Dit is de 12e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over: Een bakkie koffie, de ideale doping voor sporters?
De gedachte dat cafeïne doping is, komt niet helemaal uit de lucht vallen. Tot 2004 stond de stof nog op de dopinglijst van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Dronk je als sporter meerdere stevige bakken koffie of blikjes energiedrank? Dan deed de mogelijkheid zich voor dat je bij een wedstrijd boven de grenswaarde van 12 μg/ml uitkwam, en dus positief testte.
Inmiddels wordt het pepmiddel gewoon gedoogd in sportwedstrijden. Maar een atleet kan pech hebben: een kop koffie drukt niet bij iedereen direct de turboknop in. Wat is het geheim? Is een kopje koffie de ideale doping voor het sporten? Of toch niet?
Bronnen en handige links
- Het artikel van Jurgen waar het allemaal mee begon: ‘Bakkie doping in de koers’, verschenen in het Wielrenblad (nummer 3, 2019): https://jurgenvanteeffelen.nl/bakkie-doping-koffie-in-de-koers/.
- Kritische kanttekeningen van wetenschappers bij de Leidse epo studie: https://www.scientias.nl/epo-effect-wielersport/.
- Het idee van sportbeleidswetenschapper Roger Pielke Jr. om middelen die een kleiner prestatie-bevorderend effect dan cafeïne hebben van de dopinglijst af te halen: https://www.trouw.nl/nieuws/meer-regels-winnen-de-strijd-tegen-doping-niet~b4aca2a3/.
- ‘The edge’, het boek dat Roger Pielke schreef over vals spel en corruptie in de sport: https://www.bol.com/nl/f/the-edge/9200000054933077/.
- Overzicht van alle wetenschappelijk studies naar het effect van cafeïne op de sportprestatie: https://adamvirgile.com/2019/09/17/wake-up-and-smell-the-coffee-caffeine-supplementation-and-exercise-performance-an-umbrella-review-of-21-published-meta-analyses-2/.
- Canadese studie die laat zien dat de werking van cafeïne op de fietsprestatie afhangt van het genenpakket: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29509641.
- De rol van genen in de afbraak van caffeïne: https://www.scientias.nl/verslaafd-aan-koffie-het-zit-in-de-genen/.
- Waarom een atleet niet klakkeloos de huidige richtlijnen voor cafeïne-inname tijdens inspanning moet volgen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28853006.
- Engelse studie die suggereert dat het cafeïne-effect ook berust op ‘geloof’, placebo dus: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17146324.
- Endure, het boek dat Alex Hutchinson schreef over de verfijnde wisselwerking tussen het brein en de spieren tijdens het sporten: https://www.bol.com/nl/p/endure/9200000078377122/?s2a=#productTitle.
6 reacties op “12. Een bakkie koffie: de ideale doping voor sporters?”
Hey Jurgen en Gerrit, je had het over de j curve en de platte s voor topsporters…wat betreft het imuunsysteem…wat misschien wel leuk geweest zou zijn is dat je de link gelegd zou hebben met jullie podcast over de sportieve darmen. Hoe beter en gezonder je darmen, hoe beter je imuunsysteem, dus misschien werken die darmen van topsporters zo goed dat ze daarom minder vatbaar zijn….
Hoi Jan. Dank voor je reactie, en inderdaad interessant om verschillende observaties proberen te verbinden aan elkaar. Echt grondig onderzoek naar de darmen (en darmflora) van topsporters is nog niet gedaan, dus het blijft gissen op dit moment of we daar hun sterke immuniteit op kunnen gooien. We houden de wetenschap in de gaten!
Hi Jurgen en Gerrit,
Leuke podcast met interessante materie om over na te denken! Zelf denk ik (amateur-hardloper) dat ik zeker in de positieve caffeine responder groep zit. En als ik er verder over nadenk, zit het bij mij in mijn hartslag freqentie. Mijn rusthartslag ligt tussen 35-40 en zonder koffie heb ik altijd langer opstart problemen met snelheid creeeren in mijn training runs. Goede warming-up zou natuurlijk ook helpen, maar ik heb het idee dat koffie (zo ie zo, maar ook zeker voor mijn training) mij een boost geeft, een soort AAN-knop. Hebben jullie daar meer info/ideeen over of koffie en hartslag een directe relatie hebben op prestatie vermogen?
Dank voor jullie antwoord & Groeten!
Hoi Wineke, dank voor je reactie. Zeker, koffie/cafeïne heeft een stimulerend effect op je hartslag, ademhaling en energieverbruik. Een soort ‘warming-up’ inderdaad. Of dit ook zorgt voor het prestatiebevorderende effect tijdens het sporten, daar twijfel ik over omdat een paar minuten inspanning uit zichzelf al voldoende zijn om deze veranderingen teweeg te brengen. Vanuit de wetenschap komt vooral naar voren dat cafeine ervoor zorgt dat ‘de rem om te stoppen’ in je hersenen minder hard wordt ingedrukt en je daarom dieper durft te gaan tijdens het sporten. Maar nogmaals, er zijn talloze studies die naar het effect van cafeïne hebben gekeken (en blijven doen) en steeds weer tot nieuwe en verrassende inzichten komen. Sportieve groet!
haha, eindelijk iets wat wél werkt! En verrassend veel verschil ook nog eens.
Net jullie podcast ontdekt, in de veronderstelling dat het twee ouwe kerels zijn (ik bedoel- middle aged man in lycra)… kom ik er na 3 afleveringen achter dat Gerrit 5 jaar jonger is dan ik. Au.
Ik ben bij aflevering 65, ik loop langzaam in:)
Hoi Gerdy, zoals je merkt… lopen wij ook af en toe achter met reacties beantwoorden (kom er net achter dat de notificaties in de spamfolder belandden).
Welkom als nieuw luisteraar! En leeftijd… ach, is maar een getal toch? 😉
Groet!
Gerrit