Categorieën
Innovaties Seizoen 8

150. Slimmer presteren op een nieuw nummer in jouw sport: leren van beachvolleybal

Samen met olympiër Alexander Brouwer, aanstormend talent Kirsten Bröring en Nederlands Kampioen Sam van der Loo verkennen we de nieuwe beachvolleybal variant Queen & King of the Court.

Home » Afleveringen » Seizoen 8 » 150. Slimmer presteren op een nieuw nummer in jouw sport: leren van beachvolleybal

Dit is de 150e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het met beachvolleyballers Alexander Brouwer, Kirsten Bröring en Sam van der Loo over

Slimmer presteren op een nieuw nummer: leren van beachvolleybal

INLEIDING:

Beachvolleybal is inmiddels een volwaardige Olympische sport. Maar de sport blijft zich ontwikkelen. Zo moet een nieuwe format de sport nog aantrekkelijker maken. Hoe werkt deze King of Queen of the Court variant? Wat zijn de eisen die hierbij aan de spelers worden gesteld? En hoe kun jij je aanpassen wanneer jouw sport in een nieuw jasje wordt gestoken?

In aflevering 151 van de Slimmer Presteren Podcast leggen we ons oor te luister bij drie toppers in het Nederlandse beachvolleybal: olympiër Alexander Brouwer, aanstormend talent Kirsten Bröring en Nederlands Kampioen Sam van der Loo.

Evolutie van beachvolleybal: Nieuwe regels en aanpassingen

De Fosbury flop, springveerschoenen en dichte wielen: sport staat bekend om zijn continue innovatiedrang. Enerzijds is het doel hierbij om nog sneller te gaan, hoger te komen of sterker te worden, anderzijds zorgt vernieuwing ervoor dat een sport aantrekkelijker wordt en daarmee nieuwe atleten en fans trekt.

Beachvolleybal vormt een schoolvoorbeeld van dit laatste. Het is ontstaat uit het klassieke indoorvolleybal, maar inmiddels heeft de sport niet alleen zijn eigen niche gecreëerd, het is ook een wereldwijde sensatie geworden.

Beachvolleybal: Van zand tot olympisch podium

Zon, zee en strand vormden jarenlang de basis van beachvolleybal. Bevriende volleyballers die om de tijd op het strand te verdrijven een net ophingen en gezellig een balletje sloegen; beachvolleybal behelsde lange tijd niet meer dan dat. Het keerpunt kwam echter toen de sport officieel als een aparte discipline werd erkend.

Het zorgde voor een geheel nieuwe dimensie in het spel: met slechts twee spelers aan elke kant -in plaats van de traditionele zes- vereiste het een heel ander niveau van individuele vaardigheid en teamwork. De verschuiving van een gepolijste vloer naar bewegend zand vroeg bovendien om een aanpassing van de spelers wat betreft hun behendigheid, balans en uithoudingsvermogen.

Queen & King of the Court: Vernieuwing in de schijnwerpers

Maar het echte sleutelmoment voor de sport kwam in 1996 toen beachvolleybal op het programma van de Olympische Spelen te vinden was. Deze erkenning inspireerde een nieuwe generatie atleten en vandaag de dag is beachvolleybal een bloeiende sport met zijn eigen sterren, iconische momenten en fanbase.

De komende week zijn deze sterren in Rotterdam te bewonderen tijdens het Queen & King of the Court toernooi.

Reden genoeg voor Gerrit en Jurgen om in de 150e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast in het beachvolleybal te duiken.

Ze spreken hiervoor met de Nederlandse toppers Alexander Brouwer, Kirsten Bröring en Sam van der Loo. Hoe weten zij zich zo goed aan te passen aan vernieuwingen in hun sport?

Video over slimmer presteren op een nieuw nummer in jouw sport: leren van beachvolleybal

https://www.youtube.com/watch?v=_1UYQ2fGkJ8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *