Categorieën
Seizoen 7 Training en herstel

131. Trainen op gevoel en RPE: hoe doe je dat?

Kun je om te variëren in de intensiteit van je training gewoon op je gevoel afgaan? Hoe train je zonder een inspanningstest en allerlei duurzame gadgets?

Home » Afleveringen » Seizoen 7 » 131. Trainen op gevoel en RPE: hoe doe je dat?

Dit is de 131e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Trainen op gevoel en RPE: hoe doe je dat?

INLEIDING:

Variëren in de intensiteit van je training is nuttig. Wil je weten welke snelheid of vermogen daar precies bij horen dan moet je al gauw een inspanningstest doen. Maar kun je niet gewoon op je gevoel afgaan? En welke hulpmiddelen zijn dan handig?

Wielrenners die koersen puur op gevoel

Dé memorabele etappe van de Tour de France van 2020 is zonder twijfel de klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles. Niet alleen vanwege de overwinning van Tadej Pogačar, waardoor hij en passant de gele trui overnam van Primož Roglič, maar ook omdat de jonge Sloveense wielrenner zonder hulpmiddelen fietste. Hij had geen hartslagband om en ook was er geen vermogensmeter op zijn tijdritfiets gemonteerd.

Weet je gevoel het beter dan een vermogensmeter?

Het is opvallend omdat het in het huidige profpeloton vooral draait om de getrapte vermogens en de vermogensmeter daar handige informatie over geeft. Maar Pogačar vertrouwde tijdens de alles-of-niets tijdrit naar La Planche des Belles Filles liever op zijn gevoel, zo vertelde hij na afloop tegen de pers.

De Sloveen vertrouwde liever op zijn eigen instincten om de inspanning tijdens de tijdrit te doseren, dan dat hij de vermogensmeter gebruikte voor zijn winnende pacingplan.

Wie wint op gevoel, heeft gelijk!

Dat het met het gevoel van Pogačar wel goed zat, bleek al snel tijdens de race. Hij fietste met volle overgave naar boven en wist daar het finishdoek met uiteindelijk een voorsprong van 1 minuut en 21 seconden op Roglič te passeren. Het zorgde ervoor dat de toen pas 21-jarige Sloveen een dag later als de jongste na-oorlogse Tourwinnaar kon worden gehuldigd. Met dank aan zijn gevoel.

Wetenschap die trainen op gevoel valideert

In aflevering 131 van de Slimmer Presteren Podcast leggen we alle technologische gadgets waarover sporters tegenwoordig kunnen beschikken even opzij, maar gaan we inzoomen op het ‘gevoel’ tijdens inspanning.

Wat zegt het gevoel precies en hoe kun je dit, net als Pogačar deed, optimaal inzetten bij je training of wedstrijd?

Zoals vaker zetten Gerrit en Jurgen de wetenschappelijke inzichten en hun eigen ervaringen op een rij.

Tijdens het Zoomen met Vroemen legt Guido uit van welke subjectieve gegevens hij bij de begeleiding van zijn atleten graag gebruik maakt.

Video Trainen op gevoel en RPE: hoe doe je dat?

https://www.youtube.com/watch?v=sNsNo6_Ofuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *