Dit is de 106e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:
BCAA supplement voor een betere sportprestatie: zinvol of onzin?
INLEIDING:
Vertakte keten aminozuren, beter bekend als BCAA, worden op Internet als belangrijke bouwstof en energiebron voor spieren aangeprezen. Er zijn zelfs pleisters met BCAA erin te koop om tijdens het sporten op je benen of armen te plakken. Wat is het bewijs dat BCAA de sportprestatie bevorderen en werkt zo’n pleister wel?
Eiwitten als belangrijkste bron voor sporters?
Een eeuw geleden was de kennis over sportvoeding nog dusdanig onderontwikkeld, dat toen in 1924 bloed werd geprikt bij 12 topfinishers van de Boston marathon, de meerderheid een gevaarlijk lage bloedsuikerspiegel had.
De lopers hadden destijds nog geen flauw benul dat koolhydraten een superieure brandstof tijdens een langdurige inspanning op hoge intensiteit zijn. Wat ze wél hadden gegeten onderweg? ‘Kip en ander eiwitrijk voedsel, wat anders?’, zo verklaarden de atleten aan de bezorgde artsen.
Welke eiwitten en aminozuren zijn het best voor welk moment?
Heden ten dage zul je amper nog atleten tegenkomen die voor kip- en andere eiwitproducten gaan tijdens hun wedstrijd. Eiwitten zijn de aangewezen bouwstof voor spieren en worden daarom vooral tijdens het herstel aanbevolen.
Alleen rijst wel de vraag voor velen: welke eiwitten, en vooral welke aminozuren (de bouwsteentjes van eiwitten), zijn dan het beste om te nemen?
BCAA wordt aangeprezen als de beste oplossing voor alles
Afgaande op hun productlijst lijken de verkopers van sportvoeding het antwoord wel te weten: BCAA, vertakte keten aminozuren. “Gunstig voor spiermassa, spierkracht, spiercoördinatie, uithoudingsvermogen en vitaliteit.
Tevens belangrijk voor het goed functioneren van de lever, hersenen en het immuun- en antioxidantsysteem”, zo worden de effecten op internet samengevat.
Is inname van BCAA volgens de wetenschap inderdaad zinvol voor sporters?
Maar wat is de wetenschappelijke onderbouwing voor deze claims eigenlijk? Zijn BCAA inderdaad aan te bevelen boven een eenvoudig glas melk of kommetje kwark?
En kunnen BCAA ook via de huid opgenomen worden en op die manier de sportprestatie helpen, zoals de makers van de Nutritape pleister suggereren?
Het zijn vragen waar de mannen van de Slimmer Presteren Podcast na de zomerstop graag induiken. Hun bevindingen hoor je in deze 106e aflevering.
Handige bronnen en links:
- Waarom eiwitten belangrijk zijn voor spieren maar suppletie niet echt nodig is: https://www.topsporttopics.nl/sportwetenschap/factsheet/factsheet-eiwitten/
- NL website van Nutritape: http://www.nutritape.nl/
- Onderzoek van Rob van Berkel naar de claims van Nutritape: https://www.overvoedingengezondheid.nl/is-nutritape-zinvol-voor-sporters/
2 reacties op “106. BCAA supplement voor een betere sportprestatie: zinvol of onzin?”
[…] Aflevering 106 over BCAA: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-6/106-bcaa-supplement-voor-een-betere-sportprestatie-zi… […]
[…] Aflevering 106 over BCAA als supplement: Vertakte keten aminozuren, beter bekend als BCAA, worden op Internet als belangrijke bouwstof en energiebron voor spieren aangeprezen. Wat is het bewijs dat BCAA de sportprestatie bevorderen? https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-6/106-bcaa-supplement-voor-een-betere-sportprestatie-zi… […]