Categorieën
Herstel marathon Marathon Seizoen 1 Training en herstel

02. Optimaal herstellen na het sporten

Dit is de 2e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over: Optimaal herstellen na het sporten.

Home » Afleveringen » Seizoen 1 » 02. Optimaal herstellen na het sporten

Dit is de 2e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over: Optimaal herstellen na het sporten.

Trainen versus herstellen

Trainen is in feite je lichaam op een bepaalde manier een opdonder geven. Je spieren lopen tijdens de training namelijk kleine scheurtjes op, waar je lichamelijk van moet herstellen. Je lichaam pakt dit aan door cellen in te schakelen die de scheurtjes gaan repareren. Dit zodat je de volgende keer beter tegen die zogeheten opdonder kan. En daardoor steeds sterker, beter en sneller wordt.

Herstel beïnvloeden met tools

Waar een atleet vroeger na een inspanning vooral bijkwam door ‘niks te doen’, is herstellen de laatste jaren meer en meer een actieve bezigheid voor sporters is geworden. Met allerhande zogenaamde ‘recovery tools’ willen aanbieders gebruikers doen geloven dat herstel is te beïnvloeden. Maar is dat ook zo? In deze aflevering bespreken Gerrit en Jurgen het optimaal herstellen na het sporten naar aanleiding van het boek ‘Good to Go’ van Christie Aschwanden.

Video over Optimaal herstellen na het sporten

8 reacties op “02. Optimaal herstellen na het sporten”

Superleuk dat jullie deze podcast maken! Ik en veel sporters met wie ik contact heb doen er hun voordeel mee. Als ik vanuit mijn rollen als amateur triatleet, trainer / coach / sportmasseur ooit een bijdrage kan leveren hieraan laat het weten. Kracht Stroomt! Tot ziens bij de uhtt trainingen

Hoi Nienke,
Dank voor je aardige complimenten. Fijn dat je de podcast deelt met sporters om je heen. En we zullen je aanbod in ons achterhoofd houden!

Hai Lycra mannen. Leuke podcast weer! Nog even over dat ijsbad. Uit dat onderzoek in Maastricht kwam dus dat ontstekingen, en dus spierpijn afnam door de kou, maar de spiermassa minder toeneemt.Als je al genoeg spieren hebt is dat toch juist prima? Overigens vind ik na het sporten ijskoud douchen alleen prettig als ik eerst in de sauna heb gezeten, en hou mijzelf voor dat de afwisseling de de bloedstroom bevordert en daardoor de afvalstoffen worden afgevoerd.

Hoi Lucas, dank voor je enthousiaste reactie. Wat betreft je punt van ‘genoeg spieren’ hebben: spieren worden continu afgebroken (tijdens een week bedrust verlies je al gauw 1,5 kilo aan spieren). Training is dus onontbeerlijk voor nieuwe spieraanmaak; dan is het wel belangrijk dat dit zo optimaal mogelijk gebeurt. Maar misschien doel je op het niet ’teveel spiermassa’ willen kweken omdat dat je duurvermogen in de weg kan gaan zitten, dat is een onderwerp waar we het binnenkort nog over gaan hebben. En blijf genieten van de koude douche + sauna, als jij dit fijn herstellen vindt, vooral doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *