Categorieën
Interview met gast Seizoen 4 Sport psychologie

82. Sportpsychologie onderzoeker Lieke Schiphof-Godart over passie om gezond te blijven sporten

We vragen sportpsychologie onderzoeker Lieke Schiphof-Godart: Waar komt de passie om te sporten eigenlijk vandaan? Kun je het leren? En kun je er ook in doorslaan?

Home » Afleveringen » Seizoen 4 » 82. Sportpsychologie onderzoeker Lieke Schiphof-Godart over passie om gezond te blijven sporten

Dit is de 82e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het met sportpsychologie onderzoeker Lieke Schiphof-Godart over ‘Passie om gezond te blijven sporten’.

Sporten is gezond, het daagt je uit tot verbeteren, en wie weet win je zelfs een prijs of loop je een nieuw pr. Maar je moet er wel voor investeren: in materiaal, training, voeding en allerlei andere zaken die je vooruit kunnen helpen. Waar komt de passie om te sporten eigenlijk vandaan? Kun je het leren? Maar kun je er ook in doorslaan? We vragen het in de 82e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast aan Lieke Schiphof-Godart.

Hoe ga jij om met disruptie?

Nu de avondlockdown de komende weken doorzet, wordt ook je beoogde trainingsschema op de proef gesteld. Ga je gewoon stug door met de trainingen, ook zonder de aanwezigheid van je clubgenootjes?

Of voelt het juist wel fijn om eens een keer niet te hoeven sporten, gewoon lekker met de benen omhoog en een zak chips erbij televisie kijken? Maar snij je jezelf daarmee niet in de vingers omdat een training (of twee) overslaan je nauwkeurig in elkaar gezette schema in de war schopt? En wat te denken van je volgers op Strava, verwachten die niet dat je deze week toch zeker drie trainingen upload?

Motivatie die bijdraagt aan buitengewone sportprestaties

Motivatie om te bewegen en te trainen is een essentiële basisvoorwaarde voor elke sporter. Maar waar hij of zij die motivatie vandaan haalt kan nog wel eens verschillen tussen sporters en ook binnen een sporter zelf. Train je voor een zwemwedstrijd of heb je behoefte aan een frisse duik omdat je de hele dag binnen hebt gezeten? Ben jij een trouwe volger van een trainingsschema of ga jij alleen sporten als het je uitkomt? Sport je met anderen om jezelf met hen te vergelijken of vooral voor de gezelligheid?

Psychologie onderzoeker Lieke Schiphof deed onderzoek naar passie, perfectionisme en sportverslaving. Als Special Guest neemt ze in deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast een kijkje in het innerlijk van Gerrit en Jurgen om erachter te komen waar hun motivatie om te sporten precies vandaan komt.

Zit daar misschien nog een rauw randje aan?

De Passie voor Sport en Perfectionisme vragenlijsten van Lieke Schiphof-Godart (et al)

Tijdens deze aflevering bespreken Gerrit en Jurgen met Lieke hun scores op de “Passie voor Sport” en “Perfectionisme” vragenlijsten die ze van te voren hebben ingevuld. Lieke heeft deze vragenlijsten met andere onderzoekers ontwikkeld, en naar het Nederlands vertaald.

Het liefst wil je natuurlijk een link waar je een aantal vragen beantwoordt, en dan jouw score kant-en-klaar op een presenteerblaadje krijgt. Helaas is die ’tool’ er nog niet (iemand die handig is met dit soort dingen, laat het ons weten!). Het vraagt dus even iets meer handwerk.

Hieronder zie je 2 PDF’s die Lieke heeft gepubliceerd op het onderzoeksplatform Researchgate. Je ziet daar de vragen, die je kan scoren op een schaal van 1 (helemaal oneens) tot 7 (helemaal eens).

Allereerst de vragen met betrekking tot jouw Passie voor Sport:

https://www.researchgate.net/publication/357241549_Nederlandse_vragenlijst_passie_voor_sport.

En de lijst met vragen over Perfectionisme:

https://www.researchgate.net/publication/357269811_Perfectionisme_aangepast_Schiphof-Godart_2011.

Tot zover het makkelijke deel. Om jouw score te berekenen, moet je de vragen groeperen en het gemiddelde van de bij elkaar horende vragen uitrekenen. Er zijn 3 sublijstjes voor passie (obsessief, harmonieus en mate van passie) en twee voor perfectionisme: self-oriented of socially prescribed.

Lieke schrijft ons nog: “Wat betreft die twee dimensies van perfectionisme, wordt self-oriented perfectionisme vaak gezien als positiever, omdat het gaat om je eigen standaard, en socially prescribed perfectionism als minder wenselijk omdat mensen dan een sterke druk ervaren van de anderen.”

Veel plezier, en laat in de reacties vooral even weten of je nog leuke inzichten uit de test haalt (en dus of je iemand kent die hier even een tooltje van kan maken!).

Video over passie om gezond te blijven sporten met sportpsychologie onderzoeker Lieke Schiphof-Godart

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *