Categorieën
Interview met gast Seizoen 10 Sportvoeding

192. Slimmer presteren met supplementen volgens sportvoedings-wetenschapper Floris Wardenaar

Ontdek in deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast met sportvoedingsonderzoeker Floris Wardenaar of je als sporter echt supplementen nodig hebt en hoe je de juiste keuzes maakt. Leer hoe je veilig en effectief kunt presteren zonder onnodige risico’s!

Home » Afleveringen » Seizoen 10 » 192. Slimmer presteren met supplementen volgens sportvoedings-wetenschapper Floris Wardenaar

Dit is een 192e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit, Jurgen het over:

Slimmer presteren met supplementen volgens sportvoedings-wetenschapper Floris Wardenaar

Gerrit en Jurgen duiken samen met sportvoedingsonderzoeker Floris Wardenaar van Arizona State University in de wereld van voedingssupplementen voor sporters. Misschien herken je het wel: je keukenkastje vol met potjes magnesium, eiwitpoeders, en vitaminepillen. Maar heb je die allemaal echt nodig? En hoe weet je of de supplementen die je neemt niet schadelijk zijn? In deze aflevering helpen we je om door de bomen het bos weer te zien.

Heb je als sporter supplementen nodig?

Veel sporters hebben de neiging om een breed scala aan supplementen te slikken, van magnesium tot eiwitpoeders en vitaminepillen. Floris Wardenaar benadrukt echter dat een gezond en gevarieerd voedingspatroon de basis zou moeten zijn voor iedere sporter.

Supplementen dienen alleen als aanvulling wanneer dat echt nodig is, bijvoorbeeld bij specifieke tekorten of bijzondere trainingsomstandigheden. Het blindelings slikken van supplementen zonder dat je precies weet wat ze doen, kan meer kwaad dan goed doen.

Risico’s van vervuilde supplementen

Een van de grootste risico’s bij het gebruik van supplementen is de mogelijke vervuiling met ongewenste stoffen. Deze vervuiling kan zowel bewust als onbewust gebeuren tijdens het productieproces, bijvoorbeeld door gedeelde machines of onzuivere grondstoffen.

Dit kan zelfs leiden tot positieve dopingtests, een probleem dat niet alleen topsporters treft maar ook recreatieve atleten die deelnemen aan officiële wedstrijden. Floris benadrukt dat het belangrijk is om te kiezen voor producten die getest zijn door betrouwbare keurmerken, zoals het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT).

Hoe kies je veilige supplementen?

Als je supplementen wilt gebruiken, is het cruciaal om goed op te letten of ze getest zijn door onafhankelijke en betrouwbare organisaties. Het NZVT is een van de systemen die supplementen test op ongewenste stoffen.

Echter, niet alle producten van een merk zijn per definitie veilig; je moet altijd controleren of de specifieke batch getest is. Dit geeft je meer zekerheid dat wat je neemt geen schadelijke stoffen bevat die je prestaties negatief kunnen beïnvloeden of zelfs je gezondheid in gevaar kunnen brengen.

Raadpleeg een expert: de sportdiëtist

Om beter inzicht te krijgen in je supplementgebruik en te bepalen wat echt noodzakelijk is, raadt Floris aan om een sportdiëtist te raadplegen. In Nederland is sportdiëtist een beschermd beroep, en deze experts zijn het beste op de hoogte van de juiste adviezen omtrent voeding en supplementen.

Een sportdiëtist kan je helpen om je gebruik van supplementen kritisch te evalueren en je adviseren wat je wel of niet nodig hebt, gebaseerd op jouw persoonlijke situatie, doelen en voedingspatroon.

Veel sporters slikken onnodig veel supplementen

Het valt op dat veel sporters onnodig veel supplementen gebruiken, vaak zonder dat er wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit ervan. De drive om iets nieuws te proberen, vooral wanneer een product net op de markt is gekomen, leidt vaak tot overbodig en zelfs schadelijk gebruik.

Floris pleit daarom voor een nuchtere aanpak: gebruik alleen supplementen die echt nuttig zijn voor jouw prestaties, en laat je goed informeren door experts.

Maak slimme keuzes voor optimale prestaties

Aan het eind van deze aflevering is de boodschap helder: zorg dat je supplementen niet zomaar gebruikt, maar baseer je keuzes op betrouwbare informatie en deskundig advies. Door kritisch te kijken naar wat je nodig hebt en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je jouw prestaties op een veilige en effectieve manier verbeteren.

Neem eens de tijd om je supplementenkastje een goede opruimbeurt te geven en bespreek je keuzes met een expert – zo presteer je slimmer en gezonder.

Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

1. Heb je supplementen echt nodig als sporter?
Nee, de basis zou altijd een gezond en gevarieerd dieet moeten zijn. Supplementen zijn slechts aanvullingen die alleen nuttig zijn in specifieke situaties, zoals bij bewezen tekorten of specifieke trainingsomstandigheden.

2. Hoe weet je of een supplement veilig is?
Floris Wardenaar adviseert om supplementen te kiezen die getest zijn door betrouwbare keurmerken zoals het NZVT. Controleer altijd of de specifieke batch getest is, want niet alle producten van een merk zijn gegarandeerd veilig.

3. Kunnen vervuilde supplementen leiden tot een positieve dopingtest?
Ja, vervuilde supplementen kunnen leiden tot een positieve dopingtest, zelfs bij recreatieve sporters. Dit komt vaak door ongewenste stoffen die in het supplement terechtkomen tijdens het productieproces.

4. Is het nodig om een sportdiëtist te raadplegen voor advies over supplementen?
Ja, Floris raadt aan om regelmatig je supplementgebruik te bespreken met een sportdiëtist, omdat zij de expertise hebben om te bepalen wat voor jou echt nodig is en wat niet.

5. Helpen genentests bij het kiezen van de juiste supplementen?
Nee, volgens Floris is de wetenschap nog niet ver genoeg om op basis van genentests supplementen te adviseren. De huidige technologie biedt nog geen betrouwbare inzichten die prestatieverbetering kunnen voorspellen.

6. Zijn duurdere supplementen beter en veiliger?
Nee, de prijs zegt niets over de veiligheid of effectiviteit van een supplement. Het is belangrijker om te kijken of een supplement getest is door een betrouwbare organisatie dan om je te laten leiden door de prijs.

Stellingen waarop Floris Wardenaar in de aflevering op reageert

Had ik tijdens mijn prille wielercarrière maar meer kennis over supplementen gehad, dan had ik veel meer overwinningen behaald.
Floris was wielrenner in zijn jeugdjaren. Na zijn studie (ik neem aan iets met voeding) is hij gepromoveerd in Wageningen op het onderwerp ‘voeding en supplementinname bij NL topsporters’. Daarna als sportdiëtist voor NOC*NSF gewerkt en uiteindelijk in de VS op de Arizona State University terecht gekomen.

Een atleet kan niet zonder supplementen. Je kunt de Tour nou eenmaal niet winnen op een boterham met pindakaas.
Wat is de definitie van supplement eigenlijk (ook een gelletje bv?). Welke supplementen worden er zoal door atleten geslikt (cafeine, bakpoeder, eiwitshakes, vitamines, magnesium etc.)? Welke zijn er daadwerkelijk nuttig volgens Floris?

Baat het niet, dan schaadt het ook niet: supplementen zijn meestal onschuldige pilletjes.
Dus niet. Vervuiling is een probleem, 1 à 2 op de 5 supplementen blijken vervuild. Hierdoor worden atleten regelmatig positief getest en probeer dan maar uit te leggen hoe de dopingstof in je lijf terecht is gekomen. Zie de recente casus van Issam Assinga. Het is dus belangrijk dat supplementen getest worden (3rd party testing, in Nederland het NZVT); hoe werkt dit precies?

Hoe duurder het supplement, hoe veiliger het is.
Waarschijnlijk niet. Hoe vaak zijn supplementen vervuild, wat is de oorzaak precies?

In de sport worden onnodig veel en veel onnodige supplementen geslikt.
Wat zijn de cijfers van supplementengebruik? Neemt dit getal toe of af de laatste jaren? Welke zijn het meest populair? Hoeveel verschillende supplementen pakt de gemiddelde atleet? Welke factoren hebben invloed op de keus om (welke) supplementen te gaan gebruiken?

Wil je weten welke supplementen jou kunnen helpen, dan moet je een genentest doen.
N.a.v. vragen van luisteraars. Belgisch bedrijf 4Gold (waar MvdP ambassadeur van is) suggereert dit.

Niet alleen veel sporters, maar ook coaches en trainers, hebben onvoldoende kennis van voeding en supplementen.
Floris heeft hier onderzoek naar gedaan. Het blijkt dat veel ‘deskundigen’ waar atleten naar luisteren niet de kennis hebben die ze pretenderen te hebben. Hoe komt dit eigenlijk? Bij wie kan een atleet het beste terecht als het om voeding en supplementen gaat? Wat is de rol van educatie? Hierbij refereren naar het educatieprogramma dat Floris heeft opgezet op een aantal High Schools in de VS. 

Video over slimmer presteren met supplementen volgens sportvoedingswetenschapper Floris Wardenaar

https://www.youtube.com/watch?v=o_wOLVsNcUg

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *