Categorieën
Seizoen 9 Wielrennen

187. Slimmer Presteren tijdens de Tour de France: hoe doe je dat?

In deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast duiken we in de energiepuzzel van de Tour de France en bespreken we of amateurs deze uitdaging ook aankunnen. We behandelen innovaties in de wielersport en krijgen tips van luisteraars voor langdurige prestaties.

Home » Afleveringen » Seizoen 9 » 187. Slimmer Presteren tijdens de Tour de France: hoe doe je dat?

Dit is een 187e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer Presteren tijdens de Tour de France: hoe doe je dat?

De Tour de France komt er weer aan! Wat maakt zo’n grote ronde uitdagend voor een topwielrenner? Hoe zorgen de profs ervoor dat ze drie weken lang fit blijven? Kan volgens de wetenschap een MAMIL eigenlijk ook de Tour fietsen? En wie moet je zeker opstellen in je tour-poule?

Deze aflevering biedt je alle inzichten die je nodig hebt om de prestaties van wielrenners tijdens deze iconische race te begrijpen. Hoe blijven profs drie weken lang fit, en kunnen amateurs zoals wij ook deelnemen aan zo’n zware uitdaging?

De energiepuzzel van de Tour de France

Een cruciaal onderdeel van de Tour de France is de energiepuzzel. Hoe zorgen renners ervoor dat ze voldoende energie hebben voor zowel de dagelijkse etappes als de hele drie weken? We bespreken hoe wielrennen draait om energiebeheer. Renners moeten continu balanceren tussen het verbruik en de inname van calorieën. Tijdens de Tour ligt het energieverbruik rond de 7000-8000 kilocalorieën per dag, wat gelijk staat aan vier tot vijf keer hun basale metabolisme.

Kan een amateur de Tour de France rijden?

Een interessant onderzoek uit 2020 vergeleek een profwielrenner met een goed getrainde amateur (Mamil: Middle-aged man in lycra) die dezelfde Tour de France-etappes reed. De amateur reed weliswaar langzamer, maar kon qua energieverbruik en -inname goed meekomen met de prof. Dit bewijst dat met de juiste training en voeding een goed getrainde amateur zulke zware inspanningen ook kan volhouden, al is het niet op hetzelfde tempo als de professionals.

Innovaties in de wielersport: Vermogensmeters en voeding

Innovaties zoals vermogensmeters en verbeterde voeding spelen een grote rol in de prestaties van renners. Vermogensmeters geven inzicht in het energieverbruik tijdens het fietsen, waardoor renners en hun teams beter kunnen plannen hoeveel ze moeten eten om te herstellen en klaar te zijn voor de volgende etappe.

Genetische en fysiologische factoren bij topsporters

We praten ook met dokter Guido Vroemen over de rol van genetische en fysiologische factoren bij topsporters. Hij behandelt vragen zoals of je met een grote kettingblad of juist een kleinere moet rijden, en het gebruik van oortjes tijdens de race.

Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

1. Hoe zorgen renners ervoor dat ze drie weken lang fit blijven tijdens de Tour de France?
Renners balanceren continu hun energieverbruik en -inname. Ze consumeren dagelijks rond de 7000-8000 kilocalorieën, wat neerkomt op vier tot vijf keer hun basale metabolisme.

2. Kunnen amateurs de Tour de France rijden?
Ja, goed getrainde amateurs kunnen de Tour de France-etappes volbrengen, maar niet op hetzelfde tempo als de professionals. Een onderzoek toonde aan dat een amateur qua energieverbruik en -inname kon meekomen met een profwielrenner.

3. Wat is de rol van vermogensmeters in de prestaties van renners?
Vermogensmeters geven nauwkeurige data over het energieverbruik tijdens het fietsen. Dit helpt renners en hun teams om beter te plannen hoeveel ze moeten eten voor herstel en voorbereiding op de volgende etappe.

Tourpoules van Slimmer Presteren tijdens de Tour de France 2024

Vrienden van de Show zagen het deze week al via de Whatsapp-community voorbij komen: tip gezocht voor de beste/leukste Tourpoule om samen te spelen.

Na/door het uitproberen van alle tips, is het gevolg dat er nu een poule te vinden op maar liefst 3 verschillende platforms. Kies zelf maar welke het beste jou past (ze zijn allemaal gratis):

Tourploeg.nl: https://www.tourploeg.nl/n?g=687&s=ccd473ec
Het simpelste spel van allemaal: kies 1x 15 renners en dan aan het einde kijken wie dat het beste gedaan heeft. Geen dynamiek en keuzes meer onderweg.

AD Tourspel: https://www.ad.nl/fun/apps/~g25312942?league=xFZ4YK4bRMCiv4rWALMh7g
In het Tour Wielerspel stel je een team van 15 renners samen en voorspel je elke etappe de winnaar. Deze renner hoeft niet in je team te zitten. Voor het correct voorspellen van de etappewinnaar ontvang je 50 punten, maar je krijgt ook al punten als deze renner op het podium belandt: 30 punten voor plek twee en 20 punten voor plek drie.

Tourmanager spel: https://www.tourdefrancemanager.com/code/subleague.asp?subid=2929&jaartal=2024
Behoorlijk complex en zeer uitgebreid spel; werkt ook niet op je mobiele browser. Nadat je je hebt ingeschreven kun je maximaal 18 renners kiezen die voor deze ronde jouw team gaan vormen. Daarnaast kies je één van de 22 ploegen om extra punten voor jou te halen. Je kunt voorafgaand aan de ronde maximaal 5 reserves kiezen. De 5 reserves die je kiest, kun je tijdens de ronde gebruiken om te wisselen op de rustdagen. En tot slot kun je nog bonuspunten verdienen met allerlei vragen.

Video over Slimmer Presteren tijdens de Tour de France: hoe doe je dat?

https://www.youtube.com/watch?v=KnOEiYJEZUs

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *