer.

Uitdagend zwemonderdeel in de haven

Het zwemonderdeel startte in de haven en voerde ons door sluisdeuren en zelfs buiten de havenbescherming. Hoewel Marliz aanvankelijk vastzat tussen schoolslagzwemmers, kwam ze al snel in haar ritme en kon ze genieten van de omgeving. Jurgen, die niet zo’n fan is van het zwemmen, voelde de opluchting toen hij eenmaal op de fiets zat. De route langs het Markermeer bood spectaculaire uitzichten en ideale omstandigheden voor een snelle rit.

Ervaringen op de fietsroute langs het Markermeer

Tijdens het fietsen ervaarden we verschillende situaties. Marliz deelde haar frustratie over mannen die haar inhaalden en vervolgens langzamer voor haar gingen rijden, waardoor ze in hun wiel terechtkwam. Dit fenomeen, dat wij als mannen niet kennen, gaf een unieke kijk op de racebeleving van vrouwelijke triatleten. Voor Gerrit, Marco en Jurgen was het fietsen een geweldige ervaring, ondanks een paar incidenten zoals een haakse bocht die Gerrit verkeerd inschatte, wat resulteerde in een flinke slip.

Finish op het nieuwe stadsstrand

De looproute bracht ons door het centrum van Hoorn en over het nieuwe stadsstrand, waar de finishlijn op ons wachtte. De sfeer was uitgelaten met veel publiek en enthousiaste aanmoedigingen, wat ons een extra boost gaf om door te zetten tot het einde.

Verbeteringen en organisatorische inzichten

Naast onze persoonlijke ervaringen spraken we met Loek Schreurs, de race director, die uitlegde hoe de organisatie dit jaar verbeteringen had doorgevoerd. Van een nieuw zwemparcours tot een aanpassing van de fietsroutes om de lokale bewoners meer vrijheid te geven, en verbeterde medische voorzieningen na de hitteproblemen van vorig jaar.

Conclusie: een onvergetelijke triatlonervaring

De race was niet alleen een fysieke uitdaging, maar ook een unieke ervaring die ons liet zien hoe belangrijk goede organisatie en community spirit zijn voor een geslaagd evenement. Voor iedereen die overweegt deel te nemen aan een triatlon: deze ervaring in West-Friesland toont aan dat het de moeite waard is om jezelf uit te dagen en te genieten van de weg naar de finish.

Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

1. Wat was de grootste uitdaging tijdens de Ironman 5150 in West-Friesland?
De zwemstart in de drukke haven en het omgaan met andere zwemmers waren grote uitdagingen, vooral voor Marlies die vastzat tussen schoolslagzwemmers.

2. Hoe was de fietservaring langs het Markermeer?
Het fietsen bood prachtige uitzichten en ideale omstandigheden. Jurgen genoot van de rit, terwijl Gerrit een slip maakte in een haakse bocht door verkeerde inschatting van het parcours.

3. Wat was het effect van internationale deelnemers op de race?
De aanwezigheid van internationale deelnemers bracht een levendige sfeer met zich mee. Ze namen vaak familie mee die langs het parcours stonden aan te moedigen, wat bijdroeg aan de energie van het evenement.

4. Hoe heeft de organisatie van de race zich verbeterd ten opzichte van vorig jaar?
De organisatie had dit jaar verschillende verbeteringen doorgevoerd, waaronder een nieuw zwemparcours, aangepaste fietsroutes en verbeterde medische voorzieningen om de veiligheid en ervaring van de deelnemers te optimaliseren.

Video over slimmer Presteren tijdens de Ironman Westfriesland: een race report

https://www.youtube.com/watch?v=5Fo3S4BSg_U

Kijk of luister de voorbeschouwing van zaterdagavond:

Categorieën
Seizoen 9 Wielrennen

187. Slimmer Presteren tijdens de Tour de France: hoe doe je dat?

Home » Afleveringen

Dit is een 187e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer Presteren tijdens de Tour de France: hoe doe je dat?

De Tour de France komt er weer aan! Wat maakt zo’n grote ronde uitdagend voor een topwielrenner? Hoe zorgen de profs ervoor dat ze drie weken lang fit blijven? Kan volgens de wetenschap een MAMIL eigenlijk ook de Tour fietsen? En wie moet je zeker opstellen in je tour-poule?

Deze aflevering biedt je alle inzichten die je nodig hebt om de prestaties van wielrenners tijdens deze iconische race te begrijpen. Hoe blijven profs drie weken lang fit, en kunnen amateurs zoals wij ook deelnemen aan zo’n zware uitdaging?

De energiepuzzel van de Tour de France

Een cruciaal onderdeel van de Tour de France is de energiepuzzel. Hoe zorgen renners ervoor dat ze voldoende energie hebben voor zowel de dagelijkse etappes als de hele drie weken? We bespreken hoe wielrennen draait om energiebeheer. Renners moeten continu balanceren tussen het verbruik en de inname van calorieën. Tijdens de Tour ligt het energieverbruik rond de 7000-8000 kilocalorieën per dag, wat gelijk staat aan vier tot vijf keer hun basale metabolisme.

Kan een amateur de Tour de France rijden?

Een interessant onderzoek uit 2020 vergeleek een profwielrenner met een goed getrainde amateur (Mamil: Middle-aged man in lycra) die dezelfde Tour de France-etappes reed. De amateur reed weliswaar langzamer, maar kon qua energieverbruik en -inname goed meekomen met de prof. Dit bewijst dat met de juiste training en voeding een goed getrainde amateur zulke zware inspanningen ook kan volhouden, al is het niet op hetzelfde tempo als de professionals.

Innovaties in de wielersport: Vermogensmeters en voeding

Innovaties zoals vermogensmeters en verbeterde voeding spelen een grote rol in de prestaties van renners. Vermogensmeters geven inzicht in het energieverbruik tijdens het fietsen, waardoor renners en hun teams beter kunnen plannen hoeveel ze moeten eten om te herstellen en klaar te zijn voor de volgende etappe.

Genetische en fysiologische factoren bij topsporters

We praten ook met dokter Guido Vroemen over de rol van genetische en fysiologische factoren bij topsporters. Hij behandelt vragen zoals of je met een grote kettingblad of juist een kleinere moet rijden, en het gebruik van oortjes tijdens de race.

Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

1. Hoe zorgen renners ervoor dat ze drie weken lang fit blijven tijdens de Tour de France?
Renners balanceren continu hun energieverbruik en -inname. Ze consumeren dagelijks rond de 7000-8000 kilocalorieën, wat neerkomt op vier tot vijf keer hun basale metabolisme.

2. Kunnen amateurs de Tour de France rijden?
Ja, goed getrainde amateurs kunnen de Tour de France-etappes volbrengen, maar niet op hetzelfde tempo als de professionals. Een onderzoek toonde aan dat een amateur qua energieverbruik en -inname kon meekomen met een profwielrenner.

3. Wat is de rol van vermogensmeters in de prestaties van renners?
Vermogensmeters geven nauwkeurige data over het energieverbruik tijdens het fietsen. Dit helpt renners en hun teams om beter te plannen hoeveel ze moeten eten voor herstel en voorbereiding op de volgende etappe.

Tourpoules van Slimmer Presteren tijdens de Tour de France 2024

Vrienden van de Show zagen het deze week al via de Whatsapp-community voorbij komen: tip gezocht voor de beste/leukste Tourpoule om samen te spelen.

Na/door het uitproberen van alle tips, is het gevolg dat er nu een poule te vinden op maar liefst 3 verschillende platforms. Kies zelf maar welke het beste jou past (ze zijn allemaal gratis):

Tourploeg.nl: https://www.tourploeg.nl/n?g=687&s=ccd473ec
Het simpelste spel van allemaal: kies 1x 15 renners en dan aan het einde kijken wie dat het beste gedaan heeft. Geen dynamiek en keuzes meer onderweg.

AD Tourspel: https://www.ad.nl/fun/apps/~g25312942?league=xFZ4YK4bRMCiv4rWALMh7g
In het Tour Wielerspel stel je een team van 15 renners samen en voorspel je elke etappe de winnaar. Deze renner hoeft niet in je team te zitten. Voor het correct voorspellen van de etappewinnaar ontvang je 50 punten, maar je krijgt ook al punten als deze renner op het podium belandt: 30 punten voor plek twee en 20 punten voor plek drie.

Tourmanager spel: https://www.tourdefrancemanager.com/code/subleague.asp?subid=2929&jaartal=2024
Behoorlijk complex en zeer uitgebreid spel; werkt ook niet op je mobiele browser. Nadat je je hebt ingeschreven kun je maximaal 18 renners kiezen die voor deze ronde jouw team gaan vormen. Daarnaast kies je één van de 22 ploegen om extra punten voor jou te halen. Je kunt voorafgaand aan de ronde maximaal 5 reserves kiezen. De 5 reserves die je kiest, kun je tijdens de ronde gebruiken om te wisselen op de rustdagen. En tot slot kun je nog bonuspunten verdienen met allerlei vragen.

Video over Slimmer Presteren tijdens de Tour de France: hoe doe je dat?

https://www.youtube.com/watch?v=KnOEiYJEZUs

Categorieën
Seizoen 9 Sportvoeding Tips marathon

186. Vooraf extra vocht innemen voor een race: is hyperhydratie zinvol of onzin?

Home » Afleveringen

Dit is een 186e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Vooraf extra vocht innemen voor een race: is hyperhydratie zinvol of onzin?

Wordt het warm en vochtig tijdens je race, dan ga je geheid vocht verliezen. Maar het lukt niet altijd om het tekort tijdens de inspanning aan te vullen. Is het dan slim om van te voren extra vocht te drinken? En wat stop je dan in deze ‘pre-race vuldrank’?

In aflevering 186 van de Slimmer Presteren Podcast bespreken we een cruciaal onderwerp voor sporters die hun prestaties willen verbeteren: hyperhydratie. Samen met sportarts en topcoach Guido Vroemen onderzoeken we of het zinvol is om voorafgaand aan een race extra vocht in te nemen en hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Waarom is hydratatie belangrijk tijdens het sporten?

Tijdens intensieve inspanningen, vooral bij warm weer, verliest je lichaam veel vocht. Dit vochtverlies kan je prestaties beïnvloeden en zelfs gezondheidsrisico’s met zich meebrengen als je niet voldoende hydrateert. Het is essentieel om je vochtbalans op peil te houden om optimaal te presteren en blessures te voorkomen.

Feiten en fabels over drinken tijdens een wedstrijd

Een veelvoorkomende misvatting is dat thee vocht zou onttrekken. Dit is een fabel. Daarnaast is het belangrijk om kritisch te kijken naar adviezen over drinken tijdens het sporten, omdat veel van deze aanbevelingen worden beïnvloed door de sportdrankindustrie. Zorg ervoor dat je je baseert op wetenschappelijk onderbouwde informatie.

Vochtverlies en sportprestaties: Wat je moet weten

Vochtverlies van meer dan 2% van je lichaamsgewicht kan je prestaties aanzienlijk verminderen. Dit komt doordat een lagere vochtbalans leidt tot een hogere hartslag en minder efficiënte bloedcirculatie. Hierdoor krijgt je lichaam minder zuurstof en voedingsstoffen, wat je uithoudingsvermogen en kracht vermindert.

Wat is hyperhydratie en hoe werkt het?

Hyperhydratie houdt in dat je voorafgaand aan een race extra vocht inneemt om je lichaam alvast van een vochtreserve te voorzien. Een populaire methode is het gebruik van glycerol, een stof die water kan binden zonder dat je het meteen weer uitscheidt. Interessant genoeg was glycerol een tijdlang verboden in de sport omdat het werd gezien als een manier om bloeddoping te maskeren, wat aantoont dat het effectief is in het verhogen van het plasmavolume.

Wetenschappelijke bevindingen over hyperhydratie

Uit verschillende studies blijkt dat hyperhydratie met glycerol kan helpen om het plasmavolume te verhogen, waardoor je kerntemperatuur minder snel stijgt en je hartslag lager blijft. Dit kan je prestaties verbeteren, vooral bij lange en intensieve inspanningen in warme omstandigheden. Echter, de resultaten zijn gemengd; ongeveer de helft van de studies toont positieve effecten, terwijl de andere helft geen significant verschil vindt.

Tips voor amateursporters over hyperhydratie

Voor amateursporters kan hyperhydratie een effectieve strategie zijn, maar het is belangrijk om dit eerst tijdens trainingen te testen. Let op mogelijke bijwerkingen zoals maag- en darmklachten. Experimenteer met verschillende hoeveelheden en timing om te ontdekken wat het beste voor jou werkt.

Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

1. Wat is hyperhydratie?
Hyperhydratie is het proces waarbij je voorafgaand aan een wedstrijd extra vocht inneemt om je lichaam een vochtreserve te geven, meestal met behulp van stoffen zoals glycerol die water kunnen binden zonder dat je het meteen weer uitplast.

  2. Waarom is het belangrijk om voldoende te drinken tijdens een race?
  Voldoende drinken is cruciaal om je vochtbalans op peil te houden, wat je hartslag en bloedcirculatie efficiënter maakt en helpt om je lichaamstemperatuur te reguleren. Dit voorkomt prestatieverlies en gezondheidsrisico’s.

  3. Werkt hyperhydratie echt?
  Uit onderzoek blijkt dat hyperhydratie met glycerol in ongeveer de helft van de studies positieve effecten heeft op het plasmavolume, kerntemperatuur en hartslag. Het kan dus nuttig zijn, maar resultaten variëren en het werkt niet voor iedereen.

  4. Wat zijn de mogelijke nadelen van hyperhydratie?
  De nadelen kunnen maag- en darmklachten zijn door de grote hoeveelheden vloeistof en glycerol die je moet innemen. Het is belangrijk om dit eerst in je training te testen om te zien hoe jouw lichaam erop reageert.

  Video over vooraf extra vocht innemen voor een race: is hyperhydratie zinvol of onzin?

  https://www.youtube.com/watch?v=rhU2ynrVdw8

  Categorieën
  Innovaties Interview met gast Seizoen 9

  185. Slimmer presteren in Parijs: over turnen met Maurice Aarts

  Home » Afleveringen

  Dit is een 185e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

  Slimmer presteren in Parijs: over turnen met Maurice Aarts

  INLEIDING:

  In deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast duiken we in de wereld van turnen, met als speciale gast Maurice Aarts, hoofd van het InnoSportLab Turnen in Den Bosch. We bespreken hoe wetenschap en innovatie een cruciale rol spelen in de voorbereidingen van het Nederlandse team voor de Olympische Spelen in Parijs.

  Explosieve kracht en wetenschappelijke benadering

  Maurice Aarts vertelt ons dat turnen een unieke sport is waarbij atleten explosieve kracht en uiterste precisie moeten combineren. Hoewel het lijkt alsof turners nooit zweten vanwege de korte en krachtige routines, vergt turnen een enorme fysieke en mentale toewijding. De innovatieve technieken en wetenschappelijke benaderingen die worden toegepast in het InnoSportLab zijn essentieel voor de topturners om hun prestaties te verbeteren en blessures te voorkomen.

  De rol van het InnoSportLab

  Een van de kernpunten in het gesprek is het belang van het InnoSportLab, dat nauw samenwerkt met de turners. Maurice legt uit dat het lab letterlijk naast de turnhal ligt, wat snelle en efficiënte samenwerking mogelijk maakt. Het lab richt zich niet alleen op topsport, maar ook op bredere sportinnovaties zoals data science en accommodaties.

  Maurice Aarts: Van bewegingswetenschapper tot innovator in turnen

  Maurice vertelt hoe hij, ondanks dat hij van oorsprong geen turner is, in deze wereld terecht is gekomen door zijn werk als bewegingswetenschapper. Hij benadrukt dat turnen een zeer technische sport is die zich perfect leent voor bewegingsanalyse. Deze analyses helpen turners om hun technieken te verfijnen en hun prestaties te optimaliseren.

  Technologische innovaties in het turnen

  We bespreken ook de nieuwste technologische ontwikkelingen in het turnen, zoals de integratie van sensoren en geavanceerde videoanalyse in de turnhal. Deze technologieën maken het mogelijk om de kleinste details van een beweging te analyseren en bij te dragen aan een objectieve jurering.

  Maurice licht toe hoe de samenwerking met bedrijven als Fujitsu heeft geleid tot innovatieve oplossingen zoals robotjurering, die in de toekomst mogelijk een rol zal spelen bij de Olympische Spelen.

  Uitdagingen en ontwikkelingen in de turnsport

  De aflevering biedt ook inzicht in de uitdagingen van het turnen, zoals de extreme krachten die op het lichaam van de turners werken. We bespreken hoe nieuwe materialen en technieken, zoals de ontwikkeling van een nieuwe vloer met veren, hebben bijgedragen aan het verbeteren van de prestaties en veiligheid van de turners. Deze innovaties stellen turners in staat om steeds complexere en indrukwekkendere elementen uit te voeren.

  De toekomst van turnen: Beter, gezonder en plezieriger

  Tot slot gaat het gesprek over de toekomst van het turnen en hoe technologie en wetenschap zullen blijven bijdragen aan de ontwikkeling van de sport. Maurice benadrukt dat het doel is om turnen beter, gezonder en plezieriger te maken voor iedereen, van topsporters tot amateurs.

  Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

  1. Wat is het InnoSportLab Turnen?
  Het InnoSportLab Turnen in Den Bosch is een onderzoeks- en innovatiecentrum dat nauw samenwerkt met topturners. Het richt zich op het verbeteren van prestaties en het voorkomen van blessures door middel van bewegingsanalyse en de integratie van nieuwe technologieën.

  2. Hoe helpt technologie bij het verbeteren van turnprestaties?
  Technologie zoals sensoren en geavanceerde videoanalyse helpt bij het nauwkeurig analyseren van bewegingen, waardoor turners hun techniek kunnen verfijnen en optimaliseren. Dit draagt bij aan objectieve jurering en prestatieverbetering.

  3. Wat zijn slimme ringen en hoe worden ze gebruikt?
  Slimme ringen zijn uitgerust met sensoren die helpen bij het objectief meten van houdings- en krachtoefeningen tijdens turnen. Ze zorgen voor transparante en eerlijke beoordelingen door exacte tijden van houdingselementen vast te leggen.

  4. Hoe heeft Maurice Aarts zijn weg gevonden naar het turnen?
  Maurice Aarts, oorspronkelijk een bewegingswetenschapper en basketballer, kwam in aanraking met turnen door zijn werk aan bewegingsanalyse op de Fontys Hogeschool. Via projecten met het InnoSportLab werd hij uiteindelijk hoofd van het lab en heeft hij sindsdien bijgedragen aan verschillende innovaties binnen de turnsport.

  Stellingen waarop we Maurice laten reageren

  1. De Cassina, Kovacs en Kolman zijn dagelijkse kost voor mij. Het turnen staat bol met oefeningen en technieken die al dan niet naar (voormalige) turn(st)ers vernoemd zijn. Wat is de achtergrond van Maurice Aarts eigenlijk? Hoe lang werkt hij al bij het Innosportlab, hoe is hij daar terecht gekomen? Wat zijn zijn werkzaamheden daar?

  2. Ik denk dat op de Olympische Spelen in Parijs de Biles III te zien zal zijn. Simone Biles liet in 2023 opnieuw een sprong zien die nog nooit gedaan was, vandaar dat deze naar haar genoemd is. Stelling moet inleiding vormen naar alle turnonderdelen die er in Parijs te zien zijn, individueel en als team. En de vraag: waar liggen de fysieke grenzen in het turnen. Hoe komt het dat oefeningen steeds moeilijker en uitdagender lijken te worden?

  3. Dankzij de ‘Team Composition Calculation Tool’ staat in Parijs het best presterende Nederlandse team op de mat.
  Bij de teamcompetitie worden punten van indiviuele sporters uit een land opgeteld. Ga je voor de allroundturner of de specialist hierbij? Aarts en zijn collega’s hebben hiervoor een calculator ontwikkeld die uitgaande van de behaalde resultaten in vorige wedstrijden de optimale teamsamenstelling berekent.

  4. Meten is weten, en daarom plak ik het liefst én de turner én alle turnmaterialen vol met sensoren. Het Innosportlab maakt gebruik van allerhande sensoren (plus video en motion tracking) om krachten, hoeken, snelheden en draaiingen te meten, o.a. met een Xsens 3D pak. Ook gebruiken ze sensoren in bv. de ringen of op de balk. Wat kunnen ze hier precies mee? Hoe monitoren ze de trainingsbelasting van de turners? Hoe helpt dit hen om blessures te voorkomen?

  Ik vertrouw meer op een robot dan op een jurylid bij de beoordeling van een turnoefening. Turnen is nog altijd een jurysport, ondanks dat er al jaren pogingen gedaan worden om over te gaan op een automatische jurering m.b.v. AI. Volgens mij is Aarts hier ook betrokken bij. Hoewerkt het eigenlijk met het vaststellen van de moeilijkheidsgraad van een oefening en de puntenaftrek die je krijgt bij een verkeerde uitvoering?

  Video over Slimmer presteren in Parijs: over turnen met Maurice Aarts

  https://www.youtube.com/watch?v=e4QRFrXJYCo

  Categorieën
  Seizoen 9 Training en herstel

  184. Trainen voor een triatlon: hoe combineer je meerdere sporten?

  Home » Afleveringen

  Dit is een 184e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

  Trainen voor een triatlon: hoe combineer je meerdere sporten?

  INLEIDING:

  In deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast bespreken we hoe je effectief kunt trainen voor een triathlon. Het combineren van zwemmen, fietsen en hardlopen maakt de trainingsaanpak uitdagend. We bieden je praktische tips om deze drie sporten optimaal te combineren, zelfs als je een druk schema hebt.

  Realistische doelen en trainingsplanning

  Guido Vroemen, onze expert, benadrukt het belang van realistische doelen en een goede planning voor je triathlontraining. Hoeveel tijd kun je besteden aan trainen? Voor een halve Ironman is 10 tot 15 uur per week ideaal. Guido legt uit dat je niet elke dag hoeft te trainen; rustdagen zijn cruciaal om blessures te voorkomen en goed te kunnen herstellen.

  Trainingsfrequentie en combinatietrainingen (Brick trainingen)

  Een effectieve triathlontraining betekent dat je minimaal elke sport één keer per week beoefent. Idealiter train je zwemmen, fietsen en hardlopen elk twee keer per week. Voeg minstens één keer per week een combinatie van fietsen en hardlopen (brick training) toe om je lichaam te laten wennen aan de overgangen tussen de verschillende disciplines.

  Focussen op fietstraining voor maximale winst

  Veel triatleten kunnen winst behalen door hun fietstraining te verbeteren. Het gaat niet alleen om kilometers maken, maar vooral om snelheid. Guido raadt intervaltrainingen aan, zoals meerdere keren een viaduct op en af fietsen. Dit zorgt voor kracht en snelheid, wat essentieel is voor een succesvolle triathlon.

  Veelgestelde vragen van luisteraars

  We beantwoorden ook vragen van luisteraars over triathlontraining. Liesbeth vraagt hoe ze naast haar drukke baan effectief kan trainen voor een triathlon. Guido adviseert om te focussen op je zwakste punt, maar ook om je sterke punten te blijven ontwikkelen voor tijdwinst. Petra wil weten of laag intensieve trainingen in de ene sport ook gelden voor de andere sporten. Guido legt uit dat dit deels kan, maar benadrukt het belang van specifieke trainingsprikkels voor elke sport.

  Intensiteit van de trainingen: gepolariseerd trainen

  De intensiteit van je trainingen is cruciaal. Guido en Jurgen bespreken het nut van polariserend trainen (80% laag intensief, 20% hoog intensief). Dit kan effectief zijn, maar de toepassing verschilt per sport en individu. Vooral bij zwemmen speelt techniek een grote rol in de efficiëntie van je training.

  Periodisering: Balans tussen intensiteit en herstel

  Guido benadrukt het belang van periodisering in je trainingsschema. Door je trainingen op te delen in blokken van hogere en lagere intensiteit, kun je piekmomenten beter voorbereiden en overtraining voorkomen. Dit helpt je om consistent en met een goede balans tussen intensiteit en herstel te trainen.

  Conclusie: Succesvol trainen voor een triathlon

  Met deze praktische tips en inzichten kun je je triathlontraining effectiever en plezieriger maken. Consistentie, rust en een goede balans tussen intensiteit en volume zijn de sleutel tot succes.

  Begin vandaag nog met het optimaliseren van je trainingsschema voor een betere triathlonprestatie.

  Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

  1. Hoe combineer je zwemmen, fietsen en hardlopen in je trainingsschema?

  Minimaal elke sport één keer per week trainen, idealiter twee keer per week per sport, met een focus op combinatietrainingen (brick trainingen).

  2. Moet ik focussen op mijn zwakste of sterkste onderdeel?
  Beide: begin met je zwakste punt voor basisvaardigheden en tijdwinst, maar investeer ook in je sterkste onderdeel om daar significante tijdswinst te behalen.

  3. Gelden laag intensieve trainingen in de ene sport ook voor de andere sporten?

  Ja, maar specifieke bewegingen en prikkels zijn belangrijk. Laag intensief fietsen kan bijvoorbeeld helpen voor aerobe capaciteit, maar voor loop- en zwemtechniek is specifieke training noodzakelijk.

  4. Hoe voorkom ik overtraining?

  Door een goede balans tussen intensiteit en rust, en periodisering van je trainingsschema. Monitor je vermoeidheid en pas je schema aan op basis van hoe je je voelt.

  Video over trainen voor een triatlon: hoe combineer je meerdere sporten?

  https://www.youtube.com/watch?v=y8qBXf7Jk4g

  Categorieën
  Hardlopen Seizoen 9 Sport psychologie

  183. Hardlopen op karakter: nieuwe inzichten in een goede loopstijl

  Home » Afleveringen

  Dit is een 183e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

  Hardlopen op karakter: nieuwe inzichten in een goede loopstijl

  INLEIDING:

  Tijdens een marathon heb je alle tijd om naar je medelopers te kijken. Ze lopen bijna allemaal even hard maar hun stijl verschilt enorm. Zo lijkt de een opvallend op en neer te huppelen maar een ander juist zowat aan de grond te kleven. Hoe komt dit nou eigenlijk? En zegt de manier van lopen misschien ook iets over jouw persoonlijkheid?

  In deze aflevering duiken we in het fascinerende onderwerp van hardloopstijl en de mogelijke link met persoonlijkheidskenmerken. Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen bespreken nieuwe inzichten en onderzoeken over hoe je manier van lopen iets kan zeggen over wie je bent.

  Tijdens een marathon zie je vaak dat elke loper zijn eigen unieke stijl heeft, hoewel ze allemaal ongeveer even snel gaan. Maar hoe komt het dat de ene loper lijkt te huppelen terwijl de ander dicht bij de grond blijft? Deze verschillen in loopstijl kunnen meer vertellen over je persoonlijkheid dan je zou denken.

  Onderzoek en analyse van loopstijl

  Jurgen deelt dat recent onderzoek door Bas van Hooren aantoont dat er mogelijk een verband is tussen de manier waarop iemand loopt en bepaalde persoonlijkheidskenmerken. Van Hooren’s studies wijzen erop dat marathonlopers vaak bepaalde psychologische profielen hebben. Ze scoren bijvoorbeeld laag op spanning, depressie en vermoeidheid, maar hoog op kracht en doorzettingsvermogen. Dit profiel kan mogelijk gekoppeld worden aan hun loopstijl.

  We bespreken ook de verschillende methoden om loopstijl te analyseren. Dit omvat biomechanische analyses waarbij lopers worden geobserveerd op een loopband met allerlei sensoren die hun bewegingen vastleggen. Parameters zoals kniehoek, grondcontacttijd en verticale verplaatsing worden gemeten om te bepalen hoe efficiënt iemand loopt.

  Praktische inzichten en persoonlijke ervaringen

  Een belangrijke conclusie uit eerder onderzoek is dat het lichaam van nature zoekt naar de meest efficiënte manier van bewegen. Dit betekent dat het forceren van een bepaalde loopstijl vaak averechts werkt. Variatie in training kan echter nuttig zijn om het lichaam te helpen verschillende bewegingspatronen te verkennen.

  Jurgen en Gerrit bespreken ook hun eigen persoonlijkheidstesten en hoe deze mogelijk hun loopstijl beïnvloeden. Uit hun tests blijkt dat Gerrit de “Debater” en Jurgen de “Architect” is, wat interessante gesprekken oplevert over hun verschillende benaderingen en loopstijlen.

  Conclusie: Iedereen heeft een unieke loopstijl

  Het belangrijkste inzicht uit deze aflevering is dat er geen eenduidige “beste” loopstijl is. Zowel plakkers (lopers die lager bij de grond blijven) als stuiterballen (lopers die meer op en neer bewegen) kunnen even efficiënt zijn. Het gaat erom wat het beste werkt voor jouw lichaam en persoonlijkheid.

  We sluiten af met de gedachte dat hoewel er een interessante link lijkt te zijn tussen persoonlijkheid en loopstijl, de wetenschap hier nog in de kinderschoenen staat. De individuele verschillen zijn groot en het blijft belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en te doen wat voor jou het beste werkt.

  Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

  1. Hoe kan mijn loopstijl iets zeggen over mijn persoonlijkheid?
  Onderzoek suggereert dat bepaalde persoonlijkheidskenmerken gekoppeld kunnen zijn aan je manier van lopen. Bijvoorbeeld, mensen die lager bij de grond blijven tijdens het lopen (plakkers) kunnen down-to-earth en feitelijk zijn, terwijl stuiterballen (mensen met een hogere verticale verplaatsing) creatiever en intuïtiever kunnen zijn.

  2. Wat is de meest efficiënte loopstijl?
  Er is geen eenduidige “beste” loopstijl. Het lichaam zoekt van nature naar de meest efficiënte manier van bewegen. Forceren van een specifieke stijl werkt vaak averechts. Het is beter om te variëren in je training en je lichaam verschillende bewegingen te laten verkennen.

  3. Kun je energiezuinig lopen zien?
  Het meten van loopstijl en energieverbruik is complex en omvat veel parameters zoals grondcontacttijd, kniehoek en verticale verplaatsing. Hoewel experts bepaalde aspecten kunnen analyseren, is het lastig om op het oog te zien hoe energiezuinig iemand loopt.

  4. Hoe betrouwbaar zijn persoonlijkheidstesten zoals de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI)?
  De MBTI is een populaire maar ook bekritiseerde test. Het is belangrijk om resultaten met een korrel zout te nemen, omdat ze niet altijd reproduceerbaar zijn en mensen niet altijd in duidelijke categorieën te verdelen zijn.

  Video over hardlopen op karakter: nieuwe inzichten in een goede loopstijl

  https://www.youtube.com/watch?v=0qRR5znP2k0

  Categorieën
  Seizoen 9 Sportvoeding

  182. Slimmer presteren met extra ijzer: zinvol of onzin?

  Home » Afleveringen

  Dit is een 182e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

  Slimmer presteren met extra ijzer: zinvol of onzin?

  INLEIDING:

  Tijdens een langdurige inspanning zijn je spieren afhankelijk van de aanvoer van zuurstof. En om zuurstof in het bloed te transporteren is ijzer nodig. Hoe zorgt het lichaam ervoor dat de ijzervoorraad op peil blijft? Hebben sommige sporters baat bij ijzersuppletie, en wanneer dan precies? En kan het eigenlijk kwaad om sowieso extra ijzer in te nemen?

  In deze aflevering duiken we diep in het belang van ijzer voor sporters. We beginnen met het essentiële feit dat ijzer cruciaal is voor het transport van zuurstof in het bloed, wat vooral belangrijk is tijdens lange duurinspanningen. Vervolgens behandelen we de vraag of sporters baat hebben bij ijzersuppletie en onder welke omstandigheden dit nuttig kan zijn.

  We verkennen specifieke scenario’s zoals de verschillen in ijzerbehoefte tussen mannen en vrouwen en de impact van menstruatie op ijzerniveaus bij vrouwelijke sporters. Ook bespreken we hoe verschillende sporten, zoals hardlopen en marathon, de ijzervoorraad kunnen beïnvloeden door de mechanische impact op de rode bloedcellen en door verhoogde oxidatieve stress.

  Verder geven we praktische adviezen over hoe je ijzertekort kunt voorkomen en behandelen, met aandacht voor zowel voedingsbronnen van ijzer als de effectiviteit van supplementen. We richten ons daarbij specifiek op de absorptie van ijzer en de invloed van andere voedingsmiddelen en lichaamsbeweging op deze absorptie.

  Kortom, deze aflevering biedt je alle informatie die je nodig hebt om te begrijpen hoe ijzer jouw sportprestaties kan beïnvloeden en hoe je jouw ijzervoorraad optimaal kunt beheren.

  Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

  1. Hebben duursporters baat bij ijzersuppletie?
  Duursporters kunnen baat hebben bij ijzersuppletie, vooral als ze een bewezen tekort hebben. IJzer is essentieel voor het transport van zuurstof en een tekort kan leiden tot vermoeidheid en verminderde prestaties.

  2. Hoe beïnvloedt menstruatie de ijzerbehoefte bij vrouwen?
  Vrouwen kunnen tijdens de menstruatie aanzienlijk ijzer verliezen, wat hun behoefte aan dit mineraal verhoogt. Regelmatige monitoring van ijzerniveaus wordt aanbevolen, vooral voor vrouwelijke duursporters.

  3. Kan de manier van sporten invloed hebben op de ijzerbehoefte?
  Ja, de impact van hardlopen kan leiden tot de vernietiging van rode bloedcellen en daarmee tot een verhoogde ijzerbehoefte. Sporten met minder impact, zoals fietsen, hebben mogelijk minder invloed op de ijzervoorraad.

  4. Welke voedingsmiddelen zijn het best voor ijzeropname?
  Vlees en vis bevatten heme-ijzer, dat beter opneembaar is. Plantaardige bronnen zoals spinazie en peulvruchten bevatten non-heme ijzer, dat minder efficiënt wordt opgenomen, tenzij gecombineerd met vitamine C-rijk voedsel.

  Video over slimmer presteren met extra ijzer: zinvol of onzin?

  https://www.youtube.com/watch?v=IpNki-TpMXE

  Categorieën
  Seizoen 9 Sportvoeding

  181. Slimmer presteren met een goed gebit: zinvol of onzin?

  Home » Afleveringen

  Dit is een 181e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

  Slimmer presteren met een goed gebit: zinvol of onzin?

  INLEIDING:

  Een gaatje, tandpijn of ontstoken tandvlees. We hebben er allemaal wel eens mee te maken. Je tanden zijn je soms tot last maar kunnen ze ook je sportprestatie benadelen? En is sporten eigenlijk wel goed voor je mondgezondheid?

  In deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast duiken we in de invloed van mondgezondheid op sportprestaties. We bespreken de wetenschappelijke bevindingen en praktische ervaringen over hoe een gezond gebit bijdraagt aan beter presteren in de sport.

  Een slecht gebit kan leiden tot onder meer energieverlies en minder efficiënt herstel, wat cruciaal is voor zowel amateurs als professionals.

  We behandelen vragen zoals de impact van tanderosie door sportdranken, het nut van regelmatige tandartsbezoeken voor sporters, en de algehele invloed van mondgezondheid op lichamelijke gezondheid.

  Met inzichten van deskundigen en concrete tips hopen we jou als luisteraar handvatten te geven om zowel je sportprestaties als je mondgezondheid te verbeteren.

  Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

  1. Heeft een gezond gebit invloed op sportprestaties?
  Ja, er is een link tussen mondgezondheid en algemene gezondheid, inclusief sportprestaties. Tandproblemen kunnen leiden tot ontstekingen die ook andere delen van het lichaam beïnvloeden.

  2. Kunnen sporters beter hun verstandskiezen preventief laten verwijderen?
  Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het preventief verwijderen van verstandskiezen blessures vermindert, hoewel sommige sporters dit wel doen in de hoop het risico op blessures te verlagen.

  3. Is het gebruik van sportdranken schadelijk voor mijn tanden?
  Ja, veel sportdranken bevatten zuren en suikers die tanderosie kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om water te drinken na het consumeren van deze dranken om de mond te neutraliseren.

  4. Wat kan ik doen om mijn mondgezondheid als sporter te bevorderen?
  Naast regelmatig poetsen en flossen, is het verstandig om regelmatig je tandarts te bezoeken en na het gebruik van sportdranken je mond met water te spoelen.

  Video over slimmer presteren met een goed gebit: zinvol of onzin?

  https://www.youtube.com/watch?v=G061UkW0HdA

  Categorieën
  Innovaties Interview met gast Seizoen 9

  180. Slimmer presteren in Parijs: over zwemmen met Roald van der Vliet en Sander Schreven

  Home » Afleveringen

  Dit is een 180e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

  Slimmer presteren in Parijs: over zwemmen met Roald van der Vliet en Sander Schreven

  INLEIDING:

  In deze podcast aflevering duiken we diep in de zwemwereld, met speciale aandacht voor innovaties die zowel de topzwemmer als de amateur kunnen helpen. We spreken met Roald van der Vliet en Sander Schreven van het InnoSportLab De Tongelreep, waar zij grensverleggend werk verrichten op het gebied van zwemtechnieken en trainingsmethodes.

  We bespreken hoe de technologische vooruitgang, zoals onderwatercamera’s en biomechanische data-analyse, trainers en zwemmers helpt om prestaties te verbeteren. Deze tools stellen hen in staat om zwemtechnieken te optimaliseren door nauwkeurige metingen en real-time feedback. Hierdoor kunnen zwemmers hun techniek efficiënter en effectiever aanpassen, wat essentieel is zowel op de Olympische Spelen als in de lokale zwembaden.

  Verder behandelen we de rol van wetenschap en technologie bij de voorbereiding op de Olympische Spelen in Parijs. We verkennen hoe deze inzichten niet alleen relevant zijn voor de elite, maar ook praktische toepassingen hebben voor recreatieve sporters. Het gesprek geeft inzicht in hoe amateurzwemmers vergelijkbare technieken en kennis kunnen gebruiken om hun eigen prestaties te verbeteren.

  Door deze aflevering krijg je als luisteraar een uniek kijkje in de keuken van topzwemmen en de wetenschappelijke benaderingen achter de sport. Dit zal je niet alleen helpen om de sport beter te begrijpen, maar biedt ook praktische tips om zelf toe te passen in je training.

  Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

  1. Wat is het voordeel van onderwatercamera’s in de zwemtraining?
  Onderwatercamera’s bieden nauwkeurige visualisaties van de zwemtechniek, wat essentieel is om effectief verbeteringen door te voeren.

  2. Hoe kunnen amateurzwemmers profiteren van de technologieën gebruikt door topsporters?
  Amateurs kunnen technologieën zoals biomechanische data-analyse gebruiken om hun techniek te verfijnen, wat resulteert in efficiënter en sneller zwemmen.

  3. Welke rol speelt data-analyse in het verbeteren van zwemprestaties?
  Data-analyse helpt bij het objectief beoordelen en aanpassen van zwemtechnieken, wat leidt tot optimalisatie van prestaties.

  4. Wat kunnen we leren van de aanpak van zwemmers richting de Olympische Spelen?
  We leren dat een combinatie van wetenschap, technologie en traditionele trainingsmethodes essentieel is voor het behalen van topresultaten.

  Stellingen waar Roald en Sander op reageren aan het begin van de aflevering:

  ‘Wie klein is, moet slim zijn’ is een motto dat goed bij het Nederlandse topzwemmen past.
  Nederland is een klein zwemland in vergelijking met bv. Australië of de VS. Toch doet NL het over het algemeen altijd aardig goed op de Olympische Spelen. Helpt de wetenschap/Innosportlab hier een handje bij? Wanneer is het Innosportlab opgericht en waarom? Wie maken er gebruik van? Hoe wordt het gefinancierd? Is het uniek in de wereld?

  We hebben nog altijd amper benul van wat de efficiëntste zwemtechniek is.
  Het is iets wat Roald vd Vliet altijd zegt. Zwemmen is grotendeels nog altijd een black box. Coaches denken het te weten of te kunnen zien maar die gaan meestal uit van snelle zwemmers uit het verleden. Zwemmers zelf zeggen het te voelen maar dat wordt amper gestaafd door data. Waarom zijn ‘meten=weten’ en zwemmen toch zo’n moeilijke combi? Waarom is zwemmen nog altijd zo’n conservatieve sport, veelal gebaseerd op ‘meningen’ en ‘gevoel’?

  Zonder onderwatercamera’s komt een zwemonderzoeker helemaal niets te weten.
  Efficient zwemmen is vooral gestroomlijnd zwemmen, met zo weinig mogelijk waterweerstand. Daarvoor moet je onder water meten. Met camera’s en sensoren gebeurt dat in het Innosportlab. Welke metingen worden momenteel precies uitgevoerd? Waar is het Innosportlab het meest trots op, welke opstellingen is echt uniek in de wereld?

  De schoolslag waarmee tegenwoordig gezwommen wordt, is eigenlijk geen schoolslag meer.
  De schoolslag is de afgelopen jaren enorm geëvolueerd (veel hogere slagfrequentie bv.). Maar daarmee wordt ook het grijze gebied opgezocht, denk aan het keerpunt en de beenbeweging die soms meer op een vlinderkick lijkt. De regels zijn wat betreft ook aardig ondoorzichtig. Zwemmers en coaches pleiten daarom ook voor een ‘onderwater VAR’ die meekijkt en/of aanpassing van de regels. Wat heeft de ‘revolutie’ in het schoolslagzwemmen veroorzaakt? Wat is er precies gebeurd? Hoe is ‘vals spel’ tegen te gaan?

  De Nederlandse zwembond moet meer talent gaan scouten bij het volleybal en basketball.
  De Amerikaanse zwemmer Caeleb Dressel (vlinderslag, borstcrawl) is voormalig basketballer en doet daar zijn voordeel mee qua sprongkracht. Handig bij de startduik en het keerpunt. Bij veel zwemnummers draait het niet om het ‘zwemgedeelte’ maar om de start, de vlinderkicks, het keerpunt. Wat moet een vlinder of vrijeslagspecialist allemaal beheersen om de wereldtop te halen? Hoe is een 100 meter race opgebouwd? Hoe blijven we zwemtalent vinden?

  Het hinderniszwemmen mag van mij zó weer op het Olympisch programma komen.
  Er zijn ontiegelijk veel zwemonderdelen op de Olympische Spelen. In het verleden waren dat er nog meer, onder andere het hinderniszwemmen. Waarom zijn er zoveel disciplines en kan het niet wat minder? Blijft zwemmen ‘groot’ genoeg in de toekomst, moet het niet met zijn tijd meegaan?

  Het is goed dat de wereldzwembond de zwempakken verboden heeft.
  Aan het begin van deze eeuwen kwamen de zwempakken opzetten. En werden steeds meer records aangescherpt. Soms deden zwemmers 2 pakken over elkaar aan. Zwemmen werd een materiaalsport genoemd. Op een gegeven moment besloot de wereldzwembond FINA om de pakken te verbieden. Is innovatie wel tegen te houden in het zwemmen? Wordt er nog veel onderzoek gedaan om de zwemkleding gestroomlijnder te maken? Hoe kan het dat op de meeste nummers de records inmiddels weer verbeterd zijn, zonder pak?

  De slimme zwembril met daarop een display met alle belangrijke data is écht een gamechanger.
  Er zijn de laatste jaren een aantal ‘innovatieve’ producten voor de fanatiekere zwemmer op de markt gekomen, waaronder de ‘smart’ goggles en sensoren die zwemslag ‘tracken’. Worden deze innovaties ook door de Nederlandse zwemmers gebruikt? Hoe kijken Van der Vliet en Schreven tegen deze ‘gadgets’ aan?

  Video over slimmer presteren in Parijs: over zwemmen met Roald van der Vliet en Sander Schreven

  https://www.youtube.com/watch?v=gvnmbZHVHH8