Categorieën
Interview met gast Seizoen 5 Training en herstel

90. Slimmer bewegen volgens het Athletic Skills Model (ASM) met Prof. Geert Savelsbergh

Volgens het Athletic Skills Model is het niet alleen belangrijk voor topsporters om zich breed motorisch te ontwikkelen, maar geldt dit eigenlijk voor iedereen. Hoe doe je dit? We vragen het aan één van de grondleggers van het model, hoogleraar motorisch leren Geert Savelsbergh.

Home » Afleveringen » Seizoen 5 » 90. Slimmer bewegen volgens het Athletic Skills Model (ASM) met Prof. Geert Savelsbergh

Dit is de 90e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer bewegen volgens het Athletic Skills Model (ASM) met Prof. Geert Savelsbergh

INLEIDING:

Roger Federer, Dafne Schippers en Mathieu van der Poel: het zijn voorbeelden van succesvolle atleten die op weg naar de top meerdere sporten beoefenden. Maar volgens het Athletic Skills Model is het niet alleen belangrijk voor topsporters om zich breed motorisch te ontwikkelen, maar geldt dit eigenlijk voor iedereen. Hoe doe je dit? We vragen het in de 90e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast aan één van de grondleggers van het model, hoogleraar motorisch leren Geert Savelsbergh.

Twee verschillende routes voor sporters naar de top

Roger versus Tiger: zo luidt de titel van het inleidende hoofdstuk van het veelgeprezen boek ‘Range’ dat de Amerikaanse wetenschapsjournalist David Epstein in 2019 uitbracht. Hij beschrijft hierin de uiteenlopende carrières van twee toptalenten op sportgebied.

Aan de ene kant is er het verhaal van Tiger Woods, die toen hij zeven maanden oud was zijn eerste golfstok in handen kreeg. En op zijn tweede deelnam aan zijn eerste golftoernooi (hij won de divisie voor kinderen onder de 10 jaar).

Aan de andere kant is er het verhaal van Roger Federer, die als jongen met zijn vader op zondag squashte. Maar ook regelmatig ging skiën, worstelen, zwemmen, skateboarden en altijd te porren was voor een potje basketball, handbal, badminton, tafeltennis, voetbal en jawel, tennis.

Meer variëren in bewegen is wetenschappelijk bewezen beter voor je prestatie

Zoals de loopbanen van Woods en Federer laten zien, zijn er meerdere wegen die naar sportsucces kunnen leiden. Maar dat de Federer-weg hierbij toch een stuk vruchtbaarder is, blijkt uit een recent overzichtsartikel waarvoor 71 studies bij in totaal 9241 atleten onder de loep werden genomen.

Degenen die de absolute top in hun sport haalden, beoefenden meerdere sporten in hun jeugd en hebben zich pas op latere leeftijd echt gespecialiseerd in hun sport.

Een van de grondleggers Atlethic Skills Model (ASM) Geert Savelsbergh is onze gast

Deze bevinding zal professor Geert Savelsbergh, één van de twee grondleggers van het Athletic Skills model als muziek in de oren klinken. In de 90e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast is hij onze Special Guest.

Video over Slimmer bewegen volgens het Athletic Skills Model (ASM) met Prof. Geert Savelsbergh

6 reacties op “90. Slimmer bewegen volgens het Athletic Skills Model (ASM) met Prof. Geert Savelsbergh”

Gerrit en Jurgen, super deze aflevering. Maakt de sporters meer bewust van bewegen en hoe het kan ondersteunen.
Zelf als Bewegings agoog in de revalidatie maak ik hier veel vuldig gebruik van. Mn bij de doel groep Militaire, juist anders belasten, door gebruik t maken van donorbewegingen en Adaptieve aanpassingen te doen.
Zoals ik de laatste tijd veel merk in jullie podcasts is dat in de revalidatie (therapie en training) veel van de slimmer presteren tips gedaan worden. Met die verstanden dat wel rekening gehouden wordt met de diagnostiek op fysiek of mentale vlak. Zelf ben ik van mening dat men van de revalidatie therapie/training ook veel kan leren als sporter om ook slimmer te presteren.

Beniewd naar de volgende postcasts. had 21 mei graag erbij geweest hellaas. Mag ik zelf weer aan de hobby die dag (sportgeluk)

gr Bart van Zelst

Hoi Bart, dank nog voor je enthousiaste reactie!
Grappige trend die je daar (terecht) spot inderdaad.
We gaan je missen de 21ste! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *