Het hoe en wat van dopinggebruik

Contador, Armstrong en Hamilton. Stuk voor stuk bekende wielrenners met – vanwege het gebruik van doping – toch wel een kleine smet op de carrière. Maar ook in Nederland heeft menig topsporter zich gewaagd aan prestatiebevorderende middelen. De hoogste tijd om ons hier eens in te verdiepen. En dus duiken hosts Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen in de wereld van dopinggebruik in de sport. Want wat wordt allemaal verstaan onder doping? En hoe wordt dopinggebruik gecontroleerd?

De geschiedenis van dopinggebruik in de sport

Het gebruiken van prestatiebevorderende middelen is niet iets van de afgelopen eeuw. De eerste meldingen dateren al van 2700 voor Christus in China, waar planten met efedrine werden genuttigd. Ook de oude Azteken kauwden voor een fysieke inspanning graag op bladeren van de cocastruik. Doping heeft dus een rijke geschiedenis, en is ook in de topsport allang niet meer vreemd. Maar pas sinds de 20e eeuw zijn bepaalde middelen verboden, en wordt er ook daadwerkelijk gecontroleerd door dopingautoriteiten. En dat is hard nodig, zo blijkt.

Dopinggebruik in Nederland

Van epo tot aan bloedtransfusies: in de jaren 90 was doping in de Nederlandse wielerwereld volgens veel oud-profs vrij normaal. Grote wielrenners zoals Michael Boogerd en Thomas Dekker gaven het gebruik ervan dan ook toe. Maar niet alleen in de wielerwereld speelt doping een grote rol. Neem bijvoorbeeld turner Yuri van Gelder, hij werd in 2009 op het NK betrapt op het gebruik van cocaïne, en trok vervolgens het boetekleed aan. Of aan Edger Davids, Jaap Stam en Frank de Boer, die nog steeds niet begrijpen hoe het kan dat sporen van Nandrolon in hun urine werden gevonden. Maar waarom zouden topsporters zich met al die controles überhaupt wagen aan het gebruik van verboden middelen? En werken de controles eigenlijk wel? Gerrit en Jurgen bespreken in deze podcast alles over het hoe en wat van dopinggebruik in de sport.

Doping Specials

Het onderwerp dopinggebruik in de sport is zó breed dat Gerrit en Jurgen er een serie van maakten: de Doping Specials. 7 afleveringen lang doken zij in deze duistere kant van de sport en spraken ze met verschillende experts, met ieder een eigen specialisme:

Douwe de Boer over de dopinglijst
Peter Joosten over biohacking
Guido Vroemen over sportartsen en het medisch attest
Herman Ram over de dopingcontroles en het beleid
Marco Knippen over schone atletiek
Thijs Zonneveld over doping in het wielrennen

Een fascinerend en controversieel onderwerp volgens onze hosts; want waar ligt de grens tussen slim presteren en dopinggebruik precies?


Lijst met afleveringen van de Slimmer Presteren Podcast over dopinggebruik:


Video’s van de Slimmer Presteren Podcast over dopinggebruik in de sport:

173. De Enhanced Games: slimmer presteren met geneesmiddelen?

173. De Enhanced Games: slimmer presteren met geneesmiddelen?

Verken met ons de controversiële wereld van de Enhanced Games, waar grenzen van sportprestaties opnieuw worden gedefinieerd. Ontdek de ethische dilemma's, kansen en risico's in deze boeiende aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.
doping specials

50. Afsluiting Doping Specials: reacties, vragen en onze slotconclusie

Wat zijn de geleerde lessen van de ‘Doping Specials’? De lijst, de controles, de straffen en de medische dispensaties: hoe staat het antidopingbeleid ervoor en waar gaat het de komende jaren naar toe? Gerrit en Jurgen maken samen de balans op.
doping wielrennen

49. Een Schone Wielersport: Wielrennen Zonder Doping Een Sprookje?

Als er één sport is waarvan de hele historie bol van de dopingschandalen staat, is het de wielersport wel. Maar de tijden zijn veranderd: steeds minder profrenners lijken tegenwoordig uit de verboden pot te snoepen. Is het schone schijn of gaat het écht de goede kant op? Gerrit en Jurgen vragen het wielerjournalist én dopingexpert Thijs Zonneveld.
dopinggebruik in de sport

48. Schone Olympische Spelen: zijn we op de goede weg?

Te gast in deze aflevering is Marco Knippen, dé sportjournalist in ons land die steeds weer de juiste tegels weet te lichten als het gaat om dopinggebruik en misstanden in de sport.
dopingcontroles

47. Het Nederlandse antidopingbeleid: hoe werken de controles?

Afgaande op de cijfers beoefenen de Nederlandse atleten hun sport nagenoeg brandschoon. Slechts sporadisch valt een onwetende amateur of de keeper van Ajax door de mand. Maar hoe werken de huidige dopingcontroles en worden onze sporters wel goed genoeg gecontroleerd?
medische attesten

46. Het grijze gebied van de medische attesten: wat is de rol van de sportarts?

Sommige atleten hebben geneesmiddelen nodig om te kunnen functioneren. Met een goedgekeurde dispensatie van de dopingautoriteiten mogen zij middelen die op de dopinglijst staan, gewoon gebruiken. Maar het verleden in de sport laat zien dat misbruik op de loer ligt. Is een atleet die medicijnen nodig heeft eigenlijk wel geschikt om topsport te bedrijven?
biohacking sport

45. Sleutelen aan de sporter van de toekomst: waar ligt de grens?

Doping in de sport lijkt niet uit te bannen. Lukt het niet met medicijnen, dan zijn er technologische snufjes, of is misschien genetische manipulatie al een optie? Samen met hun gast Peter Joosten, biohacker en auteur van het boek ‘Supermens’ werpen we een blik in de toekomst van topsport.
Dopinglijst

44. De dopinglijst en de knelpunten van het huidige anti-dopingbeleid

De dopinglijst kent meer dan 300 middelen. Of je van allemaal harder gaat lopen of fietsen, is onzeker maar ze moeten wel netjes opgespoord worden in het lab. Kan de lijst niet korter en zijn de analyses goed genoeg? In deze aflevering van de ‘Doping Specials’ laat dopingexpert Douwe de Boer zijn licht schijnen op het huidige antidopingbeleid.
Bekende dopinggebruikers

43. De amateursporter: een makkelijke dopingprooi? | Doping Special

We beginnen seizoen 3 met een uitstapje naar de duistere kant van de sport: doping. Een fascinerend en controversieel onderwerp. In deze eerste aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over bekende en onbekende dopinggebruikers: 'De amateursporter: een makkelijke dopingprooi?'

Vond je deze afleveringen over dopinggebruik in de sport interessant? Dan zijn deze afleveringen misschien ook iets voor jou: