Categorieën
Seizoen 1 Training en herstel

18. Ouder worden én fit blijven: hoe doe je dat?

Sommige topsporters lijken helemaal geen last te hebben van hun leeftijd. Waar de sportieve piek ligt hangt logischerwijs van de sport af. Hoe blijven topsporters zo fit naarmate ze toch een dagje ouder worden?

Home » Afleveringen » Seizoen 1 » 18. Ouder worden én fit blijven: hoe doe je dat?

Dit is de 18e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over ‘Ouder worden én fit blijven: hoe doe je dat?’.

Tennisser Roger Federer, wielrenners Alejandro Valverde en Nairo Quintana, Nederlandse triathlon legende Rob Barel en keeper Guanluigi Buffon: sommige topsporters lijken helemaal geen last van hun leeftijd te hebben. Waar de sportieve piek ligt hangt logischerwijs van de sport af. Hoe doen deze topsporters het? Hoe blijven zij zo fit naarmate ze toch een dagje ouder worden?

Grijs succes op de Spelen

Sporten die om weinig fysieke inspanning vragen, zoals schieten met een geweer of met een boog, zeilen of paardrijden, daar kan een grijsaard nog prima in de top meedraaien zo blijkt wel uit de geschiedenis van de Olympische Spelen. Al vanaf de eerste Spelen in 1896 hebben meer dan 125 vijftigplussers op deze onderdelen eremetaal binnengesleept. Op zijn 72e won de Zweed Oscar Swahn in 1920 zelfs nog een zilveren plak bij het schieten, bij het onderdeel ‘dubbel shot op lopend hert, in een team’.

Maar bij sporten waar meer van het lichaam wordt gevraagd, komt de ouderdom onherroepelijk om de hoek kijken. De maximale hartslag daalt met de leeftijd, de bloedvaten worden stijver en de spieren krimpen. Het gevolg: het uithoudingsvermogen neemt af en ook de spierkracht wordt minder. Vooral het laatste holt hard achteruit wanneer mensen weinig aan sport doen: ze verliezen al snel rond de 30 procent van hun spiermassa en dit gaat gepaard met een afname in kracht van 75 procent.

Ouder worden en fit blijven door krachttraining

Maar er is goed nieuws: het hart en spieren zijn altijd te trainen, ook op latere leeftijd. Gezonde ouderen van 70 jaar die zes maanden lang gerichte krachttraining deden, zagen hun bovenbenen niet alleen iets dikker worden maar vooral ook veel sterker. De getrainde oudjes kwamen met hun kracht en spiermassa zelfs dicht in de buurt van een referentie groep van 23-jarigen die weinig aan sport deden.

Hoe dit precies werkt en wat de slimste manier van sporten is om gezond en fit ouder te worden, hoor je in de 18e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Video over Ouder worden én fit blijven: hoe doe je dat?

6 reacties op “18. Ouder worden én fit blijven: hoe doe je dat?”

Mooie aflevering en herkenbaar. Ik ben nu 47 jaar en merk dat ik minder snel ben dan pakweg 10 jaar geleden. Maar binnen mijn leeftijdsgroep is het best oké en geniet ik vooral van de progressie die ik nog steeds zie in mijn uitslagen. Ik bouw heel bewust ook 2 krachttrainingen per week in. Hetzij als onderdeel van een fiets-, loop- of zwemtraining, hetzij in het krachthonk (serieus ijzersmijten). Mentaal ben ik wel sterker dan vroeger: ik kan veel beter afzien en ‘pijn’ en moeheid tijdens een wedstrijd veel makkelijker aan. Daar had ik bijvoorbeeld als twintiger juist weer veel moeite mee.

Klinkt goed Harmen! Je trainingen lijken ‘perfect’ om nog vele jaren jong en fit te blijven. Grappig om te lezen dat je tegenwoordig beter met de pijn om kan gaan… biedt perspectieven voor laatbloeiers! 🙂

Boeiende podcast heren en goed onderbouwd. Mijn hele leven een beetje gefietst en of hardgelopen maar pas op 48jarige leeftijd series gerichter gaan trainen en nog beter gaan eten en rusten. Aart Stigter liep 8 minuten voor mij op een 10 km wedstrijd.
nu ben ik 63 en loop ik Rob Barel er uit op de 10k en Aart voelt mijn adem in zijn nek. krachttraining heeft mij erg geholpen. late carrières gaan nog vaak goed. zie bijv ook Cees Stolwijk. wereldkampioen 65 en 70+ bij het hardlopen op diverse afstanden

Dank voor je mooie compliment Johan. En wat leuk dat je even reageert! Indrukwekkend dat je tegenwoordig Rob Barel kan bijhouden (ik (= Gerrit) heb het de eerste KM van de Kwintelooyen Winterrun ook wel eens geprobeerd… maar moest het al snel opgeven!)
-> wellicht komen we elkaar nog eens tegen bij een loopje … als die weer mogelijk zijn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *