Categorieën
Innovaties Seizoen 8

153. Sterkere spieren met behulp van elektrische stimulatie (EMS): zinvol of onzin?

Er zijn nu ‘Elektro – Myo – Spier Stimulatie’ (EMS) studio’s waar je spieren moeiteloos aan het werk worden gezet. Maar word je hier wel sterker en fitter van?

Home » Afleveringen » Seizoen 8 » 153. Sterkere spieren met behulp van elektrische stimulatie (EMS): zinvol of onzin?

Dit is de 153e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Sterkere spieren met behulp van elektrische stimulatie (EMS): zinvol of onzin?

INLEIDING:

Om je spieren in vorm te krijgen, moet je ze trainen. Dat gaat helaas niet zonder inspanning, vermoeidheid en spierpijn. Gelukkig zijn er nu ‘ElektroMyoStimulatie’ studio’s waar je spieren moeiteloos aan het werk worden gezet. Maar word je hier wel sterker en fitter van? We zoeken het uit in aflevering 153 van de Slimmer Presteren Podcast.

Een profvoetballer in de problemen

Was dat even schrikken zeg voor de 19-jarige Duitse Bundesliga speler wiens casus besproken wordt in een medisch wetenschappelijk artikel uit 2015. De voetballer had na de laatste teamtraining gisteren al stevige pijn in zijn kontspieren gevoeld, maar nu, net na de wedstrijd van zojuist, was het helemaal heftig.

Hij was de tweede helft ingevallen en dit was geenszins een pretje geweest vanwege de onwillige bilspieren. Toch had de Duitse tiener uiteindelijk ‘gewoon’ 40 minuten kunnen meevoetballen.

Elektrische spierstimulatie te ver doorgeschoten

In de kleedkamer was de koek helemaal op. Hij was naar de wc gestrompeld maar bij het plassen viel het hem meteen op: zijn urine was wel heel erg donker. De voetballer werd direct vanuit de kleedkamer naar het ziekenhuis gebracht. Daar constateerden de doktoren dat zijn plas ongewoon veel eiwitten en rode bloedlichaampjes bevatte.

Bovendien lieten de uitslagen van zijn bloed een torenhoge verhoging van creatine kinase en myoglobine zien: eiwitten die duiden op zware spierschade. Bij navraag door de doktoren of de voetballer naast zijn normale training op de club nog andere activiteiten had ondernomen, vertelde hij regelmatig gebruik te maken van EMS, elektromyostimulatie.

Het liep gelukkig goed af

De voetballer werd direct naar de intensive care gebracht en aan het infuus gelegd. Bovendien werd hem verteld dat hij heel veel water moest drinken, zo’n 10 liter op een dag. Het hielp: de bloedwaarden van de spiereiwitten liepen in de dagen erna gestaag terug en ook zijn urine kreeg langzaam weer de normale kleur. Na drie dagen werd de Duitse voetballer ontslagen uit het ziekenhuis.

Wat is elektrische spierstimulatie (EMS) en welke kansen biedt het?

Het is een keer niet een succesverhaal van EMS dat hier beschreven is. Want afgaande op de grote meerderheid van artikelen op Internet is EMS juist een geweldige methode om sterkere spieren te krijgen en fitter te worden.

Jurgen probeerde het daarom maar eens zelf uit.

Hoe dit precies afliep en welke wetenschap er ten grondslag ligt aan EMS hoor je in de 153e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Video over sterkere spieren met behulp van elektrische stimulatie (EMS): zinvol of onzin?

https://www.youtube.com/watch?v=5OA8yzrGVHg

2 reacties op “153. Sterkere spieren met behulp van elektrische stimulatie (EMS): zinvol of onzin?”

Haha Gerrit, eerst zeggen dat die naam van de zaak niet meer genoemd mag worden en meteen daarna zeg je t zelf nog 3 keer 😜

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *