Categorieën
Marathon Seizoen 5 Training marathon

86. Hardlopen met een vermogensmeter: Hoe werkt het? En is het nuttig voor iedereen?

Hoe goed werken hardloopvermogensmeters? Hebben ze een meerwaarde voor de hardlooptraining? En zijn ze eigenlijk zinvol of onzin voor een recreatieve amateur?

Home » Afleveringen » Seizoen 5 » 86. Hardlopen met een vermogensmeter: Hoe werkt het? En is het nuttig voor iedereen?

Dit is de 86e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Hardlopen met een vermogensmeter: zinvol of onzin?

INLEIDING:

In navolging van de welbekende vermogensmeter op de fiets zijn er ook systemen op de markt die claimen dat ze vermogen tijdens het hardlopen meten. Hoe goed werken deze hardloopvermogensmeters? Hebben ze een meerwaarde voor de hardlooptraining? En zijn ze eigenlijk zinvol of onzin voor een recreatieve amateur? We bespreken het in de 86e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Vermogensmeter levert objectieve meting van je fysieke prestatie

Het geeft altijd wat reuring op de social media: profwielrenners die hun vermogensmeter bewust of onbewust vergeten. Want als er één attribuut is die het leven van een renner, en nog meer dat van zijn trainer of coach, wel heel gemakkelijk gemaakt heeft, is het de vermogensmeter.

Het mechanisch vermogen dat hiermee tijdens het fietsen gemeten wordt, is namelijk de meest objectieve manier om de fysieke prestatie te beoordelen, los van hoe de wind staat, de weg omhoog gaat, of dat je met anderen fietst.

Vermogensmeter voor het hardlopen: hoe werkt dat eigenlijk?

Handig ding dus zo’n vermogensmeter, alhoewel sommige podcastmakers nog steeds hun twijfels hebben of een recreatieve fietser er veel geld aan uit moet geven. Desalniettemin is het idee van het vermogen meten voor elke duursport waar de omstandigheden kunnen veranderen, aantrekkelijk: schaatsen, langlaufen, zwemmen, maar bovenal hardlopen.

Want ja, hoe goed je je best ook doet: wind, regen, ondergrond hebben allemaal hun invloed op je snelheid tijdens het lopen. Het maakt het lastig voor een loper om af te gaan op een trainingsschema dat op verschillende tempo’s is gebaseerd.

Hoe gebruik je een vermogensmeter voor je hardlooptraining?

Lang leve daarom de slimme makers van de vermogensmeter die tijdens het hardlopen gebruikt kan worden. Maar eh, mechanisch vermogen tijdens het hardlopen, betekent dat eigenlijk wel iets?

Hoe werken deze meters eigenlijk en geven ze inderdaad de beste informatie voor een hardloper die zich wil verbeteren?

In deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast zet Jurgen de laatste wetenschappelijke bevindingen op een rij. Gerrit vertelt over zijn eerste ervaringen met de hardloopvermogensmeter. En ‘tester van het eerste uur’ Guido Vroemen legt ons uit waarom hij zijn pupillen zo graag met een vermogensmeter laat trainen.

Video over Hardlopen met een vermogensmeter: Hoe werkt het? En is het nuttig voor iedereen?

https://www.youtube.com/watch?v=DrCYArE7S0w

BONUS: Bellen met Koen de Jong over zijn omslag van Sportrusten naar hardlopen op vermogen

En dan zijn we opnieuw bij een mijlpaal in de geschiedenis van de Slimmer Presteren Podcast: een bonus aflevering met extra verdieping!

Dit opgenomen telefoongesprek hoort bij aflevering 86, over hardlopen met een vermogensmeter. Ik bel even met Koen de Jong, eigenaar van Sportrusten, Prorun en auteur van diverse bestsellers over o.a. hardlopen.

In 2017 interviewde ik Koen voor mijn vlog, nalv zijn boek “de Marathonrevolutie”. Daarin beschrijft hij het befaamde “14 kilometer marathonschema”, dat ik volgde in aanloop naar mijn eerste marathon in 2018.

De aanpak die Koen in dat boek beschreef, is helemaal gebaseerd op trainingen afwerken in de juiste hartslagzone.

Tot mijn verbazing kwam Koen kort geleden weer op mijn pad, toen ik een hardloopvermogensmeter bestelde bij Prorun.

Bij mijn bestelling ontving ik het zeer heldere e-book “hardlopen op vermogen”, geschreven door… Koen de Jong!

In dit gesprek vraag ik Koen waarom hij tegenwoordig zo’n fan is van hardlopen op vermogen, hoe zich dat verhoudt tot het hardlopen volgens Sportrusten en voor wie welke aanpak nou het meest geschikt is.

Bronnen en handige links:

  • Vijf jaar terug in de tijd: voor mijn wekelijkse vlog uit die tijd ging ik samen met Koen de Jong hardlopen in Hilversum, om van hem meer te leren over het befaamde 14-kilometer marathonschema:

  • Het boek “Hardlopen met Power!” en de website van Hans van Dijk en Ron van Megen: https://hetgeheimvanhardlopen.nl/
  • Het boek “Je eenvoudigste weg naar een PR: lopen op vermogen” van Koen de Jong:  https://www.prorun.nl/je-eenvoudigste-weg-naar-een-pr-lopen-op-vermogen-ebook/
  • Nóg een BONUS: Bellen met Guido Vroemen over de impact van verschillende schoenen en de Garmin synchronisatie

    En we gaan gelijk maar even door om dit interessante onderwerp nog verder te verrijken. Ditmaal wel heel praktisch en technisch, en alleen interessant als je zelf ook een Stryd vermogensmeter hebt of overweegt aan te schaffen.

    Ook dit opgenomen telefoongesprek hoort bij aflevering 86, over hardlopen met een vermogensmeter.

    Ik bel even met onze vaste side-kick, en op dit moment ook mijn trainer en coach, Guido Vroemen, over 2 vragen waar ik tegenaan liep in de eerste weken dat ik mijn Stryd vermogensmeter gebruikte.

    Namelijk:

    1. Mijn Garmin vraagt steeds of ik wil kalibreren – wat moet ik daarop antwoorden?
    2. En maakt het eigenlijk wat uit voor Stryd dat ik steeds van schoenen wissel?

    Handige link:

    Support artikel over aanpassen nalv auto-calibratie:
    https://support.stryd.com/hc/en-us/articles/4403365633687-Troubleshooting-Inaccurate-Stryd-Distance

    3 reacties op “86. Hardlopen met een vermogensmeter: Hoe werkt het? En is het nuttig voor iedereen?”

    Hoi, met veel interesse en plezier weer naar jullie podcast geluisterd. Zelf gebruik ik de Stryd al sinds 2017 en een aantal jaren door Guido getraind (triathlon). In de bonus met Koen ging het over dat Stryd temperatuur meeneemt en rekening houdt bij het lopen op wattage (vb 275W en 2:30) in de algoritme. Stryd registreert wel de buitentemperatuur en natuurlijk als onderdeel van de luchtweerstand (vermogen formule). Stryd past (volgens mij) niet actief wattage aan tijdens het lopen agv temperatuur invloeden. Maar hoor graag van de experts (Hans, Ron of Guido) of dit klopt.

    Mvg Ronald

    In Stryd Powercenter is er een tool waarmee je kunt laten bereken wat je target power moet zijn voor een bepaalde wedstrijd afstand. Daarbij kun je ook aangeven wat de omstandigheden van die wedstrijd zijn op de race dag (temperatuur en vochtigheid), dan zal de calculator het target vermogen aanpassen naar aanleiding van het verschil tussen de omstandigheden waarin je hebt getraind (trained at) en de wedstrijd omstandigheden (race at). Dus is temperatuur bv 10 graden hoger dan de dagen waarin je hebt getraind dan zal target power naar beneden worden bijgesteld.
    Het is dus een tool in Stryd Powercenter

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *