Categorieën
Hardlopen Seizoen 5 Sportvoeding Training en herstel Training marathon

94. Een Rotterdam marathon lopen volgens het boekje, hoe dan?

Was het de samenwerking met coach Guido Vroemen? De schoenen met de dikke zolen? Het Slimmer Presteren shirt? Zaten beginnersfouten hem bij de vorige marathon van Rotterdam nog lelijk in de weg, dit keer ging het van een leien dakje bij onze Gerrit. Wat is er in een half jaar allemaal veranderd? We blikken terug op #demooiste marathon van Nederland.

Home » Afleveringen » Seizoen 5 » 94. Een Rotterdam marathon lopen volgens het boekje, hoe dan?

Dit is de 94ste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Een Rotterdam marathon lopen volgens het boekje, hoe dan?

INLEIDING:

Was het de samenwerking met coach Guido Vroemen? De schoenen met de dikke zolen? Het Slimmer Presteren shirt? Zaten beginnersfouten hem bij de vorige Rotterdam nog lelijk in de weg, dit keer ging het van een leien dakje bij onze Gerrit. Wat is er in een half jaar allemaal veranderd? In aflevering 94 van de Slimmer Presteren Podcast blikken we terug op #demooiste.

De Rotterdam Marathon is zwaarder dan een stevige voetbalwedstrijd

Nee, leuk vond hij het niet, zo eerlijk was Arjen Robben wel. Terugblikkend op zijn eerste marathon moest de 38-jarige oud-voetballer erkennen dat 42,195 kilometer hardlopen door Rotterdam toch echt iets anders is dan een voetbalwedstrijd op het hoogste niveau. “Ik heb het gehaald, maar daar is alles mee gezegd. Ik ben vaak diep gegaan en heb ook vaak genoeg moeten knokken, maar dit was ook echt vechten”, aldus Robben tegenover de verslaggever van het AD.

Tussen de 35 en de 40 kilometer wordt een marathon pas echt loodzwaar

Aan de zijde van ervaren marathonrot Erben Wennemars, ging Robben zeer voortvarend van start. Tot halverwege lagen zijn kilometertijden nog onder de 4 minuut en 15 seconden. Maar na 25 kilometer bleek de oud-international toch als een jonge hond te hard van start te zijn gegaan en kelderde zijn tempo.

Tussen de 35 en 40 kilometer kreeg hij het echt zwaar, gezien zijn gemiddelde kilometertijd van net onder de 6 minuten per kilometer.  

Het publiek van de Rotterdam Marathon is echt uniek en geeft je kracht

Het werd nog even spannend of Robben op het laatste stuk zou worden ingehaald door de drie jaar oudere Slimmer Presteren podcasthost Gerrit Heijkoop. Die had geleerd van zijn eerdere marathons en liep deze aflevering van #demooiste in een tempo dat zo strak was als een Zwitsers uurwerk.

Uiteindelijk finishte Robben nog een paar minuten voor Heijkoop. Dankzij het publiek: “Dank aan iedereen daarvoor, dat sleepte me er doorheen. In het begin was ik wel een beetje met een tijd bezig, maar op een gegeven moment gooi je dat overboord. Dan is het overleven en binnenkomen in mijn eerste marathon. Dan merk je wat zoiets doet met je lijf. Maar ik heb het gehaald.”

Alle lessen en tips van de eerdere Rotterdam Marathons goed weten toe te passen

Mocht er nog een volgende keer komen, dan zal Robben graag de tips van Gerrit Heijkoop ter hand nemen. Want een marathon volgens het boekje lopen is geen sinecure, dat heeft de oud-international inmiddels aan den lijve mogen ondervinden.

Wat die tips allemaal zijn, dat hoor je in de 94e aflevering van de Slimmer Presteren podcast.

Video over Een Rotterdam marathon lopen volgens het boekje, hoe dan?

https://www.youtube.com/watch?v=cMuIiv_YNYU

8 reacties op “94. Een Rotterdam marathon lopen volgens het boekje, hoe dan?”

Ha Gerrit, Ik kwam je nog tegen in Crooswijk. Waar jij al richting de laatste kilometers liep, wachtte mij nog een ronde om de Kralingse plas. Net als jij heb ik een dik PR gelopen (3:52) en een prachtige dag beleefd.

Groeten,

Menno

Hey wat tof om te lezen Menno! Leuk dat je even reageert. Gefeliciteerd met je mooie PR!

Hoi Jurgen en Gerrit,
Dank weer voor de mooie podcast en geweldige terugblik! Ik heb altijd gezegd dat ik nooit een marathon zal lopen, maar als ik dit zo allemaal hoor en zie, gaat het toch wel kriebelen…. Wie weet! Eerst de halve maar een keer uitlopen zoals jij deze editie hebt gedaan…

Wat ik me verder afvroeg, waar haalt Guido de data vandaan van je contacttijd van je voet op de grond? Is dat ook data uit de Stryd? Ik overweeg de aanschaf… vind hem prijzig maar houd ook wel van een goede gadget op z’n tijd…

Kijk uit naar volgende maand!
Groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *