Categorieën
Marathon Seizoen 6 Sport psychologie Tips marathon

108. De dag voor de wedstrijd: hoe pak je die aan?

Eindelijk is de race-day bijna daar. Hoe zorg je dat op de dag voor de wedstrijd de zenuwen je enthousiasme en vertrouwen niet teveel onderuit halen? En wat kun je de dag voor een wedstrijd het beste wél of juist niet doen?

Home » Afleveringen » Seizoen 6 » 108. De dag voor de wedstrijd: hoe pak je die aan?

Dit is de 108e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

De dag voor de wedstrijd: hoe pak je die aan?

INLEIDING:

Eindelijk is het zover: de wedstrijd waar je zolang naar uitgekeken hebt en met al je ziel en zaligheid voor hebt getraind, staat voor de deur! Hoe zorg je dat de zenuwen je enthousiasme en vertrouwen niet teveel onderuit halen? En wat kun je de dag voor een wedstrijd het beste wél of juist niet doen? We bespreken het in aflevering 108 van de Slimmer Presteren Podcast.

De dag voor de wedstrijd slaat de verveling toe

Hoe langer hij in het hotel in Milaan moest verblijven, des te chagrijniger voelde Jacques Anquetil zich worden. Het was juni 1956 en de Franse hardrijder was in de Italiaanse stad neergestreken om het werelduurrecord -sinds 1942 in handen van Fausto Coppi- te verbeteren.

Maar dat viel vies tegen. Bij zijn eerste poging ging Anquetil veel te snel van start waardoor hij na 54 minuten zijn poging staakte omdat hij al te ver achter lag op schema. Besloten werd om snel een nieuwe poging te wagen.

Een feestje op de dag voor de wedstrijd om de zenuwen de baas te worden?

Anquetil was daar niet erg blij mee. De Fransman verklaarde geen oog dicht te kunnen doen omdat hij steeds maar met het uurrecord bezig was. Toen zijn verzorger dat hoorde, wist die wel een manier om Anquetil van zijn zenuwen af te helpen.

Hij sloop samen met de renner ‘s avonds het hotel uit en reed naar een dancing aan het Comomeer waar Anquetil tot diep in de nacht danste en de nodige sterke drank innam.

Het draait allemaal om de juiste mentale instelling

Het had de juiste uitwerking: Anquetil sliep erna als een roos en voelde zich mentaal veel sterker. Zo veel sterker, dat hij voor zijn volgende poging glansrijk slaagde en het werelduurrecord naar 46 kilometer en 159 meter tilde.

De Fransman wist wel waarom: “Wielrenners zijn nooit volmaakte automaten, maar mannen met spierkracht, wat geestkracht, wat deugden en een hoop gebreken. Het maakt niet uit of je een fles champagne gedronken hebt of een sigaar gerookt. Ik heb het allemaal gedaan, maar als je je aan de start goed voelt, kun je presteren. Anders gaat het niet.”

Wat moet je vooral wel, of juist niet, doen op de dag voor de wedstrijd?

Champagne of sigaar: hoe kun je ervoor zorgen dat je de dag voor een wedstrijd optimaal doorkomt zodat je je aan de start opperbest voelt?

In deze aflevering bespreken Gerrit, Jurgen en Guido hun rituelen en routines voor de race in Renkum.

Ook gaan zij in op de do’s en don’ts die zij van de luisteraars hebben gekregen via @SlimmerPodcast op Twitter en Instagram.

Handige bronnen en links:

Video over De dag voor de wedstrijd: hoe pak je die aan?

https://www.youtube.com/watch?v=OLwkdImIg5U

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *