Categorieën
Seizoen 6 Wielrennen

112. Broze botten in wielrenners: hoe groot is het risico en wat is er aan te doen?

Bij wielrenners neemt door het lange zitten op het zadel de kans op botontkalking toe. Hoe groot is het probleem broze botten in wielrenners en is er een oplossing? We vragen het 2 onderzoekers van het project “botgezondheid bij wielrenners” aan de HAN: Jan-Willem van Dijk en Luuk Hilkens.

Home » Afleveringen » Seizoen 6 » 112. Broze botten in wielrenners: hoe groot is het risico en wat is er aan te doen?

Dit is de 112e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Broze botten in wielrenners: hoe groot is het risico en wat is er aan te doen?

INLEIDING:

Fietsen is hartstikke gezond voor je lichaam, maar helaas niet altijd voor je botten. Door het lange zitten op het zadel neemt de kans op botontkalking namelijk toe. Hoe groot is het probleem met broze botten in wielrenners, en is er een oplossing? We vragen het in aflevering 112 van de Slimmer Presteren Podcast aan twee onderzoekers van het project ‘botgezondheid bij wielrenners’ aan de HAN: Jan-Willem van Dijk en Luuk Hilkens.

Pech hoort onlosmakelijk bij wielrennen

Het was zo’n dag waarop alles wat mis kan gaan, ook echt misgaat. Eerst is daar Bauke Mollema, bij wie de ketting plotsklaps van het voorblad afschiet. En even later gaat Annemiek van Vleuten al binnen 100 meter van de start van de mixed team relay op het WK wielrennen in het Australische Wollongong keihard tegen de vlakte. Een trap in het luchtledige vanwege de ketting die geen grip kreeg? Een klapband?  

Van Vleuten moet alweer herstellen van een botbreuk

Wat precies de oorzaak van de materiaalpech afgelopen woensdag 21 september 2022 was, daar zullen de wieleranalisten en mechaniekers van TeamNL zich de komende tijd nog wel over buigen. Feit is dat het gedroomde goud in plaats van in Nederlandse handen terecht kwam bij de Zwitsers. Bovendien raakte Van Vleuten door haar val flink gehavend: de rechterkant van haar lijf zag er bont en blauw uit en in het ziekenhuis werd er een breukje in haar elleboog geconstateerd.

Valpartij in het wielrennen leidt vaak tot botten die breken

Nu breken wielrenners wel vaker een bot, met de clavicula -het sleutelbeen- met stip op nummer één. Het hoort bij de sport, wordt vaak gezegd. Aan de andere kant: zijn wielrenners niet extra kwetsbaar voor een botbreuk vanwege hun magere gestel en hun brozen botten? En is hier niet aan te doen, met voeding of extra krachttraining?

Wat gebeurt er eigenlijk met de botten van wielrenners?

Het zijn precies die vragen waar de wetenschap nog weinig antwoorden op heeft. Tijd daarom om het eens goed te onderzoeken, dachten Jan-Willem van Dijk en Luuk Hilkens van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN).

In aflevering 112 van de Slimmer Presteren Podcast zijn zij daarom tezamen -een unicum!- ‘Special Guests’.   

Video over Broze botten in wielrenners: hoe groot is het risico en wat is er aan te doen?

https://www.youtube.com/watch?v=5DShWmS1erg

Één reactie op “112. Broze botten in wielrenners: hoe groot is het risico en wat is er aan te doen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *