Categorieën
Seizoen 8 Sportvoeding Training en herstel

165. Slimmer presteren met probiotica: zinvol of onzin?

Kunnen probiotica inderdaad de sportprestatie verbeteren? Maar welke bacteriën moet je dan precies slikken? En hoe zit dit met prebiotica en postbiotica?

Home » Afleveringen » Seizoen 8 » 165. Slimmer presteren met probiotica: zinvol of onzin?

Dit is de 165e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer presteren met probiotica: zinvol of onzin?

INLEIDING:

Wie veel sport, moet kunnen vertrouwen op gezonde darmen. Volgens de probiotica-makers kunnen drankjes of poeders met levende bacteriën hierbij helpen. Maar welke bacteriën moet je dan precies slikken? Kunnen probiotica inderdaad de sportprestatie verbeteren? En hoe zit dit met pre-biotica en post-biotica?

Je darmen als spiegel van je ziel?

Wij zijn ons brein…Nee hoor, wij zijn onze hormonen…Niks ervan, wij zijn onze darmen…Wetenschappers buitelen regelmatig over elkaar heen als het gaat om het orgaan, weefsel, cel of stofje dat zij het allerbelangrijkste vinden voor het functioneren van ons lichaam (en waar zij niet geheel toevallig ook hun hele wetenschappelijke carrière aan gewijd hebben).

Gezonde darmen essentieel voor goede sportprestatie

Ook sporters hebben hier een handje van. Want een mindere prestatie zit vaak ‘tussen de oren’, een ‘motor die maar niet op gang kwam’ of een ‘drukkend gevoel in de maagstreek’. Maar van de lichamelijke ongemakken die een atleet écht in de weg kunnen zitten, zijn onwillige darmen waarschijnlijk de ergste.

Zo zal ook inmiddels oud-coureur Tom Dumoulin nog altijd beamen. De beelden van de Limburger die in de koninginnenrit tijdens de Giro 2017 opeens van zijn fiets stapte voor een sanitaire stop, gingen de wereld over en een ‘Dumoulinnetje doen’ is een gevleugelde uitspraak in de sportwereld geworden.

Helpt probiotica ook echt om slimmer te presteren?

Of Dumoulin destijds een verkeerde darmbacterie de schuld kan geven van de acute aanval van diarree waarmee hij te maken kreeg, is nog altijd onduidelijk. Een mens draagt namelijk een shitload aan bacteriën in zijn darmstelsel mee; niet alleen zijn het er ongeveer net zoveel als het totaal aantal lichaamscellen dat hij bij zich draagt, ook is de samenstelling ervan uniek voor elk individu.

Ondanks deze complexiteit zien de aanbieders van probiotica volop aanknopingspunten om via supplementen van levende bacteriën darmproblemen zoals acute diarree op de fiets te vermijden.

Maar of dit ook zo werkt?

In de 165e aflevering gaat de Slimmer Presteren Podcast op zoek naar het antwoord.

Video over slimmer presteren met probiotica: zinvol of onzin?

https://www.youtube.com/watch?v=t0Z_ADh4wxk

Één reactie op “165. Slimmer presteren met probiotica: zinvol of onzin?”

Heren,

Leuk die postcasts. Deze laatste sluit voor mij wel heel goed aan.
Amsterdam UMC doet nu een onderzoekje naar een pro biotica waar een eiwit uit is gehaald, nu gaat het om aantonen dat deze nog werkt. Hierbij is de verwachting ook dat de glucosewaarde in het bloed zal dalen.

Als medewerker van Amsterdam UMC en luisteraar van jullie podcast is het natuurlijk een soort morele plicht om hier als vrijwilliger aan mee te doen. Nog leuker omdat je ook voor 3 (of 4 als je wilt) weken zo’n glucose meter op je arm krijgt. Mijn conclusie, als sporter is zo’n meter totaal nutteloos. Als jullie het leuk vinden de data in te zien van de meter vs trainen kan ik een en ander delen. Ook contact met de onderzoeksgroep is te leggen is jullie het interessant vinden. Wellicht willen jullie ook nog deelnemen? 😉

Vr.gr.
Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *