Categorieën
Seizoen 6 Training en herstel

123. Je marathontijd blijven aanscherpen: hoe doe je dat?

Bij de eerste marathon ben je blij dat je de finish haalt. Maar daarna wil je steeds sneller en ga je voor een PR. En nog een. En nog een. Hoe lang kun je je blijven verbeteren op de marathon?

Home » Afleveringen » Seizoen 6 » 123. Je marathontijd blijven aanscherpen: hoe doe je dat?

Dit is de 123e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Je marathontijd blijven aanscherpen: hoe doe je dat?

INLEIDING:

Bij de eerste marathon ben je blij dat je de finish haalt. Maar daarna wil je steeds meer en ga je voor een PR. En nog een. En nog een. Hoe lang kun je je blijven verbeteren op de marathon? En waar ligt jouw grens voor een snellere marathon?

Bij je eerste marathon al voor een snelle tijd

Debuteren op de marathon in een toptijd, dat is voor maar weinig atleten weggelegd. Maar Letesenbet Gidey, de Ethiopische langeafstandsloopster, besloot het in 2022 toch te proberen. Op de baan had ze de jaren ervoor al laten zien dat ze razendsnel was: niet voor niets was ze nog steeds wereldrecordhoudster op de 5 en 10 kilometer. 

Een bijzonder snelle vrouw op de marathon

Maar ook bij een paar uitstapjes buiten de baan had Gidey haar talent al geregeld tentoongespreid. In 2019 was ze, 21 jaar oud pas, wereldkampioene in het veldlopen geworden én had ze Zevenheuvelenloop gewonnen in een tijd van onder de drie kwartier. Het was de beste wereldprestatie ooit voor een vrouw op de 15 kilometer en om het in het juiste perspectief te plaatsen: Gidey was die dag sneller dan Khalid Choukoud, Nederlands toploper bij de mannen.

De beste plek voor een marathondebuut

Het was duidelijk dat Gidey het in zich had om ooit ook op de marathon een toptijd neer te zetten. Maar wat was het beste moment om deze stap te maken? En waar zou ze dan haar eerste marathon moeten lopen? Het bleef lange tijd gissen want er zijn zoveel marathons tegenwoordig waar knetterhard gelopen wordt.

Het werd Valencia, 4 december 2022 in de ochtend: een parcours als een biljartlaken, heerlijk Spaans winterzonnetje, een uitstekend deelnemersveld. Perfecte omstandigheden voor een toptijd. Bovendien kende Gidey het parcours: tijdens de editie die een jaar eerder gehouden werd, had ze de halve marathon afgeraffeld in 1 uur 2 minuten en 52 seconden, een wereldrecord op die afstand.

Een uniek marathon prestatie in Valencia

Toen Gidey aan de start van de marathon verscheen werd er daarom stiekem gehoopt op een nieuw wereldrecord. Maar een tijd die sneller was dan de 2.14.04 van Brigid Kosgei zat er helaas niet in voor de Ethiopische. Gidey werd zelfs in de slotfase geklopt, maar met een tijd van 2.16.49 noteerde ze wél de snelste tijd voor een debutant ooit.

Wat kun je doen voor een snellere marathon?

Letesenbet Gidey lijkt in ieder geval een mooie toekomst als marathonloopster tegemoet te gaan. Wat is eigenlijk dé manier om jezelf te blijven verbeteren op zo’n afstand?

Is het een kwestie van alleen méér trainen?

Maar hoe dan: lange afstanden of juist veel intervals?

Is krachttraining een slim idee?

En hoe zorg je ervoor dat je niet teveel gaat doen en geblesseerd raakt?

Aflevering 123 van de Slimmer Presteren Podcast gaat op zoek naar de antwoorden.

Video je marathontijd blijven aanscherpen: hoe doe je dat?

https://www.youtube.com/watch?v=S8qas6ch_SU

2 reacties op “123. Je marathontijd blijven aanscherpen: hoe doe je dat?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *