Categorieën
Seizoen 6 Training en herstel

117. Slimmer presteren door te trainen met extra warme kleding aan: zinvol of onzin?

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat langdurige hittetraining zorgt voor betere prestaties bij lage temperaturen. Hoe werkt dit precies en helpt het al door je heel warm aan te kleden tijdens het trainen? En is dit eigenlijk gevaarlijk?

Home » Afleveringen » Seizoen 6 » 117. Slimmer presteren door te trainen met extra warme kleding aan: zinvol of onzin?

Dit is de 117e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer presteren door te trainen met extra warme kleding aan: zinvol of onzin?

INLEIDING:

Ga je sporten in de warmte dan kun je je lichaam daaraan laten wennen. Maar er zijn ook aanwijzingen dat langdurige hittetraining ervoor zorgt dat je bij koelere temperaturen beter presteert. Hoe werkt deze warmte training precies en helpt het al door je heel warm aan te kleden tijdens het trainen? En is dit eigenlijk gevaarlijk? We bespreken het in de 117e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Topprestatie met een extra laagje kleding aan

Ach, als dit probleem met een extra shirt opgelost kon worden, dan moest dat maar. Annemiek van Vleuten vertelde in de ‘In het Wiel’ podcast dat zij tijdens de door haar op miraculeuze wijze gewonnen wegwedstrijd tijdens de afgelopen WK wielrennen in Australië van de jury een oranje shirt over haar snelpak moest aantrekken. De renster had zich noodgedwongen in dat laatste gehesen toen bleek dat de nieuwe teamkleding een paar maatjes te groot was.

Warm kleden in koelere omstandigheden

Nee, heel professioneel kwam het allemaal niet over. Maar om daar nu over te klagen, daar was geen tijd voor. Van Vleuten moest knechten voor Vos, dat was nou eenmaal het enige waarom ze vandaag -met een breukje in haar elleboog- op de fiets was gestapt.

Dus hop, snel dat shirt aan, en door met de koers. Een beetje warm was het wel in het begin merkte ze, maar gelukkig waren de omstandigheden in Australië niet zo heet als in Tokio een jaar eerder, tijdens de Olympische Spelen in 2021.

Hittetraining en acclimatiseren in voorbereiding op een grote wedstrijd

Destijds had Van Vleuten zich grondig voorbereid op de hitte door regelmatig in een klimaatkamer te trainen en op tijd naar Japan af te reizen. Het is het welbekende acclimatiseren, je lichaam laten aanpassen aan de warmte door de warmte juist op te gaan zoeken.

Afreizen naar een tropisch land, een heet bad na de training nemen, de sauna regelmatig bezoeken of gewoon een extra shirt en broek op de fiets aan te trekken; het zijn allemaal manieren om aan de warmte te wennen.

Hittetraining levert betere prestaties, ook in minder warme temperaturen

Volgens recent Noors onderzoek helpt deze aanpak echter niet alleen om in warme omstandigheden beter te presteren maar ook bij koelere temperaturen.

Hoe dit precies zit en of het zinvol is om je tijdens het sporten wat dikker in te pakken, hoor je in de 117e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Video over slimmer presteren door te trainen met extra warme kleding aan: zinvol of onzin?

https://www.youtube.com/watch?v=woB-xempWIo

Één reactie op “117. Slimmer presteren door te trainen met extra warme kleding aan: zinvol of onzin?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *