Categorieën
Innovaties Seizoen 7 Sportlab Training en herstel

135. Slimmer je anaerobe tank inzetten: hoe doe je dat?

Als het heuvelop gaat, of je meewil met een demarrage, komt de anaerobe tank goed van pas. Hoe zorg je ervoor dat die goed gevuld is en niet te snel leeg raakt?

Home » Afleveringen » Seizoen 7 » 135. Slimmer je anaerobe tank inzetten: hoe doe je dat?

Dit is de 135e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit, Jurgen en Guido het over:

Slimmer je anaerobe tank inzetten: hoe doe je dat?

INLEIDING:

Zonder de aanvoer van genoeg energie hou je een inspanning niet lang vol. Maar als het heuvelop gaat of als je meewil met een demarrage gaat de verbrandingsmotor in je lichaam snel haperen. Op dat moment komt de anaerobe tank goed van pas. Hoe zorg je ervoor dat die goed gevuld is en niet te snel leeg raakt?

Onverwachte winnaar van de Tour de France

Wie bij aanvang van de Tour de France in 2022 had verklaard dat niet Tadej Pogačar maar Jonas Vingegaard op de Champs-Élysées op het hoogste podium plaats zou nemen, had grote kans te worden uitgelachen. Want de Sloveen, die in 2020 de wielerwereld op zijn kop zette door in de voorlaatste etappe -een tijdrit naar La Planche des Belles Filles- topfavoriet Primož Roglič uit het geel te rijden en daarmee de eindoverwinning te pakken, was met zijn leeftijd van 24 jaar nog lang op zijn top. Hij had dan ook in 2021 met ogenschijnlijk speels gemak voor de tweede keer de gele trui naar Slovenië gebracht.

Wat was het geheim van Jonas Vingegaard?

Het had er daarom alle schijn van dat  Pogačar ook in 2022 de Tour zou domineren. Hij had een prima ploeg, had zich op en top voorbereid en oogde sterk en gretig. Tot de eerste Alpen-etappe. Daar bleek de Jumbo ploeg een ingenieuze strategie te hebben uitgedokterd om de Sloveen langzaam te kraken. Eerst werd Pogačar tijdens de beklimming van de Galibier beurtelings door de Roglič en Vingegaard bestookt.

In eerste instantie leek het de Sloveen nog niks te deren; sterker nog, Pogačar trok zelf ten strijde waardoor menig concurrent afhaakte. Behalve één: Jonas Vingegaard. 

Grotere anaerobe tank

Terwijl Pogačar door alle tempowisselingen zijn kruit verschoten bleek te hebben, had Vingegaard nog zoveel energie in de tank dat hij op de Col du Granon demarreerde en finishte met bijna 3 minuten voorsprong op de Sloveen.

Het bleek uiteindelijk de beslissende slag te zijn waardoor na drie weken Tour niet Tadej Pogačar maar Jonas Vingegaard op de Champs-Élysées op het hoogste podium stond.

Wat kun je doen om je anearobe tank te trainen?

Hoe je ervoor zorgt dat je anaerobe tank niet onverwachts leeg raakt, is het onderwerp van de 135e Slimmer Presteren Podcast. Gerrit en Jurgen bespreken eerst de wetenschappelijke achtergrond ervan.

Coach Guido Vroemen stapte in ons eigen Sportlab op de racefiets en illustreert hoe de anaerobe tank zich gedraagt tijdens het beklimmen van de VAM berg.

Ook legt hij uit hoe je de tank het beste kunt benutten én verbeteren.   

Video over slimmer je anaerobe tank inzetten: hoe doe je dat?

https://www.youtube.com/watch?v=Csq3mQbjhlk

2 reacties op “135. Slimmer je anaerobe tank inzetten: hoe doe je dat?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *