Categorieën
Hardlopen Marathon Seizoen 6 Tips marathon

111. Hardlopen in de slipstream van je voorganger: zinvol of onzin?

Terwijl wielrenners er alles aan doen om op de fiets uit de wind te worden gehouden, schuwen hardlopers het kopwerk tijdens een race veel minder vaak. Spelen slipstream en stroomlijn helemaal geen rol tijdens het hardlopen? Of is het juist wél slim om je achter de rug van je voorganger te verschuilen? Hoeveel voordeel levert dat dan op? We bespreken het in de 111e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Home » Afleveringen » Seizoen 6 » 111. Hardlopen in de slipstream van je voorganger: zinvol of onzin?

Dit is de 111e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Hardlopen in de slipstream van je voorganger: zinvol of onzin?

INLEIDING:

Terwijl wielrenners er alles aan doen om op de fiets uit de wind te worden gehouden, schuwen hardlopers het kopwerk tijdens een race veel minder vaak. Spelen slipstream en stroomlijn helemaal geen rol tijdens het hardlopen? Of is het juist wél slim om je achter de rug van je voorganger te verschuilen? Hoeveel voordeel levert dat dan op?

Weet je nog de ‘omgekeerde driehoek’ formatie bij de Sub-2 marathon?

Met de punt naar voren of toch naar achteren? Het is een puzzel waar niet alleen voetbaltrainers regelmatig mee stoeien. Want ook de wetenschappers achter het Sub2 project -opgetuigd rondom de centrale vraag: is het mogelijk om met alle kennis vanuit de wetenschap de marathon onder de 2 uur te lopen?- kwamen ermee op de proppen.

Het antwoord moest komen van aerodynamica-professor Bert Blocken die in het verleden al veel wielrenners in zijn windtunnel aan de TUe op bezoek had gehad om de beste stroomlijn te vinden.

Eliud Kipchoge ging hardlopen in de slipstream

Maar dat was op een fiets. Dit keer ging het om een atleet -Eliud Kipchoge- op hardloopschoenen -Nikes met dikke zolen en een carbon plaat- die de beschikking had over in totaal 41 hazen die om de zoveel tijd in- en uit konden stappen.

Voor Blocken maakte het weinig uit: wind is wind en of die nu langs een flatgebouw, een vliegtuig, een fietser of een hardloper gaat, overal gelden dezelfde wetten van de aerodynamica.

Hoeveel vermogen levert hardlopen in de slipstream eigenlijk op?

Blocken en zijn collega’s vergeleken uiteindelijk honderden configuraties in windtunneltesten en computersimulaties en daar rolde uiteindelijk de snelste vorm voor Kipchoge en zijn hulptroepen uit: een V-vorm met de punt naar achteren. Deze formatie zorgde ervoor dat de hazen de meeste luchtweerstand opvingen en Kipchoge het minst.

Hoeveel winst dit uiteindelijk precies opleverde is niet helemaal duidelijk, maar feit is wel dat Kipchoge op 12 oktober 2019 in Wenen als eerste atleet de marathon onder de twee uur wist te lopen. In een V-vorm met de punt naar achteren.

Maak je klaar voor het hardlopen in de wind deze herfst!

Niet iedereen hoeft de marathon onder de twee uur te lopen, maar wie weet kan een recreant ook voordeel hebben van de slipstream van zijn voorganger? En hoeveel tijdswinst levert dat dan op?

In aflevering 111 gaan Gerrit, Jurgen en Guido op zoek naar het antwoord. Wel zo handig om te weten nu de herfst -traditioneel het seizoen met de meeste wind- eraan komt.

Video over hardlopen in de slipstream van je voorganger: zinvol of onzin?

https://www.youtube.com/watch?v=o94fCZsHmQw

6 reacties op “111. Hardlopen in de slipstream van je voorganger: zinvol of onzin?”

Was weer een interessante podcast. Vandaag pas geluisterd maar gisteren tijdens de Dam tot Dam toch al een beetje toegepast. Laatste paar km bij een groepje aangehaakt als 4e man. Ze liepen net iets harder als wat me op dat moment eigenlijk nog in m’n eentje lukte. Was het een aerodynamich voordeel of mentaal als perfecte hazen, of beide. Was iig wel heel prettig.
Ik heb gisteren trouwens niet echt gemerkt dat het slimmer presteren shirt zo snel droog was ?.
Wat betreft het expiriment, op de nieuwe versie van WatchOS van de Apple Watch zit ook lopen op vermogen net als de Stryd. Als ik de YouTube filmpjes zie van de vergelijking tussen beide dan heeft Apple z’n best gedaan om de dezelfde uitkomst te krijgen en is dat goed gelukt. Misschien nog een idee om dat ook mee te nemen. Ik stel me graag beschikbaar.

Hoi Marco, dank voor je reactie en leuk dat je je beschikbaar stelt voor het windexperiment. Goed te horen dat het jou al lukt om tips van de podcast toe te passen terwijl je die pas later afluistert :). Nu nog zorgen dat de slipstream er ook voor kan zorgen dat je droog blijft…Wat betreft de Apple Watch vs. Stryd, daar komen inmiddels meer vragen van luisteraars van binnen. Nemen we graag mee!

Ha Gerrit en Jurgen, interessant onderwerp weer. Ik heb naar jullie podcast geluisterd terwijl ik, afgelopen zaterdag, een nat en winderig rondje door de polder heb gelopen met mijn onlangs aangeschafte Stryd op m’n schoenen gebonden. Tijdens het lopen, al luisterend naar de podcast kon ik niet wachten om thuis in de Stryd app te zien of mijn ervaren wind-tegen ook door de Stryd gemeten werd. En dat was wel degelijk het geval!
Overigens heeft professioneel gadget-tester DC Rainmaker de Stryd ooit tijdens een iets wetenschappelijker experiment getest. In de windtunnel met een oud- en nieuw model Stryd op z’n schoenen. Zie het verslag van dat experiment hier: https://www.dcrainmaker.com/2019/06/testing-in-the-wind-tunnel-with-stryds-new-running-power-meter.html.

Mochten jullie de veldtest alsnog willen uitvoeren, dan meld ik me bij deze aan als haas.

Sportieve groet,

Menno

Hoi Menno, dank nog voor je aanvullingen. Voor de goede orde: ik twijfel er niet aan dat de Stryd wind kan meten… ik ben alleen nogal skeptisch dat ‘ie zou kunnen meten dat je ‘uit de wind loopt’ achter iemand.
We zetten je op de lijst voor de test!
Grtz, Gerrit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *