Dit is de 125e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:
Trainen voor een gezonder hart volgens Thijs Eijsvogels
INLEIDING:
Sporten is gezond en verlaagt de kans op hart- en vaatziekten. Maar net als je gewone spieren wordt tijdens inspanning ook je hart belast. Hoe train je je hart op de beste manier en kan teveel belasting misschien ook een gevaar vormen?
Een wielrenner die carriëre vroegtijdig afbreekt
Eind oktober 2022 kondigde de wielrenner Sonny Colbrelli zijn afscheid van het peloton aan. Met zijn 32 jaar was hij zeker nog niet te oud voor de koers. Sterker nog: slechts één jaar eerder had de Italiaan het beste seizoen van zijn wielercarrière beleefd, met overwinningen in Parijs-Roubaix, de Benelux Tour, en het Italiaans én Europees kampioenschap.
Maar krap een half jaar later ging het plotsklaps mis met Colbrelli. Tijdens de Ronde van Catalonië in maart 2022, in de rit naar Sant Feliu de Guíxols waar hij als tweede over de streep kwam, stortte hij na afloop in elkaar. Oorzaak: een hartstilstand als gevolg van ritmestoornissen.
Gelukkig voor Colbrelli zien de hartspecialisten tegenwoordig wel vaker een sporter met dit soort problemen en zijn er redelijk eenvoudige oplossingen voorhanden. De Italiaan kreeg een implanteerbare defibrillator om zijn hartritme te ondersteunen. Het bood Colbrelli soelaas: hij revalideerde voorspoedig en wilde weer snel terugkeren in het wielerpeloton.
Maar helaas voor de renner dwarsboomden de Italiaanse regels hem bij dit plan. In tegenstelling tot Nederland en de meeste andere landen is in Italië topsport met een implanteerbare defibrillator namelijk niet toegestaan. Colbrelli overwoog nog even om een Zwitser licentie te nemen, maar de wielerautoriteiten gaven hem hier uiteindelijk geen groen licht voor. Het betekent het einde van Colbrelli’s carrière.
Thijs Eijsvogels legt uit hoe (on)gezond sporten voor je hart is
Colbrelli is niet de enige wielrenner die tijdens zijn carrière met problemen aan het hart te kampen krijgt. Het roept de vraag op hoe gezond duursporten eigenlijk is voor het hart.
Wat maakt het hart kwetsbaar voor langdurige en extreme belasting?
Is er misschien een optimale dosis voor een gezond hart en is teveel sporten daarom nadelig?
Voor een antwoord op deze vragen gaan we in de 125e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast in gesprek met Thijs Eijsvogels, inspanningsfysioloog in het Radboudumc in Nijmegen én expert op het gebied van sport en bewegen op de gezondheid van het hart.
Handige bronnen en links:
- De TREAT studie waar Jurgen ook aan meedoet: https://www.radboudumc.nl/lopende-onderzoeken/treat-studie/treat-studie
- Onderzoek naar het hart van oud-Tour/Vuelta/Giro renners waarin in ieder geval meer littekenweefsel werd gevonden: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36136597/
- Wat levenslange duurtraining voor effecten op je hart heeft: https://academic.oup.com/eurheartj/article/42/28/2737/6179516
- Aflevering 79 over de vermeende gevaren van het lopen van een marathon: https://www.slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-4/79-nog-meer-marathonpraat-over-de-pacer-en-het-gevaar-van-een-marathon-lopen/
- Wetenschappelijk advies over sporten in relatie tot hartgezondheid: J-curve of U-curve? https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32100573/
- Over de betekenis van een verhoogd troponine in het bloed na inspanning: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34898243/
4 reacties op “125. Trainen voor een gezonder hart volgens Thijs Eijsvogels”
Super interessant de laatste aflevering(en). Maar misschien is meer toch beter 🙂 https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2707428
Beste Jos, dank voor je reactie. Mooi voorbeeld inderdaad van de voortschrijdende discussie in de wetenschap over de ‘optimale’ dosis sporten en of het misschien ook teveel kan zijn. Zal nog wel een tijdje doorgaan.
Ik zat vandaag in de auto van Gouda naar Groningen samen met mijn vrouw naar deze zeer interessante aflevering te luisteren en zij vroeg zich af of het onderzoek alleen gericht was op mannen. Deze indruk kreeg ze. En kan het ook zijn dat voor vrouwen eventueel andere conclusies getrokken kunnen worden. Daarnaast zou ik zelf graag meedoen aan dit onderzoek. Heb in 2019 mijn eerste marathon gelopen als 50 plusser en probeer dit jaar voor mijn 60e mijn tweede te lopen
Een vriendin van me die een trouwe luisteraar is van jullie podcast wees me op deze zeer interessante aflevering en vind dat ik als 59jarige, redelijk fanatieke, triatleet moet meedoen aan het genoemde onderzoek. Dat wil ik wel, mits het te combineren is met mijn regelmatig voorkomende vaartochten als visserijonderzoeker.