Dit is de 104e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:
Last van hooikoorts tijdens het sporten: wat kun je doen?
INLEIDING:
Een waterige loopneus, jeukende ogen en een kriebel in de keel. Sporten met hooikoortsklachten is geen lolletje. Is het wel verstandig om te trainen met hooikoorts? En is er eigenlijk iets tegen de klachten te doen? We bespreken het in aflevering 104 van de Slimmer Presteren Podcast.
Contador fietste met een mondmasker tegen de hooikoorts
Met de kennis van nu zou je Alberto Contador als een virusdeskundige avant la lettre kunnen beschouwen. De Spanjaard werd namelijk in de jaren dat hij koerste geregeld tijdens de fietstraining gesignaleerd met een monddoek voor.
En nee, die droeg de renner niet in de wintermaanden als bescherming tegen de kou. Contador knoopte de doek juist pas in het voorjaar voor zijn neus en mond, als de buitentemperatuur al wat opgestookt was en een heerlijk fietsweer zich aandiende.
Minder last van hooikoorts in de bergen
Waarom Contador desondanks met een veredeld mondkapje op de fiets zat, had alles te maken met het hooikoortsseizoen. Dat diende zich traditioneel tegelijk met de voorjaarsklassiekers aan, en de Spanjaard had als hooikoortspatiënt nou eenmaal veel last van zijn neus en luchtwegen wanneer de stuifmeelpollen massaal door bomen en gewassen in de buitenlucht gestrooid werden.
Contador probeerde zich hiertegen te wapenen door een monddoek te dragen, maar liever zag hij dat het ging regenen of dat de koers zich in de ijle lucht van de bergen afspeelde. Dan had de Spaanse renner namelijk een stuk minder last van die verrekte pollen.
Wat is het effect van hooikoorts op je sportprestatie?
Hebben buitensporters vaker te maken met hooikoorts en hoe beïnvloedt dit de sportprestatie? Wat kun je als hooikoortspatiënt eigenlijk doen tegen de klachten?
In aflevering 104 van de Slimmer Presteren Podcast gaan Gerrit en Jurgen aan de hand van de wetenschappelijke literatuur en met de praktische kennis van sportarts Guido Vroemen op zoek naar de antwoorden.
Handige bronnen en links:
- Duitse studie uit 2019 naar hooikoortsklachten bij sporters: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30009588/
- Artikel van Guido over sporten en hooikoorts: https://smamiddennederland.nl/wp-content/uploads/2021/09/Download-medisch-Hooikoorts.pdf
Één reactie op “104. Last van hooikoorts tijdens het sporten: wat kun je doen?”
[…] 104. Hooikoorts […]