Categorieën
In de media

Slimmer Presteren: 100e podcast over sport, onderzoek en innovatie

Na 2,5 jaar Slimmer Presteren Podcast komen we aan bij een bijzondere mijlpaal: de 100ste aflevering! Die hebben we live opgenomen op 21 mei in Leersum.

Vrijdag 27 mei komt de 100e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast online. De makers vertalen kennis uit de sportwetenschap en topsportmethoden naar praktische adviezen voor alle soorten sporters. Nuchter maken ze een onderscheid tussen overbodige hypes en slimme tips die elke atleet vooruithelpen. Praktisch, toepasbaar en, aldus een luisteraar: ‘ik luister met een glimlach en word er tegelijkertijd wijzer van.’

De podcast verschijnt elke vrijdagochtend, 42 keer per jaar, ‘als een marathon’. Hij vormt al tweeëneenhalf jaar een betrouwbare bron van advies voor hardlopers, fietsers, triatleten, zwemmers, fitnessfanaten, voetballers en alle andere sporters die graag beter worden in wat ze doen – zonder te overdrijven.

Wetenschap naar tips

De kracht van de podcast is de combinatie van wetenschap en praktijk. Wetenschapsjournalist en triatleet Jurgen van Teeffelen volgt de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen in de sport op de voet. Gerrit Heijkoop is de zelfbenoemde ‘middle-aged-man-in-lycra’ (die overigens ook zijn hand niet omdraait voor een triatlon) die wil weten of hij ergens zijn tijd, energie of geld in moet steken om slimmer te presteren. Hij probeert veel dingen uit en deelt zijn ervaringen in de podcast, die hij ook presenteert.

Podcast juist voor amateurs

Gerrit: ‘De podcast is niet zozeer gericht op topsporters maar vooral bedoeld voor de amateurs die wél graag hun prestaties verbeteren en prettig en gericht willen trainen. We hebben het bijvoorbeeld over trainen en herstel, bespreken handige apps of gadgets en gaan in op zaken zoals sportvoeding en sportpsychologie.’ Daarnaast maakt de podcast vrijwel wekelijks tijd voor ‘Zoomen met Vroemen’ met sportarts en topcoach Guido Vroemen, die inzichten uit de topsport evalueert en antwoord geeft op de vraag: ‘Raad je ons dit ook aan?’

Podcast met actieve community

De podcast heeft inmiddels een actieve community van zo’n 3.500 geregelde luisteraars. Hoewel de Slimmer Presteren Podcast over veel meer dan hardlopen gaat, is het in die categorie nu wel de best beluisterde podcast van Nederland. Naast amateursporters, heeft Slimmer Presteren ook fans onder verschillende professionele sporters, zoals wielrenster Annemiek van Vleuten en ultra-atlete Jacomina Eijkelboom.

Fans sporten samen

De feestelijke 100e podcast werd op zaterdag 21 mei opgenomen tijdens een ‘real life’ evenement met 50 fans, die na de opnames zelf gingen mountainbiken, wielrennen of hardlopen. Deelneemster Saskia Kaarsgaren was erbij: ‘De podcastonderwerpen zijn heel herkenbaar en de adviezen zijn goed toepasbaar voor mij als amateursporter. Bovendien is het een gezellige podcast, met veel weetjes en actualiteit. Ik luister altijd met een glimlach op mijn gezicht en word er tegelijkertijd wijzer van.’ Mariska van Sprundel, wetenschapsjournalist en auteur van Missie Marathon was er ook: ‘Zelf volg ik de sportwetenschap ook goed, toch leer ik geregeld nieuwe dingen.’

Vrijdag 27 mei 2022 verschijnt de 100e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast op slimmerpodcast.nl en in alle podcastspelers, met als speciaal jubileum thema ‘het placebo effect’.

Over de makers

Jurgen van Teeffelen is wetenschapsjournalist, triatleet en auteur van ‘Het Maakbare Uur’, over het werelduurrecord op de wielerbaan. Daarnaast is hij de wetenschapsredacteur van Sportlab Sedoc en treedt hij in dit programma op als de wetenschappelijke side-kick naast Gregory Sedoc.

Gerrit Heijkoop is mede-oprichter van LiveOnlineEvents, presentator en dagvoorzitter. Binnen de Slimmer Presteren Podcast is hij de presentator, kritische vragensteller en proefkonijn. Sinds hij in 2016 meedeed aan zijn eerste recreatieve run, ontwikkelde hij zich tot een enthousiaste triatleet.

Guido Vroemen is sportarts, inspanningsfysioloog maar vooral ook trainer/coach van succesvolle (para)triatleten, mountainbikers en wielrenners, zoals Jetze Plat en Anne Terpstra. Daarnaast is Guido Vroemen, samen met Hans van Dijk en Ron van Megen, auteur van “Het Geheim van Wielrennen”, hèt standaardwerk voor de slimme wielrenner en coach. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *