Categorieën
Interview met gast Seizoen 2

40. Slimmer presteren volgens succescoach Louis Delahaije

Louis Delahaije: de stille kracht achter vele Nederlandse wielersuccessen. Wat doet hij precies? En lukt het hem om de triatlon op de Nederlandse sportkaart te zetten?

Home » Afleveringen » Seizoen 2 » 40. Slimmer presteren volgens succescoach Louis Delahaije

Dit is de 40ste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over: Slimmer presteren volgens succescoach Louis Delahaije.

Louis Delahaije: de stille kracht achter vele Nederlandse wielersuccessen. Zo is hij niet alleen de huidige coach van Annemiek van Vleuten en Marianne Vos, al eerder was hij als trainer en bewegingswetenschapper werkzaam bij de Rabo-Belkin-Lotto-Jumbo-Visma ploeg. En sinds een aantal jaar is Delahaije hoofdcoach bij de Nederlandse triatlonbond. Wat doet hij precies? En lukt het hem om de triatlon op de Nederlandse sportkaart te zetten?

Louis Delahaije: triatlon- en wielrencoach

Toen Louis Delahaije in 1985 een kijkje nam bij de halve triatlon van Stein besefte de sportieve Limburger dat hij ook aan zijn zwem- en wielervaardigheden moest werken. Hij hield zich destijds voornamelijk met hardlopen bezig. Zo gezegd, zo gedaan: een jaar later stond Delahaije in een geleend brandweerpak aan de start van zijn eerste triatlon, een 1/3e in Eijsden.

De liefde voor deze sport is altijd gebleven. Want hoewel Louis vooral bekend staat als wielertrainer, heeft hij inmiddels al ruim 15 jaar ervaring als coach in de triatlon erop zitten. Tussen 1995 en 2000 was de bewegingswetenschapper bondscoach in Nederland om vervolgens voor eenzelfde periode deze taak bij onze oosterburen voort te zetten.

Toen hij in 2014 gepolst werd om headcoach bij de Nederlandse triatlonbond te worden, hoefde Delahaije daarom niet lang te twijfelen. Hij bleef nog wel verbonden aan de Jumbo-Visma wielerploeg, maar toen hij zag dat het fundament voor een succesvol team gelegd was, nam hij daar vorig seizoen afscheid.

Delahaije wordt geroemd door zijn pupillen maar wat is eigenlijk zijn succesformule? Wat kenmerkt zijn trainingsfilosofie en waar haalt hij zijn wijsheid vandaan? Waarom maakt in zijn optiek een hoogtestage zo’n belangrijk onderdeel van de voorbereiding van een sporter uit?

In aflevering 40 van de Slimmer Presteren Podcast gaan Gerrit en Jurgen met hulp van vele luisteraarsvragen, waaronder die van Annemiek van Vleuten, op zoek naar het geheim van Louis Delahaije.

Video over Slimmer presteren volgens succescoach Louis Delahaije

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *