Meten is weten, zo wordt er gezegd. De rol van data in de topsport werd in de afgelopen jaren steeds groter. En ook de populariteit van diverse technologische snufjes die sportprestaties meten nam toe. Neem bijvoorbeeld de vermogensmeter. Met deze powermeter meet je de kracht (wattage) die je levert tijdens het fietsen. Maar hoe fijn sommigen die inzichten ook vinden, niet iedereen is blij met deze meter. Zo menen wielerromantici dat dit hun sport voorspelbaar maakt. En dat renners meer en meer machines worden, die enkel en alleen nog maar afgaan op cijfers. Maar is dit ook echt zo? Je leest, hoort en bekijkt het hieronder.
Wat is een vermogensmeter?
Een vermogensmeter, ook wel powermeter of wattagemeter genoemd, registreert tijdens het fietsen de energie die je verbruikt op het moment dat je trapt. Het geeft je zowel tijdens als na afloop van je inspanning inzicht in je energieverbruik.
Eenmaal klaar met je ronde, dan kun je dankzij de gegenereerde data je training of wedstrijd uitgebreid analyseren. Ging het minder goed dan verwacht? Dan kun je nagaan of je op een bepaald punt misschien te veel energie hebt verbruikt. Hierop kun je vervolgens inspelen in een volgende training of wedstrijd, door de indeling aan te passen bijvoorbeeld. Dit biedt uitkomst voor topsporters. Maar of de amateursporter ook iets heeft aan deze bulk van informatie, is nog maar de vraag.
Vermogensmeter: zinvol of onzin?
In de eerste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast doken Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen direct in de wereld van de vermogensmeter. Met een kritische blik gingen ze op onderzoek uit: wat is nou eigenlijk het nut ervan voor topsporters en amateurs? Hun eerste conclusie: de vermogensmeter is eerder ‘onzin’ dan ‘zinvol’.
Inmiddels zijn de heren een heleboel afleveringen, gesprekken met sporters, wetenschappers en coaches en metertests verder. Of hun meningen inmiddels een beetje bijgesteld zijn? Je hoort én bekijkt het allemaal in de onderstaande afleveringen.
Lijst met afleveringen van de Slimmer Presteren Podcast over de vermogensmeter:
Video’s van de Slimmer Presteren Podcast over de vermogensmeter:
Bonus – Review van de Brooks Glycerin 21 hardloopschoenen
Review van de Brooks Ghost Max hardloopschoenen: Comfort ontmoet duurzaamheid
168. Eindejaarsaflevering: het laatste schoenennieuws, terugblikken en vooruitkijken
120. Slimmer hardlopen of wielrennen met dure inlegzooltjes in je schoenen: zinvol of onzin?
70. Hoeveel en welke soort hardloopschoenen heb je nodig?
53. De hardloopschoenrevolutie dendert voort: toch maar aan de dikke zolen?
37. Nieuwe hardloopschoenen: wat valt er nog te winnen? Met Wouter Hoogkamer
36. Sportkleding: welke invloed heeft de kleur van je schoenen of je shirt op de prestatie?
06. Nike Vaporfly: wat is de grens van innovatie in de sport?
Vond je deze afleveringen over de vermogensmeter interessant? Dan zijn deze afleveringen misschien ook iets voor jou:
- Aflevering 28. Trainingsleer: hoe train je altijd met resultaat?
Sneller, hoger, sterker en gezonder: de beloofde opbrengsten van hard trainen. Maar niet iedereen verbetert zijn fitheid tijdens een trainingsprogramma. Hoe zorg je ervoor dat je profijt van een training hebt en dat je lichaam ook op langere termijn reageert op de aangeboden prikkels? - Aflevering 30. Innovaties in het wielrennen: zijn ze allemaal zo nuttig?
In hoeverre dragen innovaties als windtunnels, voedingsapps, hoogtestages en ketonen bij aan betere wielerprestaties? En wat heeft de amateurfietser eigenlijk aan al deze nieuwe ontwikkelingen in de wielersport? - Aflevering 56. Hoe kun je kwalitatieve data in de sport slim inzetten?
Stappentellers, sporthorloges en sensoren: atleten worden de laatste jaren overspoeld met wearables, die claimen door middel van ‘harde’ data inzicht te geven in je fysieke toestand. Hoe kun je als sporter deze data verzamelen, analyseren en gebruiken? - Aflevering 73. Glucose meten tijdens het sporten (CGM): zinvol of onzin?
Het viel topatlete Anne Tauber op dat steeds meer sporters lijken te trainen met een diabetespatch: een medisch hulpmiddel waarmee diabetespatiënten in realtime via hun telefoon de glucosespiegel kunnen monitoren. Hoe zinvol is dit voor de gezonde sporter?