Categorieën
Doping Specials Seizoen 3

50. Afsluiting Doping Specials: reacties, vragen en onze slotconclusie

Wat zijn de geleerde lessen van de ‘Doping Specials’? De lijst, de controles, de straffen en de medische dispensaties: hoe staat het antidopingbeleid ervoor en waar gaat het de komende jaren naar toe? Gerrit en Jurgen maken samen de balans op.

Home » Afleveringen » Seizoen 3 » 50. Afsluiting Doping Specials: reacties, vragen en onze slotconclusie

Dit is de 50e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. De achtste en laatste van hun serie “Doping Specials”. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen alle vragen het over ‘Afsluiting Doping Specials: reacties, vragen en onze slotconclusie.’

Wat zijn de geleerde lessen van de ‘Doping Specials’? De lijst, de controles, de straffen en de medische dispensaties: hoe staat het antidopingbeleid ervoor en waar gaat het de komende jaren naar toe? Aan de hand van de afgelopen interviews en de vragen van onze luisteraars maken Gerrit en Jurgen in deze slotaflevering -aflevering 50 van de Slimmer Presteren Podcast- de balans op.

Nieuwe cijfers over doping in Nederland

Een dopingvrije sport, die zit er voorlopig niet aan te komen. Ook in Nederland niet. Vorige week werden de nieuwste dopingprevalentiecijfers gepubliceerd door het Mulier instituut. En die gingen in vergelijking met de vorige meting uit 2015 zeker niet de goede kant op.

De nogal eufemistische slotconclusie van de onderzoekers: er is geen duidelijke stijging in dopinggebruik onder Nederlandse topsporters. Statistisch gezien juist, maar inzoomend op de cijfers zelf kan niet anders dan geconstateerd worden dan dat de dopingmoraal in ons land de afgelopen vijf jaar absoluut niet netter geworden is.

De schatting van het dopinggebruik onder Nederlandse topsporters ligt momenteel op 12,5 procent (met een onzekerheidsmarge van 3,0 tot 24,7 procent) terwijl vergelijkbare data uit 2015 een schatting van 7,6 procent lieten zien (met een onzekerheidsmarge van 0 tot 25,5 procent). Nog een stuk verontrustender is het dat bijna één op de vier Nederlandse topsporters het gebruik van medicatie op recept zonder een medische noodzaak enigszins of zelfs geheel acceptabel vindt.

Doping specials: lessen voor de toekomst

De fans zullen er maar mee moeten leven: van geen enkele gouden sportprestatie in Tokio deze zomer staat vast of die brandschoon afgeleverd wordt. Ook als dit een Nederlandse Olympiër betreft.

Na 7 afleveringen van onze Doping Specials zetten Gerrit en Jurgen alle geleerde lessen op een rij. De lijst, controles, straffen en dispensaties: hoe staat het antidopingbeleid er nu voor en waar gaat het de komende jaren naar toe? Aan de hand van de interviews met onze Special guests én de vragen van onze luisteraars maken onze hosts in deze slotaflevering de balans op.

Video over Afsluiting Doping Specials: reacties, vragen en onze slotconclusie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *