Categorieën
Interview met gast Seizoen 5 Training en herstel

101. Kinderen slimmer laten sporten volgens inspanningsfysioloog Tim Takken

Hoe zorgen we voor een sportieve volgende generatie en waar moet je op letten bij het trainen en begeleiden van jeugdige sporters? We vragen het inspanningsfysioloog gespecialiseerd in kinderen, Tim Takken.

Home » Afleveringen » Seizoen 5 » 101. Kinderen slimmer laten sporten volgens inspanningsfysioloog Tim Takken

Dit is de 101e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Kinderen slimmer laten sporten volgens inspanningsfysioloog Tim Takken

INLEIDING:

Nederlandse kinderen lijken steeds moeizamer in beweging te krijgen. Maar er zijn er ook die juist heel goed in hun sport willen worden en daar veel tijd in steken. Hoe zorgen we voor een sportieve volgende generatie en waar moet je op letten bij het trainen en begeleiden van jeugdige sporters? We vragen het in aflevering 101 van de Slimmer Presteren Podcast aan Tim Takken, expert inspanningsfysiologie bij kinderen.

“Hier onderscheiden de mannen zich van de jongens.” Het is een gevleugelde uitdrukking in het wielrennen: wordt het écht zwaar in de koers, dan komen de klassementsmannen bovendrijven en moeten de mindere goden eraf.

Tot een paar jaar geleden waren deze ‘mannen’ meestal ook renners die op leeftijd waren, al een tijd rondreden in het peloton, en zodoende het klappen van de zweep kenden. De ‘jongens’ daarentegen waren, jawel, jong, onervaren, en kwamen net kijken. 

Maar tegenwoordig kan de uitdrukking niet meer letterlijk worden genomen. Tadej Pogačar die op zijn 21e in de gele trui de Tour de France afsluit. Remco Evenepoel die op zijn 19e de Ronde van België op zijn naam schrijft en de jongste winnaar van een World Tour wedstrijd ooit wordt door de Clásica San Sebastian te winnen.

En ook Nederlandse ‘jochies’ steken regelmatig hun neus aan het venster in de koers: kijk maar naar de opvallende prestaties van Thymen Arensman en Gijs Leemreize in de afgelopen Giro.

Deze ontwikkeling laat zien dat ook in de duursporten de top op steeds jongere leeftijd kan worden bereikt. Is het wel gezond en verantwoord om kinderen veel kilometers te laten maken op de fiets of op de hardloopschoenen?

In hoeverre is de fysiologie van een sportend kind te vergelijken met dat van een volwassen atleet? En kun je een trainingsschema dat bedoeld is voor volwassenen klakkeloos kopiëren voor de jeugd?

We bespreken het in de 101e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast met onze Special Guest, inspanningsfysioloog Tim Takken.

Handige bronnen en links

Video over Kinderen slimmer laten sporten volgens inspanningsfysioloog Tim Takken

https://www.youtube.com/watch?v=XCT_hOmjvCs

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *