Categorieën
Hardlopen Seizoen 6 Training en herstel

124. Schaven aan je loopstijl: voor wie is dat zinvol of onzin?

Kijk je om je heen tijdens een loopwedstrijd dan zie je een enorme variatie in loopstijlen. Is er een zuinige manier om te lopen en hoe kun je die trainen? Voor wie heeft het zin om te schaven aan je loopstijl?

Home » Afleveringen » Seizoen 6 » 124. Schaven aan je loopstijl: voor wie is dat zinvol of onzin?

Dit is de 124e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Schaven aan je loopstijl: voor wie is dat zinvol of onzin?

INLEIDING:

Kleine pasjes, grote stappen. Voorovergebogen lichaam, kaarsrecht bovenlijf. Pompende armen, armen die amper bewegen. Kijk je om je heen tijdens een loopwedstrijd dan zie je een enorme variatie in loopstijlen. Is er een zuinige manier om te lopen en hoe kun je die trainen?

Een kampioen met een loopstijl die er niet uit zag

We vergeten het wel eens. Maar Emil Zátopek -bijnaam: de Locomotief- was echt een geweldige langeafstandsloper! Ga maar na. De Tsjecho-Slowaak won op de Olympische Spelen in 1952 in Helsinki drie keer goud, op de 5 en 10 kilometer op de baan én op de marathon.

Tijdens zijn carrière wist hij bovendien op allerlei verschillende afstanden 18 wereldrecords aan te scherpen. Tussen 1948 en 1954 won hij 38 wedstrijden op rij op de 10 kilometer. En in de periode 1949-1951 won hij alle 69 wedstrijden waaraan hij deelnam! Kortom: Zátopek was een absolute grootheid in zijn tijd.

Is schudden en schokken tijdens het hardlopen nadelig?

Helaas voor hem: Zátopeks successen worden heden ten dage veel minder goed herinnerd dan zijn loopstijl. Want daar was volgens Jan en Alleman écht alles op aan te merken, zo lelijk liep de Tsjecho-Slowaak. Hij schudde met zijn hoofd en schokte met zijn lichaam. Volgens sommige journalisten was Zátopek ‘het afschrikwekkendste horror-spektakel sinds Frankenstein’.

Wat is het effect van loopstijl op snelheid?

Zátopek zelf zat er niet mee. Hij pareerde de kritiek met de uitleg dat het bij het hardlopen om de snelheid ging en dat atletiektoernooien geen schoonheidsverkiezingen waren. Dat laatste is nog steeds zo, maar toch is er tegenwoordig bij het hardlopen veel aandacht voor loopscholing. Hoe zit dit eigenlijk?

Valt er wat te winnen met een goede loopstijl, en hoe ziet die er dan uit?

De 124e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast gaat aan de hand van de wetenschappelijke studies, eigen ervaringen in de praktijk, en de kennis van topcoach Guido Vroemen op zoek naar het antwoord.

Video over schaven aan je loopstijl: voor wie is dat zinvol of onzin?

https://www.youtube.com/watch?v=VgMK9db_zjs

3 reacties op “124. Schaven aan je loopstijl: voor wie is dat zinvol of onzin?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *