Dit is de 88e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:
Trainen met afgeknelde armen of benen: zinvol of onzin?
INLEIDING:
‘Blood flow restriction training’ is trainen met een opgepompte manchet om je been of je arm. Occlusietraining wordt steeds populairder onder bodybuilders en Olympische sporters. Waarom doen ze dat? Hoe werkt het? En word je er inderdaad sterker en fitter van?
We bespreken het in de 88e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.
Blood flow restriction training is hip
De New York Times noemde blood flow restriction training deze zomer een ‘hot fitness trend’ onder een aantal Amerikaanse Olympische atleten die in Tokio aanwezig waren.
Marathonloper Galen Rupp was tijdens zijn trainingen gespot met een opgeblazen bandje rondom zijn bovenbenen; zwemmer Michael Andrews had ze om zijn bovenarmen tijdens zijn baantjes in het zwembad.
Wat is blood flow restriction training?
De bandjes zijn bedoeld om de bloedstroom naar de spieren af te knellen en ze op deze manier een extra prikkel aan te bieden. Het is een idee dat ruim 50 jaar geleden al bedacht werd door de inmiddels 73-jarige Yoshiaki Sato, een voormalige gewichtheffer.
Deze occlusietraining met de naam Kaatsu kreeg in het begin maar moeilijk voet aan de grond bij coaches en atleten, maar is de laatste jaren aan een opmars bezig onder vooral bodybuilders.
En nu dus ook onder topsporters. De methode kent inmiddels een eigen tijdschrift met de titel ‘International Journal of Kaatsu training’ en in Sri Lanka zetelt de ‘Kaatsu international university’.
Voor wie is blood flow restriction training bedoeld?
Wat is de achterliggende gedachte van occlusietraining, of blood flow restriction training, eigenlijk en voor wie is het bedoeld? Is de huidige populariteit van Kaatsu gestoeld op wetenschappelijk bewijs?
In deze 88e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast mag Gerrit ervaren wat het is om met een afgeknelde arm rond te lopen en zet Jurgen ondertussen de beschikbare studies op een rij.
Zoals altijd laat Guido tijdens het rondje ‘Zoomen met Vroemen’ weten wat zijn kijk op deze opmerkelijke manier van trainen is.
Dit alles om antwoord te geven op de vraag die de Slimmer Presteren Podcast wel vaker stelt: is het zinvol of onzin?
Bronnen en handige links
- Artikel van Lieke Schiphof-Godart uit 2014 over Kaatsu training: https://www.researchgate.net/publication/282605245_Trainen_zonder_zuurstof_Oosterse_wijsheid_Effecten_van_laagintensieve_krachttraining_met_afgeknelde_spierdoorbloeding
- Kaatsu website: https://kaatsu.com/
- Reviews die positieve effecten van occlusietraining op met name spierkracht en spiermassa laten zien (met de waarschuwing: ‘don’t try this at home’): https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2021.747759/full
en
https://journals.lww.com/nsca-scj/fulltext/2020/10000/blood_flow_restriction_training_and_the_physique.4.aspx - Voor een tijdrit de bloedstroom afknellen en loslaten, levert je een kleine winst op volgens deze studie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28657799/