Categorieën
hardloopschoenen Hardlopen Innovaties Seizoen 6 Wielrennen

120. Slimmer hardlopen of wielrennen met dure inlegzooltjes in je schoenen: zinvol of onzin?

Naast de gigantische keuze in hardloopschoenen zelf, kun je ook inlegzooltjes aanschaffen voor extra steun en comfort bij het sporten. Maar helpt dit tegen blessures? En bestaan er inlegzooltjes die je hardloopprestatie daadwerkelijk verbeteren?

Home » Afleveringen » Seizoen 6 » 120. Slimmer hardlopen of wielrennen met dure inlegzooltjes in je schoenen: zinvol of onzin?

Dit is de 120e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer hardlopen of wielrennen met dure inlegzooltjes in je schoenen: zinvol of onzin?

INLEIDING:

Goed schoeisel is de basis voor elke hardloper. Naast de gigantische keuze in schoenen zelf, kun je inlegzooltjes aanschaffen voor extra steun en comfort. Maar helpt dit ook tegen blessures? En bestaan er inlegzooltjes die je hardloopprestatie daadwerkelijk verbeteren? En hoe zit dit eigenlijk bij het wielrennen? We bespreken het in de 120e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Een olympisch kampioen met ongelijke voeten

Dat meervoudig Olympisch kampioen op de wielerbaan Harrie Lavreysen met jaloersmakende bovenbeenspieren gezegend is zal iedereen bekend zijn. Maar zo’n halve meter verderop, aan de onderkant van zijn voeten, ziet het er helemaal niet meer zoals op het plaatje in een anatomieboek uit.

Lavreysen heeft namelijk asymmetrische platvoeten. “Een anatomisch foutje”, vertelde zijn podotherapeut tegenover Trouw. “Je ziet het onder andere terug in het lengteverschil van een centimeter tussen beide voeten.”

Je voetzool moet de brachten van het lijf overbrengen

Het betekent dat de voeten van Lavreysen bij de binnenkant een beetje ingezakt zijn. Door deze stand staan de knieën iets naar binnen en heeft de baansprinter van nature de neiging de meeste druk via de buitenkant van de voet op de pedalen te zetten. En dat is zonde: idealiter gebruikt een wielrenner de hele voetzool om de door zijn benen gegenereerde spierkracht op de pedalen over te brengen.

Voor welke sporters hebben inlegzooltjes eigenlijk zin?

Op maat gemaakte zooltjes, die uiteindelijk worden verwerkt in op maat gemaakte kneiterharde schoenen van carbon, vormen daarom een geschikte oplossing voor Lavreysen. Vooralsnog lijkt het sprintkanon hier zeker voordeel van te hebben.

Maar hoe zit dit met sporters die geen klinisch relevante afwijkingen in hun voeten of benen hebben? Hebben die baat bij inlegzooltjes tijdens het hardlopen of wielrennen?

We bespreken het mogelijk nut van zooltjes in de 120e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Video over slimmer hardlopen of wielrennen met dure inlegzooltjes in je schoenen: zinvol of onzin?

https://www.youtube.com/watch?v=cUn_FMrP6VE

Één reactie op “120. Slimmer hardlopen of wielrennen met dure inlegzooltjes in je schoenen: zinvol of onzin?”

[…] Aflevering 120 over de relatie tussen hardloopschoenen in blessures. Naast de gigantische keuze in hardloopschoenen zelf, kun je ook inlegzooltjes aanschaffen voor extra steun en comfort bij het sporten. Maar helpt dit tegen blessures? En bestaan er inlegzooltjes die je hardloopprestatie daadwerkelijk verbeteren? https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-6/120-slimmer-hardlopen-of-wielrennen-met-dure-inlegzoo… […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *