Categorieën
Herstel marathon Interview met gast Marathon Seizoen 3 Training en herstel

59. Overtraining: hoe kun je het voorkomen?

No pain, no gain is het welbekende motto van alle sporters. Goed trainen is essentieel om vooruit te komen, maar voldoende herstel is hierbij ook van belang. Wanneer train je eigenlijk te hard en hoe kom je hier snel achter?

Home » Afleveringen » Seizoen 3 » 59. Overtraining: hoe kun je het voorkomen?

Dit is de 59e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over ‘Overtraining: hoe kun je het voorkomen?’.

No pain, no gain is het welbekende motto van alle sporters. Goed trainen is essentieel om vooruit te komen, maar voldoende herstel is hierbij ook van belang. Wanneer train je eigenlijk te hard en hoe kom je hier snel achter? Wetenschapsjournalist Jurgen van Teeffelen en middle-aged-man-in-lycra Gerrit Heijkoop praten je bij over het onderwerp overtraining.

Het ontstaan van overtraining

Pas op! Train niet meer dan goed voor je is! Als je de trainingsapp van Gerrit moet geloven, is hij dezer dagen aan het overtrainen. Zijn workouts zouden zelfs averechts werken. Hoe dit kan? Tijdens het trainen bied je je lichaam een stimulus aan. Je lichaam reageert hierop, bijvoorbeeld door het opbouwen van spieren of het aanpassen van het doorpompen van bloed door het hart. Het lichaam moet aan de gang om de volgende keer dat hij deze prikkel ontvangt sterker te zijn, zodat de stimulus beter verwerkt kan worden. Om het lichaam steeds te versterken is de hersteltijd enorm belangrijk: deze mag niet te lang zijn, maar ook weer niet te kort. Er is een delicate balans tussen de hersteltijd en de sterkte van de prikkel. Maar hoe vind je deze balans?

Gerrit en Jurgen praten je bij in aflevering 59 van de Slimmer Presteren Podcast, waarin ze ook een beroep doen op de expertise van Guido tijdens het Zoomen met Vroemen.

Video over Overtraining: hoe kun je het voorkomen?

Één reactie op “59. Overtraining: hoe kun je het voorkomen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *