Categorieën
Seizoen 4

75. Je genprofiel laten testen: zinvol of onzin?

Sporttalent zit hem in de genen. Fabrikanten die genetische tests aanbieden doen je daarom graag geloven dat als je bekend bent met je genprofiel, je daar slimmer mee kunt presteren. Werkt dit ook zo? Is het inderdaad zinvol om een genentest te doen?

Home » Afleveringen » Seizoen 4 » 75. Je genprofiel laten testen: zinvol of onzin?

Dit is de 75e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over ‘Je genprofiel laten testen: zinvol of onzin?’.

Sporttalent zit hem in de genen. Fabrikanten die genetische tests aanbieden doen je daarom graag geloven dat als je bekend bent met je genprofiel, je daar slimmer mee kunt presteren. Werkt dit ook zo? Is het inderdaad zinvol om een genentest te doen? Gerrit en Jurgen bespreken het in de 75e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Het genprofiel van Kae Kramer: een mix van twee gerenommeerde sporters

Kae Robin Kramer, onthou die naam! Over pakweg twintig jaar zal zij het Nederlandse ijshockeyteam naar de Olympische Spelen loodsen. Het kan bijna niet anders: Kae is namelijk de dochter van een topschaatser (Sven Kramer) en dito hockeyster (Naomi van As).

Veel fans van team NL durfden deze voorspelling wel aan toen Kae twee jaar geleden geboren werd. Sporttalent zit namelijk – voor een gedeelte – in de genen, dus met zulke fanatieke sporters als ouders moest het wel snor zitten met dat genprofiel, zo was de gedachte bij veel mensen.

Hop, hockeystick in de wieg en op het moment dat Kai haar eerste pasjes heeft gezet, vort naar de ijsbaan! Zul je net zien dat Kae de schaatsgenen (welke dat ook mogen zijn) van haar moeder heeft gekregen en haar ‘hockey-DNA’ gedomineerd wordt door het genetische materiaal dat haar vader haar gegeven heeft. Dan kun je er mooi naast zitten: alle mooie ijshockeyambities kunnen regelrecht het toilet in. En doorspoelen maar.

Kan een genprofiel van sporters ons iets laten zien?

Natuurlijk moeten we deze gedachtegang met een flinke korrel zout nemen. Het is überhaupt nog onduidelijk welke genen precies verantwoordelijk zijn voor sporttalent, en al helemaal als het om specialistische handelingen als bochtjes rijden op de schaats of het gericht slaan van de bal met een hockeystick, gaat.

Aan de andere kant: een DNA test is tegenwoordig een fluitje van een cent en we hebben al wel een idee welke genen een rol spelen bij de ontwikkeling van spierkracht of het duurvermogen. Misschien kan het de coach net dat extra beetje informatie geven waardoor het trainingsschema perfect op iedere pupil afgestemd kan worden? Het genprofiel als basis om maatwerk aan te bieden, slim toch?

In aflevering 75 van de Slimmer Presteren Podcast bespreken de heren de huidige stand van zaken wat betreft gentesten voor sporttalent. Hoe goed werken de analyses en zijn ze in staat om unieke topsportkwaliteiten op te pikken? En is onze coach Guido Vroemen stiekem al een gendossier van zijn pupillen aan het opbouwen?

Video over Je genprofiel laten testen: zinvol of onzin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *