Dit is de 78e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over ‘Waarom helpt sporten amper om af te vallen?’.
Het is de belofte van meer bewegen: calorieën verbranden en zo je overtollige kilo’s kwijtraken. Maar uit tal van onderzoeken blijkt dat je aan het einde van een sportieve dag een stuk minder energie hebt verbruikt dan je had bedacht. Waar blijven die calorieën dan?
In aflevering 78 van de Slimmer Presteren Podcast bespreken we het mysterie van de energiecompensatie.
Meer bewegen en sport leidt tot afvallen is de basisgedachte
Werp een blik op het postuur van de klassementsrenners in het profwielrennen, en het is duidelijk dat ze geen grammetje teveel aan hun lijf hebben. Geen wonder, zal je eerste gedachte zijn, ze verbranden ook lekker veel calorieën met hun urenlange gebeul op de fiets.
Voor de Weight Watchers is het inderdaad een uitgemaakte zaak dat fietsen een uitstekende manier is om af te vallen. De sleutel hiervoor zit hem in de extra calorieën die je lichaam verbrandt: volgens de WW site gaat het bij een lichaamsgewicht van 70 kilo al gauw om 280 kilocalorieën als je één uur rustig fietst. Aan het einde van de dag is je lichaam dan mooi 280 kilocalorieën extra kwijtgeraakt.
Wil je méér energie verliezen? Gooi dan het tempo omhoog zodat de verbranding harder wordt opgestookt en de calorieën er sneller afvliegen.
Wetenschappelijke studies zien juist geen relatie tussen sporten en afvallen
Helaas is het niet zo simpel, zo blijkt uit talloze studies waarbij een groep te zware proefpersonen een langdurig beweegprogramma volgde en na afloop naar de afname in het lichaamsgewicht werd gekeken.
Het effect van de extra calorieverbranding viel nogal tegen. Deze wetenschappelijke inzichten ondergraven het ingesleten idee van ‘bewegen is energie verbruiken is calorieën kwijtraken’, dat zo logisch lijkt dat zelfs een serieuze club als de Wereldgezondheidsorganisatie regelmatige fysieke activiteit als oplossing tegen zwaarlijvigheid aanbeveelt.
Ons lichaam doet aan ‘energiecompensatie’
Waarom dit toch net even te simpel gedacht is, zit hem in de energiecompensatie die in je lichaam plaatsvindt. Hoe dit werkt en waar die verbruikte calorieën dan blijven, bespreken Gerrit en Jurgen in deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.
En tijdens het ‘Zoomen met Vroemen’ legt onze sportarts Guido Vroemen uit waarom je als sporter vooral niet in de valkuil van te weinig eten moet trappen als je wat gewicht wil verliezen.
Bronnen en handige links
- Artikel van Jurgen over de energiecompensatie: https://jurgenvanteeffelen.nl/sporten-zonder-calorieen-kwijt-te-raken-het-mysterie-van-de-energiecompensatie/.
- Aflevering 51 over de slimme eettips: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-3/gezond-eten-in-coronatijd-10-slimme-eettips-voor-afvallen/.
- Aflevering 25 over de energiebalans bij extreme inspanningen: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-2/wat-moet-je-eten-voor-extreme-sport-inspanning/.
- Actieplan eetstoornissen van Guido Vroemen en Rob Veer: https://www.robveer.com/columns/2020/Hardlopen%20en%20verstoord%20eetgedrag%203.0.pdf.
- Website “(w)eet wat je doet” over trainingen die eetproblematiek helpen voorkómen, voordat het misgaat: https://weetwatjedoet.nl/.
6 reacties op “78. Waarom helpt sporten amper om af te vallen?”
De E-learning over eetstoornissen, samengesteld door de atletiekunie is gratis toegankelijk voor trainers en ook voor gewone leden via deze link
https://www.atletiekunie.nl/kenniscentrum/bestuurder-en-commissielid/veilige-sportomgeving/ik-wil-meer-weten-over/eetstoornissen
Super Johan, dank voor de aanvulling!
Interessante podcast! Heel herkenbaar.
Dat ik wel eens verkondig nog nooit een kilo afgevallen te zijn met hardlopen zou dus wel eens waar kunnen zijn. Daarom focus is tegenwoordig liever op dat je blij/ dankbaar moet zijn met wat je wel kan in plaats van een getalletje op een weegschaal die misschien iets anders aangeeft dan je zou willen. Maar ook dat blijft een uitdaging.
En inderdaad meer aandacht op het verbeteren van componenten uit je sport om daar uiteindelijk de winst te behalen in het totaal.
Hoi Corien, dank nog voor je reactie!
[…] Afvallen […]
[…] Onze eerdere aflevering over waarom méér sporten niet de makkelijkste manier is om kilo’s kwijt te raken: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-4/78-waarom-helpt-sporten-amper-om-af-te-vallen/ […]