Categorieën
Innovaties Seizoen 7 Sportlab

133. SPORTLAB: NIRS metingen in de spier tijdens inspanning: hoe werkt dat?

Home » Afleveringen

Dit is de 133e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit, Jurgen en Guido het over:

NIRS metingen in de spier tijdens inspanning: hoe werkt dat?

INLEIDING:

Het hielp Eliud Kipchoge in de voorbereiding op zijn Sub2 marathon. En ook Kristian Blummenfelt zet geregeld een sensor op zijn spierbundels om de lokale zuurstofvoorziening te meten. Hoe werkt NIRS precies en wat is de meerwaarde ervan tijdens het sporten?

We zoeken het in aflevering 133 van de Slimmer Presteren Podcast voor je uit in ons eigen Slimmer Presteren Sportlab!

Hoe weet je hoeveel zuurstof er in je spieren zit?

Na zijn succesvolle Sub2 marathon in 2019 in Wenen dachten de media gauw te achterhalen welk technologische snufje Eliud Kipchoge had geholpen om zo lang zo hard te kunnen rennen. Het waren de springveerschoenen waardoor de Keniaan tijdens elke stap veel minder energie verloor.

Nee, het was de minutieus gemodelleerde omgekeerde V van toplopers die hem vakkundig uit de wind hield. Of was het de speciaal ontwerpen hydrogel die Kipchoge van ruime brandstof voorzag zonder dat zijn maag van streek raakte? Het vlakke parcours? De aerodynamische armstukken?

NIRS is voor nerds

Ze kwamen er niet uit, zoveel innovatiefs was er rondom de recordpoging te noteren. Het wetenschappelijk team dat zich bemoeid had met de voorbereiding vond de aandacht uiteraard geweldig.

Eindelijk kregen ook de nerds die zich achter hun bureau op een universiteit of start-up bedrijfje dag-in dag-uit in het zweet werkten, de credits die zij verdienden.

NIRS sensor hielp Kipchoge aan de sub-2?

Zo ook de makers van de NIRS sensor waar Kipchoge mooie sier mee maakte in de training. Dit geavanceerde apparaat dat de Keniaan geregeld op zijn bovenbeen snoerde, stelde zijn coaches in staat om de zuurstofverzadiging in de spier te meten tijdens het hardlopen.

Essentiële informatie voor het optimaliseren van het trainingsregime en daarmee de uiteindelijke prestatie, zo luidde de begeleidende informatie van de fabrikant.

We zoeken het voor je uit in ons eigen Sportlab

Maar wat is NIRS eigenlijk en welke informatie levert zo’n sensor op je bovenbeen op?

Om hierachter te komen wordt Jurgen als rennend proefkonijn doorgemeten in het top of the bill Slimmer Presteren Sportlab.

Hoe het hem afgaat en wat coach Guido allemaal opvalt tijdens de inspanningstest, hoor je in aflevering 133 van de Slimmer Presteren Podcast.

Video over NIRS metingen in de spier tijdens inspanning: hoe werkt dat?

https://www.youtube.com/watch?v=i5WHH8L6HNA

Categorieën
Seizoen 7 Training en herstel

132. Méér dan een week uit je trainingsschema in aanloop naar een belangrijke race: hoe erg is dat?

Home » Afleveringen

Dit is de 132e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Méér dan een week niet kunnen trainen in aanloop naar een belangrijke race: hoe erg is dat?

INLEIDING:

Om de marathon, triatlon of grote wielerkoers succesvol te volbrengen is het noodzakelijk om genoeg te trainen. Maar wat als een blessure, ziekte, vakantie of drukte op je werk je trainingsschema voor langere tijd in de war gooit? Kun je die achterstand dan nog wel inhalen? En wat betekent de trainingsuitval uiteindelijk voor je eindtijd?

Geblesseerd op weg naar belangrijke race

Nog altijd spreken de schaatsprestaties van Yvonne van Gennip tijdens de Olympische Winterspelen van 1988 in Calgary tot de verbeelding. Niet alleen won de Nederlandse drie keer goud in een periode dat schaatssters uit het voormalig Oostblok het schaatsen nog stevig in hun greep hielden; ook had Van Gennip in aanloop naar de Spelen amper aan wedstrijden meegedaan omdat ze langere tijd geblesseerd was aan haar voet. Het mogelijke voordeel: niemand rekende op haar. Maar de grote vraag: had ze wel genoeg kunnen trainen?

Hoe erg is het missen van een week training?

Want het is klip-en-klaar dat voor het menselijk lichaam geldt dat te lange stilstand tot ernstige fysieke achteruitgang leidt. Mooi voorbeeld is de Dallas Bed Studie uit 1966 waarin vijf gezonde twintigjarige proefpersonen drie weken in bed moesten liggen en vervolgens op een loopband werden gezet.

De output van hun hart bleek in de drie weken met een kwart gekelderd te zijn en dit ging gepaard met eenzelfde afname in de maximale zuurstofopname.

Hoe pas je een trainingsschema aan na een onderbreking?

Niks handig dus voor duursporters die lange tijd ziek of geblesseerd raken en hun trainingen moeten missen. Hoeveel lever je eigenlijk in wanneer je een week niet fatsoenlijk kunt trainen?

En wat als je nog langer een gedwongen pauze moet nemen?

Zijn er misschien alternatieve manieren te bedenken om toch fit te blijven?

We bespreken het in de 132e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Video méér dan een week uit je trainingsschema in aanloop naar een belangrijke race: hoe erg is dat?

https://www.youtube.com/watch?v=NkPTdQ-ZPTE

Categorieën
Seizoen 7 Training en herstel

131. Trainen op gevoel en RPE: hoe doe je dat?

Home » Afleveringen

Dit is de 131e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Trainen op gevoel en RPE: hoe doe je dat?

INLEIDING:

Variëren in de intensiteit van je training is nuttig. Wil je weten welke snelheid of vermogen daar precies bij horen dan moet je al gauw een inspanningstest doen. Maar kun je niet gewoon op je gevoel afgaan? En welke hulpmiddelen zijn dan handig?

Wielrenners die koersen puur op gevoel

Dé memorabele etappe van de Tour de France van 2020 is zonder twijfel de klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles. Niet alleen vanwege de overwinning van Tadej Pogačar, waardoor hij en passant de gele trui overnam van Primož Roglič, maar ook omdat de jonge Sloveense wielrenner zonder hulpmiddelen fietste. Hij had geen hartslagband om en ook was er geen vermogensmeter op zijn tijdritfiets gemonteerd.

Weet je gevoel het beter dan een vermogensmeter?

Het is opvallend omdat het in het huidige profpeloton vooral draait om de getrapte vermogens en de vermogensmeter daar handige informatie over geeft. Maar Pogačar vertrouwde tijdens de alles-of-niets tijdrit naar La Planche des Belles Filles liever op zijn gevoel, zo vertelde hij na afloop tegen de pers.

De Sloveen vertrouwde liever op zijn eigen instincten om de inspanning tijdens de tijdrit te doseren, dan dat hij de vermogensmeter gebruikte voor zijn winnende pacingplan.

Wie wint op gevoel, heeft gelijk!

Dat het met het gevoel van Pogačar wel goed zat, bleek al snel tijdens de race. Hij fietste met volle overgave naar boven en wist daar het finishdoek met uiteindelijk een voorsprong van 1 minuut en 21 seconden op Roglič te passeren. Het zorgde ervoor dat de toen pas 21-jarige Sloveen een dag later als de jongste na-oorlogse Tourwinnaar kon worden gehuldigd. Met dank aan zijn gevoel.

Wetenschap die trainen op gevoel valideert

In aflevering 131 van de Slimmer Presteren Podcast leggen we alle technologische gadgets waarover sporters tegenwoordig kunnen beschikken even opzij, maar gaan we inzoomen op het ‘gevoel’ tijdens inspanning.

Wat zegt het gevoel precies en hoe kun je dit, net als Pogačar deed, optimaal inzetten bij je training of wedstrijd?

Zoals vaker zetten Gerrit en Jurgen de wetenschappelijke inzichten en hun eigen ervaringen op een rij.

Tijdens het Zoomen met Vroemen legt Guido uit van welke subjectieve gegevens hij bij de begeleiding van zijn atleten graag gebruik maakt.

Video Trainen op gevoel en RPE: hoe doe je dat?

https://www.youtube.com/watch?v=sNsNo6_Ofuk

Categorieën
Herstel marathon Interview met gast Seizoen 7 Training en herstel

130. Slimmer herstellen na het sporten met Special Guest Cas Fuchs

Home » Afleveringen

Dit is de 130e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer herstellen na het sporten met Special Guest Cas Fuchs

INLEIDING:

Een goed herstel na het sporten is een belangrijk onderdeel van de training. Maar is het hiervoor genoeg om alleen met de beentjes (of armen) omhoog te gaan zitten en niks te doen? En als je na het sporten in bad wil, moet dat dan heet of koud zijn?

We vragen het in de 130e aflevering aan onze Special Guest, onderzoeker op het gebied van herstelstrategieën, Cas Fuchs.

Topsporters kiezen voor ijs voor hun herstel

De winnaar heeft altijd gelijk. En vooral als die winnaar de huidige wereldrecordhouder en voormalig Olympisch kampioen op de 100 en 200 meter, Usain Bolt heet. Dus toen de Jamaicaanse atleet eens na een gewonnen race in een met ijswater gevulde container plaatsnam en vertelde dat dit goed voor zijn herstel was, namen andere sporters zijn ‘winnende’ herstelmethode over.

Het klonk ook heel logisch: spieren moeten na gedane arbeid niet te lang ‘nabranden’ maar zo snel mogelijk afgekoeld worden.

Herstel heeft geen baat bij snel eiwit eten

Tijdens de Olympische Spelen in Beijing kwam Bolt met nog een andere opmerkelijke manier om zijn spieren te vertroetelen op de proppen: hij voerde ze kipnuggets. Niet af en toe één of twee; nee, het ging om in totaal 1000 kipnuggets die de Jamaicaanse sprinter tijdens zijn 10-daags verblijf in Beijing verorberde.

Bolt had weinig op met het Chinese eten, zo legde hij uit. En in kip zit nu eenmaal veel eiwit, en dat kunnen de spieren van een atleet goed gebruiken.

Wat is de onzin, en wat is zinvol, voor jouw herstel?

Met betrekking tot het onderwerp herstel zijn er talloze strategieën waar sporters gebruik van kunnen maken. Vaak zit daar wel een gelikt pr-verhaal en duur prijskaartje aan vast, maar dat hebben de meeste atleten er wel voor over. Hoe sneller ze namelijk hersteld zijn, hoe eerder ze weer kunnen trainen.

Wat is volgens de wetenschap de beste methode en het beste eten om het spierherstel na het sporten te bevorderen?

We vragen het in de 130e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast aan bewegingswetenschapper en onderzoeker op het gebied van herstelstrategieën aan de Universiteit van Maastricht: Cas Fuchs.

Video Slimmer herstellen na het sporten met Special Guest Cas Fuchs

https://www.youtube.com/watch?v=pwEeqxnVdD0

Categorieën
Seizoen 7 Sportvoeding

129. Magnesium voor een betere sportprestatie: zinvol of onzin?

Home » Afleveringen

Dit is de 129e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Magnesium voor een betere sportprestatie: zinvol of onzin?

INLEIDING:

Turners zijn dol op magnesium omdat het klamme handen vermindert en meer grip geeft. Maar volgens dokter Google is magnesium ook nuttig voor andere sporters. Zo zou het onder andere voor sterkere spieren zorgen. Wat doet magnesium precies in ons lichaam? En is het slim om wat extra magnesium te nemen voor een betere sportprestatie?

De juiste voeding is cruciaal voor een sporter

Dat iemand die een marathon wil lopen daar goed voor moet trainen, is geen geheim. En dat het daarbij belangrijk is om goed te eten, ligt ook voor de hand. Maar wat dan ‘goed eten’ precies is, ligt een stuk ingewikkelder. Want de keuze aan voedingsmiddelen is tegenwoordig reuze.

En om nou elk pakje, zakje of bakje in de supermarkt te gaan bestuderen op alle ingrediënten en hoeveelheden macronutriënten, micronutriënten, vitaminen en mineralen die het bevat…dat gaat menig recreatieve sporter veel te ver.

Het effect van magnesium op marathonlopers

Spaanse onderzoekers besloten het een paar jaar geleden maar eens uit te zoeken bij een groep deelnemers aan de marathon van Barcelona. Door ze te vragen naar alles wat ze aten en dronken in de aanloop naar de marathon, hun bloed te prikken en ze op een weegschaal te zetten.

Na afloop splitsten de onderzoekers de groep in tweeën: ‘snelle’ lopers, die onder de 3 uur en 20 minuten liepen (dit was de tijd waarop precies de helft van de deelnemers binnen was) en ‘langzame’ lopers die er langer dan 3 uur en 20 minuten over deden.

Snelle lopers nemen meer magnesium op

Nadat de brei aan data was geanalyseerd, kwam er een interessant patroon naar voren: de snelle lopers hadden meer onverzadigd vet, ijzer en kalium maar ook meer magnesium via hun voeding ingenomen.

Of dat laatste dan ook bijdraagt aan een betere sportprestatie en of het daarom verstandig is om extra magnesiumpillen te slikken in de voorbereiding op een race, is de vraag die we in de 129e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast willen beantwoorden.

Gerrit en Jurgen zetten de wetenschappelijke studies voor je op een rij; tijdens het ‘Zoomen met Vroemen’ horen zij van coach Guido of hij voorstander is van magnesium-suppletie door zijn atleten.

Video Magnesium voor een betere sportprestatie: zinvol of onzin?

https://www.youtube.com/watch?v=t_Fx8R1Yh3I

Categorieën
Seizoen 7 Sportvoeding Wielrennen

128. Lang leve lactaat: dé wonderstof om slimmer te presteren

Home » Afleveringen

Dit is de 128e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Lang leve lactaat: dé wonderstof om slimmer te presteren

INLEIDING:

Deze week een wat ‘semantische en technische’ aflevering over het verschil tussen verzuren en lactaat. Ooit werd lactaat beschouwd als een nutteloze en kwalijke afvalstof tijdens inspanning. Maar inmiddels wordt het steeds duidelijker dat lactaat juist een uitstekende brandstof is. En zelfs een cruciale rol speelt bij andere processen in het sportende lichaam, waaronder het hongergevoel.

Hoe werkt dit precies? Hoe krijgen we dit inzicht tussen de oren bij sporters en analisten? En beïnvloedt deze kennis het lactaatprikken in de praktijk?

Lactaat komt niet uit je oren, zelfs niet spreekwoordelijk

“Het was gewoon sterven. Toen hij eroverheen kwam, kon ik echt niet meer. Ik had lactaat tot achter de oren. Er zat niet meer in.” Het waren deze woorden waarmee Gijs Leemreize berustend reageerde op de verslaggever van dienst, nadat de jonge Jumbo-Visma renner de 17e etappe van de Giro afgelopen jaar nipt als tweede achter de Colombiaan Santiago Buitrago was gefinisht.

Dat het met een torenhoog lactaat in je lijf lastig is om vol door te blijven fietsen, dat is inderdaad een feit: niet voor niks wordt in de inspanningsfysiologie de lactaatdrempel als belangrijke eigenschap voor fysieke getraindheid en fitheid beschouwd.

Lactaat is niet de stof die maakt dat je niet meer verder kan

Maar dat lactaat daarmee ook de boosdoener is van alle ellende die een uitgeputte renner overvalt wanneer hij zowat op de fiets sterft, zo simpel is het niet. Sterker nog, zo laten wetenschappelijke experimenten zien: wanneer lactaat in de bloedbaan van proefpersonen wordt gespoten, gaan ze er juist harder van fietsen. En wanneer lactaat rechtstreeks in een spier van proefpersonen wordt ingespoten, dan voelen ze daar heel weinig van.

Lukt het om de lactaat-mythe voorgoed de wereld uit te helpen?

Het roept de vraag op waarom lactaat nog steeds zo in het verdomhoekje zit wanneer je atleten, coaches en journalisten erover hoort praten.

In de 128e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast zetten we de recente inzichten omtrent lactaat op een rij.

Wie weet lukt het dan eindelijk om deze mythe voorgoed door te prikken.

Video Lang leve lactaat: dé wonderstof om slimmer te presteren

https://www.youtube.com/watch?v=2xxzEib4P5c

Categorieën
Seizoen 7 Training en herstel Training marathon Wielrennen

127. HIIT intervaltraining: dé manier om fit te worden in minder tijd?

Home » Afleveringen

Dit is de 127e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

HIIT intervaltraining: dé manier om fit te worden in minder tijd?

INLEIDING:

Intervaltraining, en zeker HIIT, de ‘high intensity’ variant, is hot. Niet alleen bij doorgewinterde atleten die hun explosiviteit willen verbeteren, maar ook bij beginnende sporters die in korte tijd sterker en fitter willen worden. Wat is het bewijs dat intervaltraining de gezondheid en sportprestatie effectief op kan krikken? En wat is dan de beste manier om de intervallen uit te voeren?

We bespreken het in aflevering 127 van de Slimmer Presteren Podcast.

HIIT intervaltraining beter dan alle andere vormen van training?

Google op het woord ‘HIIT’ en je wordt zowat omvergeblazen door de positieve effecten die deze intervaltraining in een kwartiertje op je lichaam heeft volgens het Internet.

Een opsomming:

  • HIIT verbetert de conditie van je hart,
  • het geeft meer spierkracht,
  • je raakt er onnodige kilo’s door kwijt,
  • het stimuleert de vetverbranding,
  • het verhoogt de aanmaak van je groeihormoon,
  • het verlaagt je bloeddruk,
  • maakt je bloedvaten gezond,
  • het verbetert je weerstand,
  • het geeft je brein een boost.

Kortom: HIIT is écht de shit!

Wat zegt de wetenschap over HIIT?

Maar in hoeverre zijn deze claims ook wetenschappelijk onderbouwd? Kunnen de huidige beweegrichtlijnen inderdaad regelrecht de prullenbak in omdat 10 minuten intervaltraining net zoveel gezondheidswinst oplevert als 45 minuten hardlopen of fietsen?

Is het nog wel nodig om lange duurtrainingen te doen als het ook in een kwartiertje kan? Is HIIT inderdaad zo plezierig als dokter Google het voorspiegelt?

En al die andere varianten van intervaltraining, zoals SIT en HIDIT, wat kun je daar als sporter precies mee?

Wat kan HIIT training betekenen voor jou?

In aflevering 127 van de Slimmer Presteren Podcast duiken Gerrit en Jurgen in het onderzoek dat naar intervaltraining is gedaan en zoeken ze uit of alle wetenschappers ook al overtuigd zijn van de voordelen van HIIT.

Tijdens het Zoomen met Vroemen horen zij van sportarts en coach Guido Vroemen hoe hij intervallen precies in de trainingsschema’s van zijn atleten weet te verwerken.

Heeft hij een gouden formule om HIIT in de praktijk toe te passen?

Video HIIT intervaltraining: dé manier om fit te worden in minder tijd?

https://www.youtube.com/watch?v=CjdItJCsyBE

Categorieën
Interview met gast Masters of Movement Seizoen 6

Bonus. Slimmer presteren door je brein in beweging te brengen

Home » Afleveringen

Dit is een bonus aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer presteren door je brein in beweging te brengen

INLEIDING:

Hoe word je slimmer door te bewegen? En welke oefeningen voor je brein laten je creatiever bewegen?

Voor een antwoord hierop legden we ons oor te luister bij de vierde Masters of Movement Masterclass. Deze bijeenkomst op vrijdag 9 december 2022, werd aangevoerd door cabaretier en gymleraar Peter Heerschop.

Een van Nederlands bekendste hersenwetenschappers Margriet Sitskoorn toonde ons de relaties tussen het brein, onze complexe omgeving, en het effect van bewegen daarop.

De Portugese onderzoekster Sara Santos deelde veel voorbeelden van hoe je de creativiteit bij sporters kan stimuleren.

De avond eindigde met een interactieve workshop kickboksen – zonder rake trappen en klappen gelukkig – onder leiding van wereldkampioen Floris Hoek uit Katwijk.

In deze aflevering blikken Jurgen en Gerrit terug op wat ze die avond hebben geleerd, en komen alle hoofdrolspelers een voor een aan het woord.

Slimmer Presteren Podcast nu ook op LinkedIn

De Slimmer Presteren Podcast vind je vanaf nu ook op LinkedIn. Naast dat je daar direct ziet wanneer er een nieuwe aflevering online komt, voegen we ook iets nieuws toe:

Iedere week delen we een tip, uiteraard gebaseerd op wetenschap, om slimmer te presteren in je werk. Inspiratie uit de fysiologie, psychologie en voedingsleer.

Zo is er bijvoorbeeld een studie die aantoont dat mensen die koud (af)douchen, zich minder vaak ziekmelden.

Nieuwsgierig? Ga ons dan nu gelijk even volgen op LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/slimmer-presteren-podcast/

Werk met zin!

Slimmer Presteren Podcast
Categorieën
Seizoen 6

126. Jaaroverzicht 2022: wat zullen we nooit vergeten uit ons derde jaar?

Home » Afleveringen

Dit is de 126e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Jaaroverzicht 2022: wat zullen we nooit vergeten uit ons derde jaar?

INLEIDING:

En daar is nummer 126. De mannen van de Slimmer Presteren Podcast hebben het geflikt: de marathon aan afleveringen is ook dit jaar weer voltooid!

Wat waren de hoogtepunten van 2022 en welke momenten maakten het verschil?

Hoogtepunten Slimmer Presteren Podcast in 2022

Dat waren toch zeker wel de diverse ontmoetingen met onze luisteraars. Wat een leuke mensen zijn dat toch!

We trapten het jaar af met samen live schaatsen kijken tijdens de Olympische 10km in Beijing. Samen met kenners Anne Tauber en Martin van de Pol leerden wat er voor nodig is om hard te schaatsen. Wat lijkt dat alweer lang geleden zeg.

In mei 2022 stonden we voor het eerst echt oog in oog met een grote groep luisteraars tijdens de viering van onze 100ste aflevering. In de theaterzaal in Leersum maakten we een aflevering over het Placebo Effect, speelden we onze eigen Slimmer Presteren Kennisquiz en gingen we daarna gezellig samen sporten.

Uiteraard (bijna) allemaal in zo’n prachtig Slimmer Presteren sportshirt. Die we tot onze trots en vreugd bij steeds meer sportwedstrijden in het het deelnemersveld kunnen zien. Iedereen die op onze mailinglijst staat, ontdekt de kortingscode waarmee je zo’n shirt gratis kan bemachtigen.

Plannen Slimmer Presteren Podcast voor 2023

En…wat gaan we volgend jaar eigenlijk doen? Nou, wat ons betreft komen er nog veel meer ontmoetingen met onze luisteraars.

Of het nou is door gezamenlijke deelname aan wedstrijden; zie onze wekelijkse mailing voor de actuele kalender. Of bij onze eigen Slimmer Presteren events en meetups.

Een belangrijke om in je agenda te zetten is de Heuvelrug Triathlon, op zaterdag 9 september 2023 rondom het Henschotermeer. Ook als je nog nooit een triathlon gedaan hebt, is dat een hele leuke om mee te doen. We helpen je er doorheen! Letterlijk.

Maar het belangrijkste plan voor 2023 is natuurlijk dat we van plan zijn om gewoon weer twee keer 21 afleveringen te gaan maken.

Waarin we kijken naar de laatste ontwikkelingen in de (sport-)wetenschap, ons laten inspireren door de topsport, maar daarbij altijd terugkomen op de vraag:

Is het voor een amateursporter nou zinvol of onzin om hier je tijd, energie of geld aan te besteden?

Heb jij nog leuke suggesties voor onderwerpen of specifieke vragen?

Aarzel niet en neem contact met ons op!

Video jaaroverzicht 2022: wat zullen we nooit vergeten uit ons derde jaar?

https://www.youtube.com/watch?v=dfoum-odLxU

Categorieën
Interview met gast Seizoen 6

125. Trainen voor een gezonder hart volgens Thijs Eijsvogels

Home » Afleveringen

Dit is de 125e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Trainen voor een gezonder hart volgens Thijs Eijsvogels

INLEIDING:

Sporten is gezond en verlaagt de kans op hart- en vaatziekten. Maar net als je gewone spieren wordt tijdens inspanning ook je hart belast. Hoe train je je hart op de beste manier en kan teveel belasting misschien ook een gevaar vormen?

Een wielrenner die carriëre vroegtijdig afbreekt

Eind oktober 2022 kondigde de wielrenner Sonny Colbrelli zijn afscheid van het peloton aan. Met zijn 32 jaar was hij zeker nog niet te oud voor de koers. Sterker nog: slechts één jaar eerder had de Italiaan het beste seizoen van zijn wielercarrière beleefd, met overwinningen in Parijs-Roubaix, de Benelux Tour, en het Italiaans én Europees kampioenschap.

Maar krap een half jaar later ging het plotsklaps mis met Colbrelli. Tijdens de Ronde van Catalonië in maart 2022, in de rit naar Sant Feliu de Guíxols waar hij als tweede over de streep kwam, stortte hij na afloop in elkaar. Oorzaak: een hartstilstand als gevolg van ritmestoornissen.

Gelukkig voor Colbrelli zien de hartspecialisten tegenwoordig wel vaker een sporter met dit soort problemen en zijn er redelijk eenvoudige oplossingen voorhanden. De Italiaan kreeg een implanteerbare defibrillator om zijn hartritme te ondersteunen. Het bood Colbrelli soelaas: hij revalideerde voorspoedig en wilde weer snel terugkeren in het wielerpeloton.

Maar helaas voor de renner dwarsboomden de Italiaanse regels hem bij dit plan. In tegenstelling tot Nederland en de meeste andere landen is in Italië topsport met een implanteerbare defibrillator namelijk niet toegestaan. Colbrelli overwoog nog even om een Zwitser licentie te nemen, maar de wielerautoriteiten gaven hem hier uiteindelijk geen groen licht voor. Het betekent het einde van Colbrelli’s carrière.

Thijs Eijsvogels legt uit hoe (on)gezond sporten voor je hart is

Colbrelli is niet de enige wielrenner die tijdens zijn carrière met problemen aan het hart te kampen krijgt. Het roept de vraag op hoe gezond duursporten eigenlijk is voor het hart.

Wat maakt het hart kwetsbaar voor langdurige en extreme belasting?

Is er misschien een optimale dosis voor een gezond hart en is teveel sporten daarom nadelig?

Voor een antwoord op deze vragen gaan we in de 125e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast in gesprek met Thijs Eijsvogels, inspanningsfysioloog in het Radboudumc in Nijmegen én expert op het gebied van sport en bewegen op de gezondheid van het hart.

Video trainen voor een gezonder hart volgens Thijs Eijsvogels

https://www.youtube.com/watch?v=PzgPtZ-vDxU

Categorieën
Hardlopen Seizoen 6 Training en herstel

124. Schaven aan je loopstijl: voor wie is dat zinvol of onzin?

Home » Afleveringen

Dit is de 124e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Schaven aan je loopstijl: voor wie is dat zinvol of onzin?

INLEIDING:

Kleine pasjes, grote stappen. Voorovergebogen lichaam, kaarsrecht bovenlijf. Pompende armen, armen die amper bewegen. Kijk je om je heen tijdens een loopwedstrijd dan zie je een enorme variatie in loopstijlen. Is er een zuinige manier om te lopen en hoe kun je die trainen?

Een kampioen met een loopstijl die er niet uit zag

We vergeten het wel eens. Maar Emil Zátopek -bijnaam: de Locomotief- was echt een geweldige langeafstandsloper! Ga maar na. De Tsjecho-Slowaak won op de Olympische Spelen in 1952 in Helsinki drie keer goud, op de 5 en 10 kilometer op de baan én op de marathon.

Tijdens zijn carrière wist hij bovendien op allerlei verschillende afstanden 18 wereldrecords aan te scherpen. Tussen 1948 en 1954 won hij 38 wedstrijden op rij op de 10 kilometer. En in de periode 1949-1951 won hij alle 69 wedstrijden waaraan hij deelnam! Kortom: Zátopek was een absolute grootheid in zijn tijd.

Is schudden en schokken tijdens het hardlopen nadelig?

Helaas voor hem: Zátopeks successen worden heden ten dage veel minder goed herinnerd dan zijn loopstijl. Want daar was volgens Jan en Alleman écht alles op aan te merken, zo lelijk liep de Tsjecho-Slowaak. Hij schudde met zijn hoofd en schokte met zijn lichaam. Volgens sommige journalisten was Zátopek ‘het afschrikwekkendste horror-spektakel sinds Frankenstein’.

Wat is het effect van loopstijl op snelheid?

Zátopek zelf zat er niet mee. Hij pareerde de kritiek met de uitleg dat het bij het hardlopen om de snelheid ging en dat atletiektoernooien geen schoonheidsverkiezingen waren. Dat laatste is nog steeds zo, maar toch is er tegenwoordig bij het hardlopen veel aandacht voor loopscholing. Hoe zit dit eigenlijk?

Valt er wat te winnen met een goede loopstijl, en hoe ziet die er dan uit?

De 124e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast gaat aan de hand van de wetenschappelijke studies, eigen ervaringen in de praktijk, en de kennis van topcoach Guido Vroemen op zoek naar het antwoord.

Video over schaven aan je loopstijl: voor wie is dat zinvol of onzin?

https://www.youtube.com/watch?v=VgMK9db_zjs

Categorieën
Seizoen 6 Training en herstel

123. Je marathontijd blijven aanscherpen: hoe doe je dat?

Home » Afleveringen

Dit is de 123e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Je marathontijd blijven aanscherpen: hoe doe je dat?

INLEIDING:

Bij de eerste marathon ben je blij dat je de finish haalt. Maar daarna wil je steeds meer en ga je voor een PR. En nog een. En nog een. Hoe lang kun je je blijven verbeteren op de marathon? En waar ligt jouw grens voor een snellere marathon?

Bij je eerste marathon al voor een snelle tijd

Debuteren op de marathon in een toptijd, dat is voor maar weinig atleten weggelegd. Maar Letesenbet Gidey, de Ethiopische langeafstandsloopster, besloot het in 2022 toch te proberen. Op de baan had ze de jaren ervoor al laten zien dat ze razendsnel was: niet voor niets was ze nog steeds wereldrecordhoudster op de 5 en 10 kilometer. 

Een bijzonder snelle vrouw op de marathon

Maar ook bij een paar uitstapjes buiten de baan had Gidey haar talent al geregeld tentoongespreid. In 2019 was ze, 21 jaar oud pas, wereldkampioene in het veldlopen geworden én had ze Zevenheuvelenloop gewonnen in een tijd van onder de drie kwartier. Het was de beste wereldprestatie ooit voor een vrouw op de 15 kilometer en om het in het juiste perspectief te plaatsen: Gidey was die dag sneller dan Khalid Choukoud, Nederlands toploper bij de mannen.

De beste plek voor een marathondebuut

Het was duidelijk dat Gidey het in zich had om ooit ook op de marathon een toptijd neer te zetten. Maar wat was het beste moment om deze stap te maken? En waar zou ze dan haar eerste marathon moeten lopen? Het bleef lange tijd gissen want er zijn zoveel marathons tegenwoordig waar knetterhard gelopen wordt.

Het werd Valencia, 4 december 2022 in de ochtend: een parcours als een biljartlaken, heerlijk Spaans winterzonnetje, een uitstekend deelnemersveld. Perfecte omstandigheden voor een toptijd. Bovendien kende Gidey het parcours: tijdens de editie die een jaar eerder gehouden werd, had ze de halve marathon afgeraffeld in 1 uur 2 minuten en 52 seconden, een wereldrecord op die afstand.

Een uniek marathon prestatie in Valencia

Toen Gidey aan de start van de marathon verscheen werd er daarom stiekem gehoopt op een nieuw wereldrecord. Maar een tijd die sneller was dan de 2.14.04 van Brigid Kosgei zat er helaas niet in voor de Ethiopische. Gidey werd zelfs in de slotfase geklopt, maar met een tijd van 2.16.49 noteerde ze wél de snelste tijd voor een debutant ooit.

Wat kun je doen voor een snellere marathon?

Letesenbet Gidey lijkt in ieder geval een mooie toekomst als marathonloopster tegemoet te gaan. Wat is eigenlijk dé manier om jezelf te blijven verbeteren op zo’n afstand?

Is het een kwestie van alleen méér trainen?

Maar hoe dan: lange afstanden of juist veel intervals?

Is krachttraining een slim idee?

En hoe zorg je ervoor dat je niet teveel gaat doen en geblesseerd raakt?

Aflevering 123 van de Slimmer Presteren Podcast gaat op zoek naar de antwoorden.

Video je marathontijd blijven aanscherpen: hoe doe je dat?

https://www.youtube.com/watch?v=S8qas6ch_SU

Als eerste op de hoogte!

Meld je nu aan en ontvang iedere vrijdagmorgen een e-mail in je inbox: acties, evenementen en nieuwe afleveringen!