Categorieën
Innovaties Seizoen 3

56. Hoe kun je kwalitatieve data in de sport slim inzetten?

Atleten worden de laatste jaren overspoeld met wearables die door middel van ‘harde’ data claimen inzicht te geven in je fysieke toestand en training. Maar onderzoek laat zien dat kwalitatieve data misschien wel zinvoller zijn. Hoe kun je als sporter deze data handig verzamelen, analyseren en gebruiken? De hosts praten erover met ‘special guest’, data-analist Stephan van der Zwaard.

Home » Afleveringen » Seizoen 3 » 56. Hoe kun je kwalitatieve data in de sport slim inzetten?

Dit is de 56e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering gaan Gerrit en Jurgen in gesprek met wetenschapper Stephan van der Zwaard, van Sport Data Valley, over ‘Hoe kun je kwalitatieve data in de sport slim inzetten?’.

Stappentellers, sporthorloges en sensoren: atleten worden de laatste jaren overspoeld met wearables die door middel van ‘harde’ data claimen inzicht te geven in je fysieke toestand en of je wel goed traint. Maar onderzoek laat zien dat kwalitatieve data, zoals de ervaren mate van inspanning of je stemming, misschien wel zinvoller zijn. Hoe kun je als sporter deze data handig verzamelen, analyseren en gebruiken? In aflevering 56 van de Slimmer Presteren Podcast praten onze hosts hierover met onze ‘special guest’, data-analist Stephan van der Zwaard.

Welke kwalitatieve data moet je verzamelen?

‘En, ben je er klaar voor?’, ‘Voel je je goed?’, ‘Heb je er zin in?’; het zijn voor de hand liggende vragen die atleten in de aanloop naar een belangrijke wedstrijd voorgeschoteld krijgen van meestal een sportjournalist. Het antwoord hoeft daarbij vaak niet eens afgewacht te worden. Want ja, natuurlijk is de atleet er klaar voor, hij of zij heeft minutieus toegewerkt naar dit moment. Het moment dat er een topprestatie neergezet moet worden.

Maar in de lange periode ervoor waarin er noeste trainingsarbeid verricht moest worden om conditie op te bouwen, spieren te kweken en steeds sterker en fitter te worden, is dit antwoord meestal niet zo eenduidig. Vermoeidheid, stress, opkomende pijntjes, blessures, twijfels, slaapgebrek en gebrek aan motivatie: het zijn allemaal zaken die het trainingsprogramma van een sporter kunnen beïnvloeden. Wanneer een coach dan aan zijn atleet vraagt: ‘Ben je er klaar voor?’ of ‘Voel je je goed?’ zal het antwoord al snel ‘nee’ zijn.

Wat kun je analyseren en voorspellen op basis van deze data?

Wat betekent zo’n laatste antwoord voor de trainingsopbouw? Moet de atleet gewoon stug doorgaan of is een aanpassing nodig? En wat zegt deze kwalitatieve informatie van een sporter precies en hoe kun je deze, vaak subjectieve, gegevens het beste scoren en slim gebruiken?

Vanuit zijn rol als data analist bij Sports Data Valley ging Stephan van der Zwaard met deze vragen aan de slag voor onder andere de nationale schaatsploeg en een groep Nederlandse topvolleyballers.

In aflevering 56 van de Slimmer Presteren Podcast horen Gerrit en Jurgen hem uit over deze projecten en willen ze uiteraard van hem weten wat de recreatieve sporter nou precies met deze kwalitatieve data aan moet.

Video over Hoe kun je kwalitatieve data in de sport slim inzetten?

6 reacties op “56. Hoe kun je kwalitatieve data in de sport slim inzetten?”

Beste Gerrit en Jurgen,
Met veel plezier luister ik al een tijd naar jullie podcast. Ik voel me nog niet middel-aged, ben geen man, maar ga vaak over straat in lycra op de fiets of de loopschoenen.
In de afgelopen 2 podcasts wordt het krijgen van een kind genoemd als een periode waarin je waarschijnlijk even iets minder (intensief) kan trainen. Logisch wellicht, voor mannen dan. Maar het op de wereld zetten van mijn 3 mini-atleetjes (sportieve aanleg van 2 kanten), lag ik er langer uit dan een paar weken.
Nou neem ik aan dat ik niet de enige vrouwelijke luisteraar ben. Vandaar de tip om het krijgen van een kind in het vervolg te betrekken op beide ouders.
Verder; ga zo door! Ik luister graag naar wekelijkse koffiepraat!
Met heel vriendelijke groet, Renske

Hoi Renske,
we hebben je feedback (met een knipoog!) ter harte genomen. Zie de aflevering van deze week (64), waarin we met Marcia Jansen helemaal de diepte induiken over wat een zwangerschap betekent voor (top)sporters.

https://slimmer-presteren-podcast.nl/captivate-podcast/sporten-na-een-zwangerschap-kan-dat-gewoon/

Dank voor je tip! En we hebben er veel van geleerd. We zullen er met meer respect over spreken.

We horen graag van je in de toekomst!

Hoi Renske,
Dank voor je leuke en positieve reactie. En zeker ook dank voor je tip! We gaan er in de toekomst op proberen te letten, want het is geenzins onze bedoeling om lichtzinnig te doen over zwangerschap en bevalling.
Groet,
Gerrit, ook namens Jurgen

Wat verstaan jullie onder kwalitatieve data? In het onderzoek is het onderscheid tussen kwalitatieve data en kwantitatieve data het verschil tussen alle data die niet in cijfers te vatten is en data die wel in cijfers te vatten is. Alle sensordata waar het hier over gaat is dus eigenlijk kwantitatief en niet kwalitatief (in onderzoekstermen).

Hoi Lotte,
Op een of andere manier zie ik je reactie nu pas. Excuus!
En je hebt helemaal gelijk. Goede aanvulling.
Dank.

[…] Aflevering 56 met Stephan van der Zwaard: Atleten worden de laatste jaren overspoeld met wearables die door middel van ‘harde’ data claimen inzicht te geven in je fysieke toestand en training. Maar onderzoek laat zien dat kwalitatieve data misschien wel zinvoller zijn. Hoe kun je als sporter deze data handig verzamelen, analyseren en gebruiken? De hosts praten erover met ‘special guest’, data-analist Stephan van der Zwaard. https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-3/hoe-kun-je-kwalitatieve-data-in-de-sport-slim-inzette… […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *