Categorie: Seizoen 5
Dit zijn de 22 afleveringen uit het seizoen 5 van de Slimmer Presteren Podcast; over sport, onderzoek en innovatie.
BONUS. Slimmer presteren door middel van bewegen op muziek
Het is de tiende grondvorm in de Schijf van 10 van het Athletic Skills Model (ASM): bewegen op- en maken van muziek. Hoe leer je beter te bewegen op muziek en hoe kan muziek je beter leren te bewegen? Voor een antwoord hierop legden we ons oor te luister bij de tweede Masters of Movement Masterclass.
105. Triathlon innovatie: Lessen trekken uit het Sub7Sub8 triathlon experiment
In juni 2022 slaagden Kristian Blummenfelt en Kat Matthews glansrijk om de triatlon binnen de 7 respectievelijk 8 uur af te ronden. Met welke triathlon innovaties haalden zij de meeste winst en wat kan een amateur triatleet hiervan leren?
104. Last van hooikoorts tijdens het sporten: wat kun je doen?
Sporten met hooikoorts-klachten is geen lolletje. Is het wel verstandig om te trainen met hooikoorts? En is er eigenlijk iets tegen de hooikoortsklachten te doen?
103. Hardloopwetenschapper Bas van Hooren over slimmer hardlopen met wearables?
Sportwetenschapper, fysieke trainer én hardloper Bas van Hooren legt uit in hoeverre het gebruik van wearables bij het hardlopen ondersteund wordt door wetenschappelijke studies. En hoe kun je deze inzetten voor praktische aanbevelingen tijdens het hardlopen?
102. Rekken en stretchen voor een betere sportprestatie: zinvol of onzin?
Wat is het wetenschappelijke bewijs eigenlijk dat door rekken en stretchen de spieren beter functioneren, de sportprestatie verbetert of het herstel sneller verloopt? En hoe belangrijk is het voor een sporter om lenig te zijn?
101. Kinderen slimmer laten sporten volgens inspanningsfysioloog Tim Takken
Hoe zorgen we voor een sportieve volgende generatie en waar moet je op letten bij het trainen en begeleiden van jeugdige sporters? We vragen het inspanningsfysioloog gespecialiseerd in kinderen, Tim Takken.
100. Slimmer Presteren met het placebo effect
In hoeverre speelt geloof en verwachting een rol bij jouw sportprestatie? En, kan het placebo effect juist ook negatief uitwerken?
99. Samen slimmer presteren: wat is de rol van je partner bij een belangrijke sportprestatie?
Hoe draagt Benjamin de Bruijn eraan bij dat zijn partner Ellen van Dijk straks wielerhistorie gaat schrijven bij haar poging het werelduurrecord te verbeteren?
98. Dure Zweedse hydrogel sportvoeding van Maurten: zinvol of onzin?
Ze zijn niet meer weg te denken uit het wielerpeloton, de triatlonwereld of de marathonscene: de sportdrank en gels van het Zweedse Maurten. Hun technologische innovatie belooft de sporter tijdens inspanning méér koolhydraten met minder maag-darmproblemen. Laten de wetenschappelijke studies dit inmiddels ook zien? En zijn ze al die euro’s echt waard?
97. Nuchter trainen: zinvol of onzin?
Op een lege maag trainen is populair onder duursporters. Maar wat is de meerwaarde van nuchter trainen eigenlijk en is het nodig om beter te worden? En zitten er ook nadelige kanten aan nuchter trainen?
96. Presteren op hoogte: hoeveel vermogen ga je inleveren?
Hardlopen door de Alpenweiden, fietsen over de Dolomietencols. Sporten in de bergen is populair bij duursporters maar extra uitdagend vanwege de ijle lucht. Wat doet dit met de sportprestatie en kan een hoogtestage je helpen?
95. Beter leren zwemmen met tips van ‘zwemprofessor’ Peter Beek
Waarom is zwemmen zoveel moeilijker dan fietsen of hardlopen en hoe helpt wetenschappelijk onderzoek de zwemsport in ons land? We vragen het onze ‘Special Guest’, hoogleraar bewegingswetenschappen Peter Beek.