Categorieën
Seizoen 7 Sportvoeding Wielrennen

128. Lang leve lactaat: dé wonderstof om slimmer te presteren

Ooit werd lactaat beschouwd als een nutteloze en kwalijke afvalstof tijdens inspanning. Inmiddels wordt het steeds duidelijker dat lactaat juist een uitstekende brandstof is. En zelfs een cruciale rol speelt bij andere processen in het sportende lichaam, waaronder het hongergevoel.

Home » Afleveringen » Seizoen 7 » 128. Lang leve lactaat: dé wonderstof om slimmer te presteren

Dit is de 128e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Lang leve lactaat: dé wonderstof om slimmer te presteren

INLEIDING:

Deze week een wat ‘semantische en technische’ aflevering over het verschil tussen verzuren en lactaat. Ooit werd lactaat beschouwd als een nutteloze en kwalijke afvalstof tijdens inspanning. Maar inmiddels wordt het steeds duidelijker dat lactaat juist een uitstekende brandstof is. En zelfs een cruciale rol speelt bij andere processen in het sportende lichaam, waaronder het hongergevoel.

Hoe werkt dit precies? Hoe krijgen we dit inzicht tussen de oren bij sporters en analisten? En beïnvloedt deze kennis het lactaatprikken in de praktijk?

Lactaat komt niet uit je oren, zelfs niet spreekwoordelijk

“Het was gewoon sterven. Toen hij eroverheen kwam, kon ik echt niet meer. Ik had lactaat tot achter de oren. Er zat niet meer in.” Het waren deze woorden waarmee Gijs Leemreize berustend reageerde op de verslaggever van dienst, nadat de jonge Jumbo-Visma renner de 17e etappe van de Giro afgelopen jaar nipt als tweede achter de Colombiaan Santiago Buitrago was gefinisht.

Dat het met een torenhoog lactaat in je lijf lastig is om vol door te blijven fietsen, dat is inderdaad een feit: niet voor niks wordt in de inspanningsfysiologie de lactaatdrempel als belangrijke eigenschap voor fysieke getraindheid en fitheid beschouwd.

Lactaat is niet de stof die maakt dat je niet meer verder kan

Maar dat lactaat daarmee ook de boosdoener is van alle ellende die een uitgeputte renner overvalt wanneer hij zowat op de fiets sterft, zo simpel is het niet. Sterker nog, zo laten wetenschappelijke experimenten zien: wanneer lactaat in de bloedbaan van proefpersonen wordt gespoten, gaan ze er juist harder van fietsen. En wanneer lactaat rechtstreeks in een spier van proefpersonen wordt ingespoten, dan voelen ze daar heel weinig van.

Lukt het om de lactaat-mythe voorgoed de wereld uit te helpen?

Het roept de vraag op waarom lactaat nog steeds zo in het verdomhoekje zit wanneer je atleten, coaches en journalisten erover hoort praten.

In de 128e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast zetten we de recente inzichten omtrent lactaat op een rij.

Wie weet lukt het dan eindelijk om deze mythe voorgoed door te prikken.

Video Lang leve lactaat: dé wonderstof om slimmer te presteren

https://www.youtube.com/watch?v=2xxzEib4P5c

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Als eerste op de hoogte!

Meld je nu aan en ontvang iedere vrijdagmorgen een e-mail in je inbox: acties, evenementen en nieuwe afleveringen!