Categorie: Seizoen 3
Dit zijn de 21 afleveringen uit seizoen 3 van de Slimmer Presteren Podcast; over sport, onderzoek en innovatie.
63. Afsluiting seizoen 3: Slimme tips van onze favoriete luisteraars
Pfffh. Moe maar voldaan sprint de Slimmer Presteren Podcast naar de eindstreep van alweer haar derde seizoen. Na 62 afleveringen is het woord nu aan onze Vrienden van de Show. Welke tips hebben zij om slimmer te presteren?
62. Slimmer trainen: hoe kan hartslagvariabiliteit (HRV) je hierbij helpen?
Deze week hebben Gerrit en Jurgen het over hartslagvariabiliteit. Want wat is dat nou precies? Hoe kun je het meten? En hoe kun je die data vervolgens gebruiken om je training te optimaliseren? De heren praten je bij!
61. Is een coolingdown na het sporten zinvol of onzin?
Het lijkt de normaalste zaak van de wereld: even rustig dribbelen of uitfietsen na een training. Maar terwijl wielrenners na een loodzware etappe nog minutenlang op de rollers trappen, mogen voetballers na een wissel direct op de bank plaatsnemen. Vergeten ze het misschien of heeft een coolingdown eigenlijk helemaal geen nut?
60. Winst met wind: de perfecte stroomlijn op de fiets
Dat aerodynamica een belangrijke rol speelt op de fiets laat de historie van het wielrennen zien. Wat zijn de belangrijkste inzichten die de wetenschap hierbij heeft gebracht? En is het dus zinvol voor een recreant om een prijzige aerofiets aan te schaffen?
59. Overtraining: hoe kun je het voorkomen?
No pain, no gain is het welbekende motto van alle sporters. Goed trainen is essentieel om vooruit te komen, maar voldoende herstel is hierbij ook van belang. Wanneer train je eigenlijk te hard en hoe kom je hier snel achter?
58. Welke muziek kan jouw sportprestatie verbeteren?
‘We are the champions’ en ‘Bloed, zweet en tranen’. Muziek is allang niet meer weg te denken uit de sport. Maar wat is het bewijs dat muziek de fysieke prestatie écht kan beïnvloeden? En hoe werkt dit dan precies? Gerrit en Jurgen bespreken het in aflevering 58 van de Slimmer Presteren Podcast.
57. Helpt extra bicarbonaat de sportprestatie?
Dat in een zware wedstrijd het melkzuur zowat uit je oren spuit, is sterk overdreven. Maar het is zeker zo dat spieren tijdens een intensieve inspanning gaan verzuren. Kan bicarbonaat hier tegen helpen en op deze manier verlichting geven? En werkt smeren eigenlijk net zo goed als slikken?
56. Hoe kun je kwalitatieve data in de sport slim inzetten?
Atleten worden de laatste jaren overspoeld met wearables die door middel van ‘harde’ data claimen inzicht te geven in je fysieke toestand en training. Maar onderzoek laat zien dat kwalitatieve data misschien wel zinvoller zijn. Hoe kun je als sporter deze data handig verzamelen, analyseren en gebruiken? De hosts praten erover met ‘special guest’, data-analist Stephan van der Zwaard.
55. Hoe snel verlies je opgebouwde conditie in een rustige periode?
Was je eindelijk klaar voor je eerste hele of halve marathon of de Amstel Gold Race toertocht, gooide corona de boel op slot. Weg trainingsdoel, weg motivatie. Wat kun je doen om toch fit te blijven tijdens een lange wedstrijdloze of inactieve periode?
54. Herinneringen aan, en tips voor, je eerste triatlon
De eerste keer is altijd bijzonder. Dit geldt al helemaal voor je eerste triatlon. Wordt het lijden of genieten? Aan de hand van de ervaringsverhalen van luisteraars en de keiharde data geven Gerrit en Jurgen tips voor een onvergetelijke eerste triatlon.
53. De hardloopschoenrevolutie dendert voort: toch maar aan de dikke zolen?
In navolging van Nike hebben ook andere fabrikanten marathonschoenen, en ook spikes, op de markt gebracht met veerkrachtige zolen en een stijve carbonplaat erin verwerkt. Is nú het moment om je geld uit te geven aan een paar dure superstappers?
52. Extra vitamine D voor een betere sportprestatie?
De donkere winterperiode loopt ten einde en het buitensporten lonkt. Tijd om onze vitamine D spiegels op te peppen! Profiteert de sportprestatie hier ook van en is het daarom goed om vitamine D als supplement te nemen?