Categorieën
Seizoen 2 Sport psychologie

32. Het sterke sportgeslacht: aandacht voor de vrouwen

Waar komen de fysiologische man-vrouw verschillen tijdens inspanning vandaan? En op welk gebied kunnen de mannen zeker nog wat leren van de vrouwen? In deze aflevering hoor je alles over het hoe en wat van het sterke sportgeslacht.

Home » Afleveringen » Seizoen 2 » 32. Het sterke sportgeslacht: aandacht voor de vrouwen

Dit is de 32ste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over ‘Het sterke sportgeslacht: aandacht voor de vrouwen’.

Hoewel in ons land de vrouwen de meeste successen op internationale toernooien behalen, krijgen de mannelijke sporters veruit de meeste aandacht. Waar komen de fysiologische man-vrouw verschillen tijdens inspanning vandaan? En op welk gebied kunnen de mannen zeker nog wat leren van de vrouwen? In deze aflevering hoor je alles over het hoe en wat van het sterke sportgeslacht.

Mannen, vrouwen en de verschillen in sportprestaties

Toen de wetenschap voorspelde dat mannen minder dan twee uur marathonlooptijd zouden bereiken, kwam Jurgen op het idee voor een artikel: Waar blijven de vrouwen toch? Tijdens zijn research voor dit artikel kwam hij tot interessante inzichten.

Inspanningsfysioloog en anesthesioloog Michael Joyner maakte jaren geleden aan de hand van mannelijke fysiologische kenmerken (zoals testosterongehalte en spiermassa) een berekening. Het resultaat? Voor mannen moest het mogelijk zijn om de finish van een marathon in minder dan twee uur te bereiken. Voor vrouwen maakte hij net zo’n berekening. Hij schreef hier een artikel over: zij zouden bij twee uur en vijftien minuten hun uiterste ondergrens van looptijd al behaald hebben. Je zou op basis hiervan dus kunnen zeggen dat vrouwen meer tijd nodig hebben dan mannen. Maar je zou ook kunnen zeggen dat mannen al die tijd al langzamer liepen. Dit omdat ze pas veel later hun benedengrens aantikten.

Fysiologische kenmerken op een rij

Maar is het voor vrouwen écht onmogelijk om in minder dan twee uur een marathon uit te lopen? Welke (fysiologische) voordelen hebben vrouwen vergeleken met mannen als het gaat om sportprestaties? En zijn vrouwen misschien wel het sterkere sportgeslacht? Gerrit en Jurgen hebben het erover in aflevering 32, en praten met Guido Vroemen tijdens het ‘Zoomen met Vroemen’.

Video over Het sterke sportgeslacht: aandacht voor de vrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *