Dit is de 33ste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over ‘Sporten na corona: kan dat zomaar?’.
Het COVID-19 virus tast niet alleen de luchtwegen en longen aan, maar kan ook je hersenen, hart en andere organen een opdoffer geven. Wanneer mag je eigenlijk weer sporten na een corona-infectie en waar moet je dan rekening mee houden? Gerrit en Jurgen bespreken het in aflevering 33 van de Slimmer Presteren Podcast.
Sporten na corona en ‘Long Covid’
Voor de WK mountainbike begin oktober was Anne Terpstra, een pupil van Guido Vroemen, volop in het sportnieuws. Niet zozeer omdat ze kanshebster op een podiumplaats was, maar vooral omdat ze überhaupt aan de start verscheen. Terpstra had namelijk in maart het coronavirus opgelopen, tijdens een trainingskamp in Zuid-Afrika. De covid-infectie had duidelijk zijn weerslag op de conditie van Terpstra. Ze was snel buiten adem en had geen fut om te fietsen. En deze klachten hielden veel langer aan dan bij een normaal griepje, zoveel werd Terpstra en coach Vroemen ook snel duidelijk.
Het zijn verhalen die steeds vaker te horen zijn, niet alleen van een aantal topsporters maar meer nog van recreatieve atleten. Langdurige klachten na een corona-infectie, vooral vermoeidheid. Probeer dan maar eens in beweging te komen. ‘Long Covid’ is de term die wetenschappers eraan geven. Weken, nee maanden nog naweeën van het virus, waar het lichaam maar niet van af weet te komen. Ook wordt duidelijk dat het virus niet alleen de ademhalingswegen en longen als schuilplek opzoekt maar zich ook op andere plekken in het lichaam, zoals in de hersenen en het hart, nestelt. Is het dan eigenlijk wel verstandig om weer te gaan sporten?
Het is de centrale vraag in de 33e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast. Onze presentatoren horen van een sportieve veertiger hoe het lijf na een corona-infectie zich verzet tegen elke vorm van inspanning en bellen met sportarts Kasper Janssen over de effecten van het virus op de hartspier en andere organen en wat je daar als sporter nou mee aan moet. Tijdens het wekelijkse ‘Zoomen met Vroemen’ horen Gerrit en Jurgen van coach en sportarts Guido Vroemen hoe hij ervoor wist te zorgen dat Anne Terpstra na een tijdje toch weer voluit op de mountainbike kon gaan.
Bronnen en handige links
- Maximale zuurstofopname bij Zwitserse rekruten en effect corona hierop: https://www.eurosurveillance.org/content/10.2807/1560-7917.ES.2020.25.36.2001542.
- Sportgeneeskunde advies ‘Herstel fysieke fitheid na COVID-19’: https://www.sportgeneeskunde.com/files/bestanden/VSG/Sportgeneeskunde%20Advies%20Nazorg%20covid%20versie%201.0.pdf.
- Advies van de NL Sportcardiologen: https://link.springer.com/article/10.1007/s12471-020-01469-z.
Één reactie op “33. Sporten na corona: kan dat zomaar?”
Gisteren via Twitter gevonden. Als 52-jarige die in september dacht: Als Ik Vaporfly’s koop kan ik weer de 10 onder 40 lopen raakte ik half oktober ook besmet met COVID. Paar dagen ziek, paar nachten heel erg zere benen en na een week weer voorzichtig begonnen met sporten om vervolgens vijf dagen later weer helemaal in te storten van vermoeidheid. Nu weer aan het op opbouwen maar nu al blij als ik 5:45/km loop met een redelijk normale hartslag. Goed om te horen dat ik daar niet de enige in ben.